Rozdělení olejnin Brukvovité (Brassicaceae) Řepka olejná (Brassica napus var. napus) Řepice (Brassica campestris var. sylvestris) Hořčice bílá (Sinapis alba) Hořčice sareptská (Brassica juncea) Hořčice černá (Brassica nigra) Ředkev setá – olejná (Raphanus sativus var. oleiformis) Katrán habešský (Crambe abyssinica) Lnička setá (Camelina sativa) Hvězdnicovité (Asteraceae) Slunečnice roční (Helianthus annus) Světlice barvířská (Carthamus tinctorius) Mákovité (Papaveraceae) Mák setý (Papaver somniferum) Bobovité (Fabaceae) Sója luštinatá (Glycine soja) Lipnicovité (Poaceae) Kukuřice (Zea mays) Pryšcovité (Euphorbiaceae) Skočec obecný (Ricinus communis)
Zdroj oleje semeno - řepka, krambe, sója, sezam, podzemnice olejná nažka - slunečnice, saflor, bavlník, konopí ořech - palma kokosová dužnatá peckovice - oliva, palma olejná
Řepka olejná
Hořčice bílá
Len olejný
Mák setý
Ředkev olejná
Skočec obecný
Světlice barvířská - saflor
Slunečnice roční
Katrán habešský - krambe
Lnička setá
Sója luštinatá
Stavba řepkového semene
- retikulace osemení - chemotaxonomie (obsah a složení tuků) - karyotyp (počet chromozomů) - chuť (hořčice pálí) Rozlišování semen brukvovitých olejnin
Plody olejnin
DruhOlejnatost (% v sušině) Mastné kyseliny (%) C 16:0C 18:0C 18:1C 18:2C 18:3C 22:1 Řepka , Slunečnice Mák Sója Len Kukuřice Oliva ,3-0,8- Olejnatost a složení mastných kyselin vybraných olejnin Nasycené mastné kyselinyNenasycené mastné kyseliny C 16:0 – kyselina palmitováC 18:1 – kyselina olejová C 18:0 - kyselina stearováC 18:2 – kyselina linolová C 18:3 – kyselina linolenová C 22:1 - kyselina eruková
Tuky = estery glycerolu a vyšších mastných kyselin Antinutriční látky: Kyselina eruková (KE) – způsobuje retardaci růstu a poruchy trávení Glukosinoláty (GSL) – negativně ovlivňují činnost štítné žlázy a toxicky působí na játra
TTypy řepky „ E“ - řepka eruková (vysoký obsah KE a GSL) „0“ - řepka se sníženým obsahem KE „00“ - řepka se sníženým obsahem KE a GSL (většina současných odrůd) „000“ - řepka se sníženým obsahem KE, GSL a vlákniny (žlutosemenná) „0000“ - řepka se sníženým obsahem KE, GSL, vlákniny a kyseliny linolenové „E0“ – řepka eruková (nízký obsah GSL, vysoký obsah KE)
Požadavky na kvalitu ozimé řepky (dle ČN ) Požadavkyřepka Vlhkost nejvýše (%)8 Nečistoty nejvýše (%)2 Max. obsah kyseliny erukové (%)2 Základní olejnatost (%)42 Obsah glukosinolátů ( mol.g -1 beztukové sušiny) 30 Porostlá a poškozená semena (%)max. 2
Kvalita olejnin - množství a složení oleje - množství a složení bílkovin - množství a složení antinutričních a doprovodných látek - vitamíny, pigmenty, slizy, pektiny aj. Tuky- triglyceridy mastných kyselin (95 – 98 %) - steroly (0,3 – 0,5 %) - fosfolipidy (0,05 – 3 %) - pigmenty (25 – 50 ppm) - volné mastné kyseliny (1 –2 %) - tokoferoly a další
Stanovení obsahu oleje: - Soxhlet - extrakce petroletherem, 60 o C, extrakce oleje do baňky a petrolether se odpaří - NMR (nukleární magnetická rezonance), magnetické pole, kalibrace, nedestruktivní - NIR - měří odražené paprsky, náročná kalibrace, nedestruktivní Složení mastných kyselin: - plynová chromatografie - triglyceridy na metylestery MK (aby se to zplynilo), plocha píku
Chromatogram mastných kyselin
Stanovení obsahu glukosinolátů: - plynová chromatografie – stanoví se silylderiváty GSL (jsou stabilnější) - kapalinová chromatografie – je šetrnější (v EU) - Glukochir (glukotest) – glukóza je obsažena pouze v GSL, refraktometrem se stanoví glukóza
Řepka: - obsah a složení oleje a bílkovin - obsah glukosinolátů (glukonapin, glukobrassicanapin a progoitrin) Mák: - alkaloidy v makovině (morfin, kodein, tebain, papaverin, a narkotin) – plynová chromatografie - semena- barva - poškození (barvivo SUDAN III) (slabé do 10 %, střední 10 – 20 %, silné nad 20 %)
Slunečnice: - obsah a složení oleje a bílkovin - slupkatost – podíl oplodí nažek (asi kolem 20 %) - fytomelanová vrstva (pancéřnatá – černá vrstva)
Hořčice - hořčice bílá, sareptská, černá, habešská - šedosemennost - spotřeba na výrobu hořčice t hořčice bílá t hořčice sareptská (z 1kg semene = 6 – 6,5 kg hořčice) (spotřeba 2 kg hořčice/hlavu a rok) - hořčice- plnotučná (z hořčice bílé) - kremžská (z hořčice bílé a sareptské) - orientální (z hořčice sareptské-žlutosemenné) - výroba - francouzský způsob (jemně mletá semena) (plnotučná a orientální hořčice) - kremžský způsob (drcená semena) (kremžská hořčice) -
Mikrofenologická stupnice řepky ozimé
Makrofenologická stupnice řepky ozimé