Fyzika – akustika. Klikne-li vyučující na jednotlivé listy prezentace, objeví se otázky a zároveň se spustí časový limit 60 sekund. Po uplynutí časového.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvukové jevy (Učebnice strana 166) Svět je plný zvuků. Některé jsou pro nás příjemné, jako třeba hudba, ale některé naopak jsou nám nepříjemné, jako jsou.
Advertisements

Matematické kyvadlo a tíhové zrychlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Příklad 2 Vypočítej chybějící hodnoty Příklad 4 Reproduktor na koncertu rockové skupiny má akustický výkon 15 W. Jakou hladinu akustické intenzity.
V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Tuhost pružiny.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základy automatického řízení 1
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
KMITÁNÍ Obsah: Kmitavý pohyb Perioda, frekvence Kyvadlo
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
Vznik střídavého proudu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VLASTNOSTI ZVUKU.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Barva světla, šíření světla a stín
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_05_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Další součástky s jedním přechodem PN
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Fyzikální síly.
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Název školy Základní škola, Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Kmity.
Třída 2.D Písemná práce 1.
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
CO JE A JAK VZNIKÁ ZVUK ?.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
V IZOTROPNÉM PROSTŘEDÍ
Fyzikální veličiny.
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
Intenzita elektrického pole
Mechanické kmitání a vlnění
Co nás obklopuje?.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Vlastnosti látek − hustota
Zvukové jevy.
2. Centrální gravitační pole
Tečné a normálové zrychlení
Transkript prezentace:

Fyzika – akustika

Klikne-li vyučující na jednotlivé listy prezentace, objeví se otázky a zároveň se spustí časový limit 60 sekund. Po uplynutí časového limitu musí žák odpovědět na otázku buď ústně, nebo písemnou formou. Dalším kliknutím na list se objeví správná odpověď.

1. Vyjmenujte alespoň dva příklady kmitavého pohybu. Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Kmitavý pohyb ve svislém směru (pohyb závaží na pružině), kmitavý pohyb ve vodorovném směru (pohyb matematického kyvadla nebo závaží zavěšeného na velmi tenkém vlákně).

2. Jaký je rozdíl mezi amplitudou a okamžitou výchylkou kmitavého pohybu? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Amplituda je maximální výchylka kmitavého pohybu, okamžitá výchylka je výchylka v daném časovém okamžiku.

3. Co je rovnovážná poloha kmitavého pohybu? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Je to poloha kmitajícího tělesa, při které má nulovou výchylku.

4. Vysvětli pojem perioda. Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Perioda – (doba kmitu) je čas, za který se kmitající těleso dostane z rovnovážné polohy do následující rovnovážné polohy. t

5. Jak označujeme periodu a jaká je její jednotka? Fyzika – akustika START 30 s60 s T Odpověď: Periodu označujeme písmenem T a její jednotkou je 1 sekunda. t (1 s)

6. Na čem závisí doba kmitu matematického kyvadla na určitém místě? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Závisí pouze na délce jeho závěsu.

7. Na čem závisí doba kmitu závaží zavěšeného na pružině? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Závisí na hmotnosti závaží a tuhosti pružiny.

8. Vyjmenuj alespoň tři periodické děje. Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: tlukot srdce; blikající světlo semaforu; pohyb Země kolem Slunce.

9. Co je frekvence? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Udává, kolikrát proběhne periodický děj za 1 sekundu.

10. Jak značíme frekvenci a jaká je její jednotka? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Značí se písmenem f a její jednotkou je hertz (Hz).

11. Jaký matematický vztah platí mezi frekvencí a periodou? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: f = 1 T T = 1 f

12. Jakou společnou vlastnost mají tělesa: budík, reproduktory, houkačka, trumpeta, buben? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Jsou to zdroje zvuku, protože vydávají zvuk.

13. Jak vzniká zvuk? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Zvuk vzniká chvěním – kmitáním pružných těles.

14. Jakou rychlostí se šíří zvuk ve vzduchu za normálních podmínek? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Zvuk se šíří rychlostí 340 m s

15. Jak vzniká ozvěna? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Je to odražený zvuk, který můžeme odlišit od původního zvuku. Vnímáme ho za dobu kratší než 0,1 s po původním zvuku.

16. Co je to tón? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Je to pravidelný zvuk o určité frekvenci.

17. Jaké vlastnosti rozeznáváme u každého tónu? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: výška tónu; barva tónu; hlasitost tónu.

18. Čím je určena výška tónu? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Výška tónu je dána jeho frekvencí. Čím vyšší frekvence, tím vyšší tón.

19. Co je to barva tónu? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Barva tónu je určena složením frekvencí. Je charakteristická pro každý hudební nástroj nebo hlas.

20. Jaká je jednotka hladiny intenzity zvuku? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Jednotkou je jeden decibel – 1 dB.

21. Co je to rezonance? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Je to zvláštní vlastnost zvuku spojená s rytmem. Jeden objekt se silnými rytmickými vibracemi vyvolá slabší rytmické vibrace stejné frekvence u jiných objektů.

22. Co je to hluk? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Je to silný nepříjemný zvuk.

23. Jaký vliv má nadměrná hlučnost na lidský organismus? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Nadměrná hlučnost vyvolává únavu, bolesti hlavy, hučení v uších, pocit úzkosti.

24. Jak se bráníme proti nadměrnému hluku? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Pokud možno odstranit zdroj hluku, vytvořit hlukovou bariéru, používat ochranné pomůcky (tampony do uší, sluchátka apod.).

25. K čemu slouží mikrofon a k čemu reproduktor? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Mikrofon je zařízení, které převádí zvuk na elektrický signál. Reproduktor naopak převádí elektrický signál na zvuk.

26. Jaké znáte způsoby záznamu zvuku? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Říká se jim také nosiče zvuku; jsou to gramofonová deska, magnetofonový pásek, CD disk.

27. Proč vojáci, kteří jdou v přesných zástupech po mostě, nesmějí pochodovat stejným krokem? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Protože při stejném kroku by se most mohl nebezpečně rozhoupat rezonančními kmity.

28. Proč na nádraží chodí zaměstnanci s dlouhými kladívky a poklepávají kola vagónů? Co tím zjišťují? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Zkoumají, zda některé kolo není prasklé, protože prasklé kolo vydává jiný zvuk než kolo neporušené.

29. Můžeme říci, že každé rádio či televize, které mají dva reproduktory, produkují stereozvuk? Fyzika – akustika START 30 s60 s Odpověď: Ne každé reproduktory produkují stereo. Mluvíme-li o stereozvuku, pak musí z každého reproduktoru vycházet jiný zvuk, které dohromady vytvářejí celkový prostorový zvukový efekt.

Zdroje obrázků: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < <