Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Komplexní geografická charakteristika jihozápadní Asie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Komplexní geografická charakteristika jihozápadní Asie"— Transkript prezentace:

1 Komplexní geografická charakteristika jihozápadní Asie

2 Poloha a rozloha Nachází se na jz kontinentu.
Strategická poloha na styku 3 kontinentů (Evropy,Afriky, Asie) Přibližná rozloha činí 4,5 mil. km. Jedná se o oblast východně od úžin Bospor a Dardanel Je ohraničena Středozemním, Černým a Rudým mořem, jižní části Kavkazu, jižním břehem Kaspického moře a na východě Arabským mořem a hranicí mezi Afganistánem a Pákistánem

3

4 Geologie a povrch Jihozápadní Asie se rozléhá na Arabské, Íránské a Helénské litosférické desce. Nejvyšší bod je hora Damavand(5670 m n. m.) a nejnižší bod je Mrtvé moře(-400 m n. m.) Nejčastějším typem krajiny jsou pouště a polopouště, stepi, ale i horské krajiny.

5

6 Hydrosféra Větší oblastí je bezodtokých, výjimku tvoří řeky Tigris a Eufrat. Největší jezero je Kaspické moře, které se svou rozlohou km2 je největší jezero světa. Roční srážky činí mm za rok .

7 Obyvatelstvo Většina obyvatel sídlí u pobřeží Středozemního, Kaspického, Rudého a Černého moře, u řek Eufratu a Tigris a na západě Iránu. jih a střed Arabského poloostrova je osídlen minimálně (poušť Rub al-Chálí) urbanizace až 69%

8

9

10 Náboženství Převažují muslimové(sunnité a šíité).
Výjimka je Sýrie- 50% pravoslavní a 50% muslimové a Izrael kde převažuje judaismus

11

12 Jazyky Celý Arabský poloostrov mluví semitskými jazyky- arabština.
Více na východ jsou i jazyky íránské - perština, ale i altajské jazyky- turečtina.

13 Hospodářství Z pohledu ekonomiky je jz Asie velice nesourodým územím.
Vedle nejbohatších států světa (Bahrajn, Katar) - bohatství z prodeje ropy a zem. plynu - se zde nalézají i jedny z nejchudších států země (např. Afghánistán, Jemen). V oblasti se soustředí celé 2/3 celosvětových zdrojů ropy.

14 Zemědělství Klasické zemědělství může být provozovánu pouze na úrodné půdě s dostatkem vláhy, které je v regionu velký nedostatek. Rostlinná výroba se tedy rozvíjí především v pobřežních nížinách a v nížinách největších řek (Eufrat, Tigris, Jordán), které umožňují zavlažování. Mezi nejdůležitější pěstované plodiny patří obilniny, datle, fíky a ve Středomoří tradiční olivy a řada dalších plodin.

15 Mechanizace v zemědělství je ve většině států velice malá.
Výjimkou je Izrael, kde je zemědělství velice intenzivní s velkým stupněm mechanizace. Pro celý region je tradiční extenzivní chov zvířat. Ať už to jsou v severní části kozy a osli, tak na Arabském poloostrově chov velbloudů. V některých bohatších státech (např. Írán) se v posledních letech rozvíjí intenzivní chov drůbeže.

16 Ropa změnila ekonomicky zaostalou část světa v jednu z nejbohatších.
Tyto malé státy pak úspěšně prosperují s minimálními daňovými výnosy od občanů, staví moderní dopravní infrastrukturu, města, systémy zásobování vodou, atd. Stoprocentní závislost některých zdejších států na příjmech z těžby ropy je však do budoucnosti velice nebezpečná. Mezi nejdůležitější podmínky úspěšné existence v po ropném období bude patřit: diverzifikace ekonomiky, rozšíření investic v zahraniční a přístup k vodě aj..

17

18

19

20 Ozbrojené konflikty Válka v Perském zálivu:Irácká okupace Kuvajtu ze srpna roku 1990 a následná válka široké koalice proti Iráku (vítězí spojenci) Invaze do Íráku v r.2003: Koalice vedená Spojenými státy svrhla diktátorský režim Saddáma Husajna. Zahájila okupaci Iráku, což vedlo k asymetrickému konfliktu s povstaleckými skupinami a k rozpoutání občanské války mezi šíity a sunnity.

21 Afgánistán: Na rozdíl od nekonečné války v Iráku je americká kampaň v Afganistánu pokládána za úspěch ve válce proti terorismu. Naši politici nám říkají, že Afganistánu se už nemusíme obávat, protože válka úspěšně splnila dva hlavní cíle: Al Kajda a režim Talibanu, jsou už dávno pryč, a země má novou, prozápadní vládu? Ale jak ukazují zprávy z Afganistánu, ve skutečnosti je tato válka krutým neúspěchem. Oddíly stále neporaženého Talibanu a Al Kajdy obnovily svůj džihád a bojují za znovuzískání moci.

22 Irácko-íránská válka:
Ve své době se nazývala také jako Válka v Perském zálivu, což se později ujalo jako označení jiného konfliktu v letech Válka začala přesně 22. září 1980 invazí iráckých vojsk do Íránu a skončila 20. srpna 1988 uzavřením příměří. Příčinou konfliktu byly historické územní nároky, dále státy bojovaly o ropná naleziště.

23

24 Děkuji za pozornost

25 THE END Zdroje Školní atlas Režie a střih Daniel Navrátil
Poloha a rozloha Klára Buchničková Přírodní podmínky David Caha Obyvatelstvo Debora Kuciánová Hospodářství Vojtěch Možný Konflikty Zdroje Školní atlas atd. THE END


Stáhnout ppt "Komplexní geografická charakteristika jihozápadní Asie"

Podobné prezentace


Reklamy Google