Rozdělení olejnin Brukvovité (Brassicaceae) Řepka olejná (Brassica napus var. napus) Řepice (Brassica campestris var. sylvestris) Hořčice bílá (Sinapis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Zdroje včelí pastvy.
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Krajina a životní prostředí
LIPIDY.
LIPIDY.
Brukvovité Brassicaceae
PLOD.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Polní plodiny Filip Bordovský.
Semenářská terminologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Kulturní rostliny, pojmy
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SEMENA A PLODY.
Tuky Výživa ve sportu I.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Mgr. Věra Vasiljevičová
Anatomická stavba obilného zrna
Luskoviny řadíme do čeledi bobovité (Fabaceae) – syn. vikvovité (Viciaceae), motýlokvěté (Papilionaceae). Rod: Hrách (Pisum) Hrách setý polní (P. sativum.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Řepka a možnosti jejího zapojení v komoditní vertikále Bakalářská práce Vypracoval: Adam Čáslava Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Len přadný (Linum usitatissimum L.) Juta (Corchorus olitorius L.) Bavlník (Gossypium L.) Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica L.) Konopí (Cannabis sativa L.)
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TUKY (LIPIDY).
mák setý: charakteristika a pěstování
Suroviny pro cukráře II. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Rozdělení olejnin Brukvovité (Brassicaceae) Řepka olejná (Brassica napus var. napus) Řepice (Brassica campestris var. sylvestris) Hořčice bílá (Sinapis alba) Hořčice sareptská (Brassica juncea) Hořčice černá (Brassica nigra) Ředkev setá – olejná (Raphanus sativus var. oleiformis) Katrán habešský (Crambe abyssinica) Lnička setá (Camelina sativa) Hvězdnicovité (Asteraceae) Slunečnice roční (Helianthus annus) Světlice barvířská (Carthamus tinctorius) Mákovité (Papaveraceae) Mák setý (Papaver somniferum) Bobovité (Fabaceae) Sója luštinatá (Glycine soja) Lipnicovité (Poaceae) Kukuřice (Zea mays) Pryšcovité (Euphorbiaceae) Skočec obecný (Ricinus communis)

Zdroj oleje semeno - řepka, krambe, sója, sezam, podzemnice olejná nažka - slunečnice, saflor, bavlník, konopí ořech - palma kokosová dužnatá peckovice - oliva, palma olejná

Řepka olejná

Hořčice bílá

Len olejný

Mák setý

Ředkev olejná

Skočec obecný

Světlice barvířská - saflor

Slunečnice roční

Katrán habešský - krambe

Lnička setá

Sója luštinatá

Stavba řepkového semene

- retikulace osemení - chemotaxonomie (obsah a složení tuků) - karyotyp (počet chromozomů) - chuť (hořčice pálí) Rozlišování semen brukvovitých olejnin

Plody olejnin

DruhOlejnatost (% v sušině) Mastné kyseliny (%) C 16:0C 18:0C 18:1C 18:2C 18:3C 22:1 Řepka , Slunečnice Mák Sója Len Kukuřice Oliva ,3-0,8- Olejnatost a složení mastných kyselin vybraných olejnin Nasycené mastné kyselinyNenasycené mastné kyseliny C 16:0 – kyselina palmitováC 18:1 – kyselina olejová C 18:0 - kyselina stearováC 18:2 – kyselina linolová C 18:3 – kyselina linolenová C 22:1 - kyselina eruková

Tuky = estery glycerolu a vyšších mastných kyselin Antinutriční látky: Kyselina eruková (KE) – způsobuje retardaci růstu a poruchy trávení Glukosinoláty (GSL) – negativně ovlivňují činnost štítné žlázy a toxicky působí na játra

TTypy řepky „ E“ - řepka eruková (vysoký obsah KE a GSL) „0“ - řepka se sníženým obsahem KE „00“ - řepka se sníženým obsahem KE a GSL (většina současných odrůd) „000“ - řepka se sníženým obsahem KE, GSL a vlákniny (žlutosemenná) „0000“ - řepka se sníženým obsahem KE, GSL, vlákniny a kyseliny linolenové „E0“ – řepka eruková (nízký obsah GSL, vysoký obsah KE)

Požadavky na kvalitu ozimé řepky (dle ČN ) Požadavkyřepka Vlhkost nejvýše (%)8 Nečistoty nejvýše (%)2 Max. obsah kyseliny erukové (%)2 Základní olejnatost (%)42 Obsah glukosinolátů (  mol.g -1 beztukové sušiny) 30 Porostlá a poškozená semena (%)max. 2

Kvalita olejnin - množství a složení oleje - množství a složení bílkovin - množství a složení antinutričních a doprovodných látek - vitamíny, pigmenty, slizy, pektiny aj. Tuky- triglyceridy mastných kyselin (95 – 98 %) - steroly (0,3 – 0,5 %) - fosfolipidy (0,05 – 3 %) - pigmenty (25 – 50 ppm) - volné mastné kyseliny (1 –2 %) - tokoferoly a další

Stanovení obsahu oleje: - Soxhlet - extrakce petroletherem, 60 o C, extrakce oleje do baňky a petrolether se odpaří - NMR (nukleární magnetická rezonance), magnetické pole, kalibrace, nedestruktivní - NIR - měří odražené paprsky, náročná kalibrace, nedestruktivní Složení mastných kyselin: - plynová chromatografie - triglyceridy na metylestery MK (aby se to zplynilo), plocha píku

Chromatogram mastných kyselin

Stanovení obsahu glukosinolátů: - plynová chromatografie – stanoví se silylderiváty GSL (jsou stabilnější) - kapalinová chromatografie – je šetrnější (v EU) - Glukochir (glukotest) – glukóza je obsažena pouze v GSL, refraktometrem se stanoví glukóza

Řepka: - obsah a složení oleje a bílkovin - obsah glukosinolátů (glukonapin, glukobrassicanapin a progoitrin) Mák: - alkaloidy v makovině (morfin, kodein, tebain, papaverin, a narkotin) – plynová chromatografie - semena- barva - poškození (barvivo SUDAN III) (slabé do 10 %, střední 10 – 20 %, silné nad 20 %)

Slunečnice: - obsah a složení oleje a bílkovin - slupkatost – podíl oplodí nažek (asi kolem 20 %) - fytomelanová vrstva (pancéřnatá – černá vrstva)

Hořčice - hořčice bílá, sareptská, černá, habešská - šedosemennost - spotřeba na výrobu hořčice t hořčice bílá t hořčice sareptská (z 1kg semene = 6 – 6,5 kg hořčice) (spotřeba 2 kg hořčice/hlavu a rok) - hořčice- plnotučná (z hořčice bílé) - kremžská (z hořčice bílé a sareptské) - orientální (z hořčice sareptské-žlutosemenné) - výroba - francouzský způsob (jemně mletá semena) (plnotučná a orientální hořčice) - kremžský způsob (drcená semena) (kremžská hořčice) -

Mikrofenologická stupnice řepky ozimé

Makrofenologická stupnice řepky ozimé