Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Židé za 2.světové války….
Advertisements

Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Křesťanství vznik a podstata.
Hlavní světová náboženství a církve
Starověká Palestina.
Judaismus Petr Machala.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Křesťanství.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
 Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu?  Co může dělat člověka odlišného od jiných lidí?
Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Exkurze ČJL –
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
VY_32_INOVACE_02_SVP_081_Bel
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Co je typické pro židy?.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Náboženství - judaismus
Světová náboženství – judaismus
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Syropalestina.
Světová náboženství JUDAISMUS.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Opakování - náboženství
ŽIDOVSKÉ SVÁTKY.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Vypracovaly : Irada Rahmanova Mariia Vasylchenko Valeriya Dvoryadkina Valeriia Mikhailova.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Křesťanství B. Trojanová.
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Náboženství a fanatismus
JUDAISMUS ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_15
Reggae Patrik Šípek, kvarta.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
Judaismus.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
polovina 1. století našeho letopočtu
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Dějiny Palestiny Judaismus.
VY_32_INOVACE_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověká Palestina.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.
Židovské tradice a zvyky
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Židovství Judaismus

Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství a islámu. Judaismus je monoteistickým náboženstvím, tzn. že uctívá jediného Boha Věřící jsou židé

Znaky Židovství Davidova hvězda- symbol Židovství, je to šesticípá hvězda. Symbolizuje souhvězdí pod kterým se čeká na Mesiáše, a také šest pracovních dní kde střed znamená sabat Tóra- znamená Zákon, učení a v nejužším smyslu jde o první ze tří částí Tanachu, neboli prvních pět knih hebrejské Bible Synagoga- je místem, kde se věřící scházejí k modlitbě, ke studiu i ke společenským aktivitám

Jarmulka- nebo-li Kipa je pokrývka hlavy, kterou věřící židé nosí ve shodě s tradicí svého náboženství. Ta tvrdí, že člověk má mít hlavu pokrytou proto, aby nestál před Bohem nahý. Vyjadřuje tedy úctu k Bohu Chanuka- známá také jako Svátek světel, je osmidenní židovský svátek Rabín- je vysokou náboženskou autoritou v judaismu. Obecně tento pojem znamená učitel Sabat- je to jejich sváteční den

Židé Na první pohled poznáme žida podle jeho tzv. pejzů Mají jarmulku na hlavě Většinou mají černé klobouky a dlouhé kabáty Židovské ženy mívají paruky, černobílé oblečení a dlouhé sukně aby jim nešli vidět kotníky, jelikož to jejich víra zakazuje

Židovské tradice Obřízka- Náboženský život židovského chlapce začíná již osmý den po narození obřízkou. Obřízka je v judaismu znamením smlouvy s Bohem, kterou uzavřel Abrahám, praotec židovského národa Mezuza- Již u dveří je prvním signálem mezuza – malé pouzdro umístěné ve výšce dvou třetin veřejí na pravé straně. Je v něm uložen svitek s textem

Děkuji za pozornost Anna Šipková 9.A