Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_04.01.04.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_04.01.04."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_

2 Jihozápadní Asie Blanka Škantová Zeměpis říjen 2011 8. ročník
Prezentace je určena pro představení JZ Asie, její charakteristiky, povrchu, podnebí, obyvatelstva, náboženství, hospodářství i jednotlivých států. Obsahuje internetové odkazy (modře zvýrazněná a podtržená slova) i cvičení.

3 JIHOZÁPADNÍ ASIE 1. část

4 CHARAKTERISTIKA tato oblast je často nazývána jako BLÍZKÝ VÝCHOD a STŘEDNÍ VÝCHOD staré civilizace – Féničané, Peršané, Mezopotámie (Sumerové, Asyřané, Babyloňané, Egypťané, Hebrejci, Řekové, Římané, Arabové) zrodila se tu 3 světová náboženství: judaismus, křesťanství i islám těžba ropy a zemního plynu v Perském zálivu

5 POVRCH Arabský poloostrov, Malá Asie, Sinajský poloostrov
Středozemní moře, Rudé moře, Černé moře, Egejské moře Perský záliv, Ománský záliv, Adenský záliv Báb-al-Mandab, Hormuzský průliv, Bospor, Dardanely Kypr Velký Kavkaz, Taurus, Íránská vysočina, Hindúkuš Eufrat, Tigris, Jordán Kaspické moře, Mrtvé moře, Marmarské moře pouště: Syrská, Nafúd, Dahná, Rub-al-Chálí, Velká solná, Lút Mezopotamská nížina

6 PODNEBÍ A PŘÍRODNÍ PODMÍNKY
subtropické a tropické (velmi suché – pouště) dostatek srážek jen u pobřeží Středozemního a Černého moře řeky krátké (více vody hlavně po tání sněhu, jinak vyschlá koryta - vádí) nedostatek pitné vody (odsolování mořské vody – drahé)

7 OBYVATELSTVO většinu obyvatel tvoří ARABOVÉ, jejichž náboženstvím je ISLÁM v Izraeli žijí ŽIDÉ – vyznávají JUDAISMUS v Gruzii, Arménii a části Kypru žijí křesťané početnou menšinu v Turecku, Sýrii, Iráku a Íránu tvoří KURDOVÉ vyznávající islám

8 ISLÁM 2. nejrozšířenější světové náboženství věřící = MUSLIMOVÉ
svatá kniha – korán (veršovaný) bůh Alláh kostel = mešita s věžemi = minarety 2 odnože islámu – sunnité (většina) - šíité (menšina – hlavně v Iráku, Íránu, Bahrajnu)

9 obr. 1 - Korán obr. 3 - modlitba obr. 4 - mešita obr. 2 – mešita s minarety

10 muslimové musí: - 5x denně se modlit směrem k Mekce dodržovat postní měsíc Ramadán (nesmí jít a pít od východu slunce do setmění) aspoň jednou za život vykonat pouť do Mekky dávat dary chudým muslimové nesmí: jíst vepřové, pít alkohol podřízené postavení žen vůči mužům muž může mít 4 manželky, pokud je uživí

11 obr. 5 - Mekka s Kábou

12 obr. 6 – Pouť do Mekky obr. 8 – žena v burce obr. 7 - poutníci obr. 9 – žena s niqábem

13 JUDAISMUS nejstarší monoteistické náboženství (víra v jediného boha)
vzniklo z něj křesťanství i islám v Izraeli – obyvatelé Židé svatá kniha: Bible – Starý zákon, Tóra = svitky s posvátnými texty symboly: židovská (Davidova hvězda), sedmiramenný svícen kostel - synagoga obr. 18 – Jarmulka (kipa)

14 obr. 10 – Davidova hvězda obr. 11 – sedmiramenný svícen

15 obr. 12 – svitek tóry obr synagoga obr synagoga

16 obr. 16 – Zeď nářků v Jeruzalémě
obr Jemenský Žid v tradičním rouchu obr. 16 – Zeď nářků v Jeruzalémě

17 obr. 17 – Chrámová hora, Jeruzalém – nejposvátnější místo judaismu (význačné místo i pro islám a křesťanství)

18 OPAKOVÁNÍ: 1/ Co je Blízký východ? 2/ Jaká náboženství tu vznikla?
3/ Čím je tato oblast významná pro světové hospodářství? 4/ V jakém podnebném pásu JZ Asie leží? 5/ Jaké vegetační pásy tu nejdete? (použijte atlas světa) 6/ Co odlišuje Izrael od ostatních států v této oblasti? 7/ Kdo jsou muslimové? 8/ Jaké pouště najdete na Arabském poloostrově? 9/ Jak se jmenuje nejnižší bod JZ Asie? Co o něm víte? 10/ Jaké 2 významné řeky tudy protékají? Jak se jmenuje nížina a společný tok obou řek? K jakému úmoří řeky patří?

19 ODPOVĚDI: 1/ Oblast Arabského poloostrova a okolních států JZ Asie
2/ Judaismus, křesťanství, islám 3/ Těžba ropy a zemního plynu v Perském zálivu 4/ Tropický a subtropický 5/ Pouště a polopouště, horské a velehorské oblasti, vždy zelené tvrdolisté lesy středomořského typu 6/ Náboženství judaismus (většina států – islám) 7/ Lídé vyznávající islám 8/ Syrská, Nafúd, Dahná, Rub-al-Chálí 9/ Mrtvé moře (-420 m) – bezodtoké slané jezero, léčivé účinky, teče do něho řeka Jordán 10/ Eufrat, Tigris. Mezopotamská nížina, Šatt-al-Arab. Arabské moře (Indický oceán).

20 str. 7 [cit. 2011-20-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

21 [cit. 2011-20-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:
]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

22 [cit. 2011-20-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:
obr obr obr obr obr obr obr

23 [cit. 2011-20-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:
obr obr obr obr obr obr obr obr

24 [cit. 2011-20-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:
obr obr obr


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_04.01.04."

Podobné prezentace


Reklamy Google