Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Výživa člověka.
OBEZITA.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Složení potravy.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Poruchy příjmu potravy
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
HOBITI.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Poruchy příjmu potravy
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zdravé stravování KC3.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SLOŽENÍ POTRAVY Ročník: 8. Autor: Mgr. Martina Kopecká

SLOŽENÍ POTRAVY TUKY - zásobárna energie → tukové buňky z rostlin - OLEJE z živočichů - MÁSLO, SÁDLO → obsahují více cholesterolu CUKRY = SACHARIDY - zdroj energie Přijímáme v podobě: ŠKROB - v moučných potravinách, bramborách, rýži ŘEPNÝ CUKR - sladidlo CELULÓZA - ovoce, zelenina → vláknina – čištění střev BÍLKOVINY - stavební látky těla význam pro růst organismů a obnovu tkání

POTRAVNÍ PYRAMIDA Obr.1:

VODA příjem - v nápojích, v potravě výdej - v podobě stolice, potu, močí, výdech… tělo dospělého člověka - 60 % vody (novorozenec v těle až 80%vody) MINERÁLNÍ LÁTKY sloučeniny (Fe, I, Na, K, Ca, Mg, P...) stačí jen v nepatrném množství = STOPOVÉ PRVKY VITAMÍNY nepostradatelné → účastní se v průběhu dějů v buňkách přehled viz uč. Ekologický přírodopis pro 8. ročník, str. 73

ZISK ENERGIE Z POTRAVY Př. člověk pracující v kanceláři potřebuje asi ( kJ) v dolech až ( kJ) Nadbytek potravy vede k → obezitě Nedostatek potravy vede k → podvýživě Problémy spojené s příjmem potravy: ANOREXIE, BULIMIE Obr.5: Obr.6:

Mentální anorexie Chorobný strach z tloušťky a přibrání na váze. Nemocní se snaží snižovat příjem potravy na minimum. Po určité době ztráta chuti k jídlu a pocity hladu vymizí. Ohrožuje zvláště dospívající a mladé dívky. Nemoc je provázena počátečním nadšením z poklesu hmotnosti, posléze se však začnou objevovat stále závažnější fyzické a psychické obtíže. Obr.2:

K zdravotním následkům hladovění a intenzivních diet patří především Suché a lámající se vlasy Zažloutlá, praskající pleť Zimomřivost, nízký tlak a s tím související závratě Celková únavnost, svalová slabost a spavost Zvýšená kazivost zubů Odvápnění kostí, ty jsou pak náchylné ke zlomenině Snížená funkce střev – zácpa Nepravidelná menstruace až vymizení menstruace U mladých dívek se může zpomalit růst a opozdit puberta Oslabení celkové obranyschopnosti organismu Srdeční obtíže, oslabený krevní oběh Chudokrevnost Dehydratace, rozvrat minerálního metabolismu, hrozí selhání ledvin Obr.3

Mentální bulimie Stravovací porucha psychického původu. Nebezpečí bulimie nespočívá v extrémní vyhublosti jako u anorexie, ale neovladatelné bulimické záchvaty rozvracejí vnitřní chod organismu (= metabolismus) Jídla se pak zbavují projímadly, vyvoláním zvracení. Mívají obvykle normální váhu a nevypadají nemocně. Psychická tíha – skrývání své nemoci, neustálý strach z jídla, neschopnost přestat se přejídat. Bulimičky na rozdíl od anorektiček si uvědomují, že jsou nemocné, že dělají něco nesprávného. Trpí velkými pocity viny. Po každé epizodě se pocit vlastní neschopnosti prohlubuje.

BMI, neboli Body Mass Index BMI index je závislý na dvou tělesných parametrech, a sice na výšce a váze. výpočet BMI indexu: BMI = hmotnost [kg] : výška [m]² Hmotnost se uvádí v kilogramech, výška v metrech. BMIriziko onemocněníhodnocení 16-19střednípodváha 20-25velmi nízkénormál 26-30nízkénadváha 31-35středníobezita 36-40vysokénadměrná obezita nad 41velmi vysokébez komentáře

Simona Chytrová Ve škole měla samé jedničky. Už v pěti letech ji vzhledem k jejímu pohybovému talentu přijali do oddílu sportovní gymnastiky v Hradci. Brzo začala vyhrávat závody, v patnácti se stala mistryní republiky. Připravovala se na olympiádu. Začala cíleně hubnout. Snad, aby se trestala za to, že stále není tak dokonalá, jak by jí rodiče chtěli mít, hubla, hubla, až přestala jíst úplně. 13. komnata Simony Chytrové Obr.4:

ary.thinkquest.org/CR /food%2520pyramid.htm&docid=7CcnhZatujPmPM&imgurl= UMh- 0cW0BoXegYAI&zoom=1&iact=hc&vpx=699&vpy=199&dur=560&hovh=209&hovw=241&tx=131&ty=153&sig= &page=1&tbnh=109&tbnw=126&star t=0&ndsp=54&ved=1t:429,r:4,s:0,i:1523,s:0 Obr.2: p://terez.ic.cz/view.php%3Fcisloclanku%3D &docid=- N57dmO165gKhM&imgurl= 501&hovh=243&hovw=208&tx=126&ty=87&sig= &page=2&tbnh=149&tbnw=128&start=54&ndsp=60&ved=1t:429,r:2,s:54,i:260 Obr.3: :// 09.html&docid=2l79NyzdL3olzM&imgurl= cQiUOTKK4zOsgb1zoHIBg&zoom=1&iact=rc&dur=418&sig= &page=1&tbnh=134&tbnw=105&start=0&ndsp=54&ved=1t:429,r:22,s:0,i:151&tx=50&t y=77 Obr.4: chytrova.html&docid=eO8igN76g8QGUM&imgurl= 1&iact=hc&vpx=204&vpy=427&dur=1370&hovh=148&hovw=112&tx=98&ty=60&sig= &page=2&tbnh=148&tbnw=112&start=48&ndsp=57&ved=1t:42 9,r:0,s:48,i:236 Obr.5: mave-z-internetu/deti-a-obezita-.html&docid=Ia2j5bLd3- PudM&imgurl= 5&vpy=114&dur=72&hovh=216&hovw=216&tx=104&ty=158&sig= &page=1&tbnh=151&tbnw=141&start=0&ndsp=50&ved=1t:429,r:44,s:0,i:238 Obr. 6: orum.cz/zdravi/podvyziva/&docid=3NoikY6du8TKEM&imgurl= content/ jpg&w=400&h=300&ei=rikyUOTgJ8e1tAa8wYD4DA&zoom=1&iact=hc&vpx=479&vpy=184&dur=1967&hovh=194&hovw=259&tx=187&ty=129&sig= &page=1&tbnh=131&tbnw=175&start=0&ndsp=51&ved=1t:429,r:2,s:0,i:119 Obr.1: ODKAZY: