Řešení vrstevnických vztahů CZ.1.07/1.2.00/ /15/20161.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolu za vzděláním Název operačního programu:  Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název oblasti podpory: Rovné příležitosti.
Advertisements

VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Kariérové poradenství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Diagnostika SPU.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Různé role zástupce ředitele školy
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
Školní poradenské pracoviště
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Minimální preventivní program školy
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Projekt CHIPS Projekt k řešení sociálně-patologických jevů.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
„Elio pro školy“ Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK Praha
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) Prioritní osa – 7.1 Počáteční.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Řešení vrstevnických vztahů ve školách Odbor 61 – odbor prevence, speciálního vzdělávání a institucionální výchovy MŠMT.
Projekt Rovná šance Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
9. Tvorba individuálního plánu
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
9. Tvorba individuálního plánu
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Konference primární prevence PK
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Řešení vrstevnických vztahů CZ.1.07/1.2.00/ /15/20161

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa 1Počáteční vzdělávání Oblast podpory 1.2Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Základní údaje Realizace Zapojeno 32 základních škol žáků 65 pedagogů

Zdůvodnění projektu v současné době společnost vnímá nárůst agresivity nezletilých osob, nárůst případů šikany, nízké právní vědomí dětí lze konstatovat, že neexistuje žádná instituce, systém či metoda, která by se tímto problémem standardně zabývala, tyto jevy podrobně analyzovala a předkládala návrhy na řešení projekt se opírá o zkušenosti s mezinárodního předpilotního projektu (Anglie, ČR, Slovensko a Polsko). V České republice bylo do projektu zapojeno 5 ZŠ – tj. cca 2000 žáků, 85 podporovatelů a 15 pedagogů-supervizorů na základě výsledků předpilotního projektu je realizován IPo

Zdůvodnění projektu na základě výzkumných šetření provedených Institutem pro kriminologii a sociální prevenci MS ČR, na základě statisticky zpracovaných dat MV ČR, zveřejňovaných údajů Linky bezpečí, na základě výkazů středisek výchovné péče a pedagogicko- psychologických poraden lze doložit, že ve školách narůstá výskyt negativních projevů chování nejen mezi spolužáky, ale i mezi žáky a pedagogy navzájem, včetně interpersonálních vztahů mezi členy pedagogických sborů tento zhoršující stav má negativní vliv na klima školy, které se odráží i v prospěchu žáků a následně i při uplatnitelnosti na trhu práce v rámci realizace projektu připravíme školní kolektivy na to, aby méně závažné problémy nebo situace řešili ve spolupráci s vyškolenými staršími spolužáky – podporovateli.

Typ problémupočet% Rodinné vztahy15936,7% Problémy s láskou51,2% Problémy sex. zrání61,4% Vrstevnické vztahy4510,4% Šikana, etnické problémy204,6% Školní problémy337,6% CAN388,8% Závislosti102,3% Osobnostní a zdrav. problémy6615,2% Ostatní409,2% Neurčeno71,6% Internet40,9% CELKEM433100,0% Důvod volání klienta na LVDpočet% rodinné vztahy20049,14 osobní témata184,42 problémy s láskou,partnerstvím133,19 CAN409,83 škola286,88 závislosti112,70 ostatní4611,30 šikana102,46 vrstevnické vztahy20,49 problém sex.zrání10,25 neurčen389,34 Celkem407

problémy nad rámec možností podporovatele bude řešit metodický tým úkolem podporovatelů není řešit problémy svých vrstevníků, ale umět naslouchat, zvážit možnosti řešení, odkázat na možnosti pomoci třídního učitele, výchovného poradce či školního metodika prevence, případně některé z institucí, které se těmito problémy zabývají (školské poradenské zařízení, SLB, LVZ, Krizové linky)

Vrstevnická podpora Kdy funguje vrstevnická podpora? Vrstevnická podpora funguje dobře tehdy, pokud jsou splněny následující podmínky: vrstevnická podpora je součástí etiky celé školy projekt vrstevnické podpory je zaměřen vždy na konkrétní podmínky dané školy podporovatelé jsou dobře vyškoleni, vědí, co se od nich očekává, naučí se dobře komunikovat vybraní učitelé pomáhají podporovatelům a jsou připraveni zasáhnout, pokud řešení problému přesáhne síly podporovatelů

Cíle projektu vytvoření vhodného, stimulujícího a bezpečného školního prostředí aktivní přístup žáků k řešení školních i osobních problémů větší empatie pedagogů vůči žákům a jejich osobním problémům naučit žáky řešit problémy související s negativními jevy a problémy vrstevnických skupin vlastními silami evaluace dopadu projektu na třídní i školní kolektivy změny v celkovém klimatu školy zlepšit kvalitu vzdělávání v kontextu kurikulární reformy větší motivace k celoživotnímu vzdělávání

Hlavní cíle pro školu Specifické Hodnotitelské Realistické Časově vymezené Individuální a kreativní program pro jednotlivé školy „na míru“ Pocit bezpečí ve škole Partnerské vztahy mezi-pedagogy X žáky žáky X pedagogy žáky na 1. a 2.stupni

Hlavní cíle pro žáky Vést spolužáky k tomu, aby se nebáli mluvit o problémech Podporovat interakci mezi podporovateli Získat důvěru spolužáků s důrazem na zachování důvěrnosti získaných informací Překonat bariéry a komunikaci mezi ročníky či věkovými skupinami

Role podporovatelů Interakce mezi podporovateli a pedagogickými i nepedagogickými pracovníky školy Interakce mezi podporovateli a žáky školy Tým podporovatelů musí odpovídat typickému složení žáků a věkových skupin (nutný souhlas rodičů) Netvoří elitní skupinu

Výstupy projektu Metodika - program vrstevnické podpory Manuál pro starší žáky Manuál pro mladší žáky Manuál pro školení školitelů Příručka pro podporovatele Pracovní listy pro žáky

Děkuji za pozornost PhDr. Alena PLŠKOVÁ Vzdělávací institut ochrany dětí, o.p.s. U Pergamenky 3, Praha 7