Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI VY_32_INOVACE_16_1_5 NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_10 Název materiáluZákladní.
Analytické myšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_04 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Anotace: Žáci se v prezentaci seznámí s pojmem aritmetický průměr a jeho výpočtem. Procvičují si výpočty u tabule nebo na pracovním listě. Snímek 5 je.
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaMatematika 6 NázevDesetinná čísla_8.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
Úrok Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Složené úrokování Tematická oblast
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název vzdělávacího materiálu
MATEMATIKA Čísla celá základní pojmy.
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
ARTE POVERA Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Název vzdělávacího materiálu
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Sloupkový diagram Tematická oblast
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
MATEMATIKA Dělitel a násobek přirozeného čísla.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Příčné zvětšení zrcadla
Ohyb světla na optické mřížce
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
VĚC - POMNÍK Tematická oblast
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Násobení lomených výrazů
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
* Zlomky a smíšená čísla Matematika – 7. ročník *
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Interference na tenké vrstvě
Obvod a obsah rovnoběžníku
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Konstrukce lichoběžníku
Zobrazení tenkou čočkou
* Násobení celých čísel Matematika – 7. ročník *
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
Intenzita elektrického pole
MATEMATIKA – ARITMETIKA 7
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dělení racionálních čísel
Transkript prezentace:

Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum vytvoření Ročník1. ročník osmiletého studia gymnázia Stručný obsahVysvětlení pojmu aritmetický průměr, řešení vzorového příkladu a výpočty aritmetického průměru skupiny daných čísel Způsob využitíPostupným procházením stránek vysvětlíme daný pojem a žáci samostatně řeší zadané úkoly AutorMgr. Petr Zezulka KódVY_32_INOVACE_24_MZEZ05

CO JE PRŮMĚR ? Vzpomeň si, kdy jsi potřeboval(a) znát průměrnou hodnotu a kde ses setkal(a) s průměrnou hodnotou v novinách nebo časopisech. Vzpomeň si, kdy jsi potřeboval(a) znát průměrnou hodnotu a kde ses setkal(a) s průměrnou hodnotou v novinách nebo časopisech. Zapište si ve dvojicích několik takových situací a vysvětlete, čeho se tyto průměrné hodnoty týkaly. Zapište si ve dvojicích několik takových situací a vysvětlete, čeho se tyto průměrné hodnoty týkaly. Průměrná známka z matematiky Průměrná rychlost vlaku Průměrná denní tržba v supermarketu Průměrné množství srážek za dané období Průměrný plat zaměstnanců firmy

Význam aritmetického průměru si ukážeme na následují- cím příkladu: Význam aritmetického průměru si ukážeme na následují- cím příkladu: Pavel přečetl knihu o letadlech za 5 dní. V pondělí přečetl 14 stránek, v úterý 16 stránek, ve středu 22 stránek, ve čtvrtek měl fotbalový trénink a na čtení mu už nezbyl čas a v pátek přečetl posledních 18 stránek. Pavel přečetl knihu o letadlech za 5 dní. V pondělí přečetl 14 stránek, v úterý 16 stránek, ve středu 22 stránek, ve čtvrtek měl fotbalový trénink a na čtení mu už nezbyl čas a v pátek přečetl posledních 18 stránek. a) Kolik stránek by musel Pavel přečíst každý den, kdyby si čtení knihy rozdělil rovnoměrně na všech 5 dní? a) Kolik stránek by musel Pavel přečíst každý den, kdyby si čtení knihy rozdělil rovnoměrně na všech 5 dní? Zjistěte: b) Kolik stránek by musel Pavel přečíst každý den, kdyby si čtení knihy rozdělil rovnoměrně na celý týden (včetně víkendu)? b) Kolik stránek by musel Pavel přečíst každý den, kdyby si čtení knihy rozdělil rovnoměrně na celý týden (včetně víkendu)?

ŘEŠENÍ: a)Zjistíme, kolik stran měla Pavlova kniha, a výsledek vydělíme pěti (počtem dnů): a)Zjistíme, kolik stran měla Pavlova kniha, a výsledek vydělíme pěti (počtem dnů): = : 5 = 14 Pavel by musel přečíst od pondělí do pátku denně 14 stran. Pavel by musel přečíst od pondělí do pátku denně 14 stran. b) Už víme, že kniha má 70 stran. Tentokrát budeme dělit sedmi, protože počet stran rozdělujeme rovnoměrně na 7 dní: b) Už víme, že kniha má 70 stran. Tentokrát budeme dělit sedmi, protože počet stran rozdělujeme rovnoměrně na 7 dní: 70 : 7 = 10 Pavel by musel přečíst od pondělí do neděle denně 10 stran. Pavel by musel přečíst od pondělí do neděle denně 10 stran.

Určete aritmetický průměr daných čísel: 15, 15, 15, 15 Aritmetickým průměrem stejných čísel je přímo toto číslo. 20, 30, 40 Aritmetickým průměrem lichého počtu čísel, mezi nimiž je stálý rozdíl, je prostřední číslo , 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 Aritmetickým průměrem sudého počtu čísel, mezi nimiž je stálý rozdíl, je aritmetický průměr prvního a posledního čísla (nebo druhého a předposledního čísla, nebo čísla třetího zleva a třetího zprava atd.) 55

5, 9, 9, 9, 5 ( ) : 5 = 37 : 5 = 7,4 nebo: ( ) : 5 = 37 : 5 = 7,4 2, 5, 8, 1, 9, 0, -2, 7, -3 ( (-2) (-3)) : 9 = 27 : 9 = 3 K předešlým číslům doplňte další číslo, jehož přidáním se aritmetický průměr všech čísel zdvojnásobí. K předešlým číslům doplňte další číslo, jehož přidáním se aritmetický průměr všech čísel zdvojnásobí. ? Součet všech původních čísel a hledaného čísla je 27 + x. Platí: (27 + x) : 10 = x = 60 x = x = 33