Dopady demografických změn Autor prezentace Název organizace Název události (mítingu) | Kde se koná | Datum konání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
7 Nezaměstnanost.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Objektivní faktory.
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Agregátní poptávka a nabídka
Socioekonomická geografie
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Demografie je věda, která se zabývá:
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
N EZAMĚSTNANOST Makroekonomické problémy na trhu práce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Ruská federace x WTO a OECD
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
SUBURBANIZACE.
A) Determinanty poptávky po produktech a službách
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Chudoba jako sociální problém
Trh práce a politika zaměstnanosti
Teorie optimální velikosti města
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Regionální politika EU v období
Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Úvod, základní principy a cíle
Segmentace trhu pro cr Nikola Holasová.
Proč potřebujeme zadání od místních autorit pro lokalizaci investic?
Výsledky projednávání
Demografie je věda, která se zabývá:
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Dopady demografických změn Autor prezentace Název organizace Název události (mítingu) | Kde se koná | Datum konání

Obsah (struktura prezentace) Hospodářství Makroekonomické dopady Mikroekonomické dopady Společnost Chudoba Segregace, přehlížení, izolace Společenské soužití Přizpůsobení životního prostředí

Hospodářství Makroekonomický dopad demografických změn Pokles míry zaměstnanosti, úbytek pracovní síly  klesající produktivita a investice  zpomalení hospodářského růstu Ztráta pracovních příležitostí  odliv mladých a vzdělaných lidí  následný hospodářský pokles Příležitosti pro veřejné financování: Poptávka po zdrojích financování výdajů souvisejících se stárnutím, Zvyšování nákladů za jednotku na služby v postižených oblastech Snižování prostředků Zatímco se rozvíjí hopodářské segmenty, ´stříbrná ekonomika´

Hospodářství Makroekonomický dopad demografických změn(pokračování) ‚Stříbrná ekonomika’: Rostoucí poptávka starších spotřebitelů po nových typech produktů a služeb  nová pracovní místa ovlivněná výrobou a oblastí služeb Zvyšující se podíl starších pracovníků na trhu práce  přidaná pozitiva (déle trvající pracovní zapojení, přenositelné dovednosti)

Hospodářství Mikroekonomické dopady Měnící se poptávka po zboží a službách, zejména u určitých věkových skupin, například: Snižování kupní síly v obchodech, vodohospodářské společnosti, snižování počtu žáků Zvýšená poptávka po zdravotní péči, domácí péči Měnící se nároky na dopravu Zvýšení nákladů na určité služby, senzitivně lišící se Odlišný dopad v hustě a řídce osídlených oblastech, na sídelní struktuře taky záleží Stručně řečeno, provozování některých služeb může být ekonomicky proveditelné a efektivní

Společnost Chudoba, segregace, intolerance Stárnutí a selektivní migrace – odliv mladých lidí z důvodu vidiny lepšího společenského postavení a/nebo u starší populace tento trend vede ke koncentraci chudoby. Riziko chudoby je u starší populace nižší, avšak za určitých podmínek mohou být starší lidé ohroženi: nízké socio-ekonomické postavení, žijí (bydlí) v zanedbaných oblastech, měnící se struktura rodin, prohlubující se generační rozdíly. Stárnutí a selektivní migrace zvyšuje prostorovou vzdálenost mezi populačními skupinami  prostorová segregace

Společnost Kruh chudoby a intolerance Zdroj: Buran, Aimone, Ferlaino and Migliore (1998:9)

Společnost Sociální soužití Stárnutí a vylidňování představuje výzvy sociální soudržnosti: Vzájemné pochopení životního stylu ostatních obyvatel, Nedostatek podpory a solidarity mezi generacemi a sociálními skupinami Negativní obraz, stigmatizace postižených oblastí  Ochabnutí místní sounáležitosti(kořenů)  má za následek další migraci Adaptace na demografické změny, to samo o sobě může vyvolat napětí

Vylidňování v důsledcích: Snížená poptávka po bydlení  prázdné budovy Pokles průmyslu  nevyužitá zařízení – vznik brownfieldů Snížená poptávka po službách  prázdná veřejná zařízení Snížené nároky na síť infrastruktury  potíže s údržbou (finanční i technické) Nevyužívané objekty a sítě vedou k: Nadměrné kapacity Fyzické poškození Bezpečnostní problémy Nedobrá image -  Snížení hodnoty majetku – proces nezbytné údržby! Source of picture: Norbert Kaiser Bydlení a infrastruktura

Mimojiné Vylidňování je příležitost vytvářet více přijatelně obyvatelné, řídčeji obydlené prostředí a obecně uvolnit tlak na zabydlené prostředí Nové bytové kapacity mohou přilákat zájemce o bydlení – nicméně nabídka bydlení sama o sobě nestačí pro natáhnutí lidí s vyššími životními ambicemi.

Bydlení a infrastruktura Stárnutí obyvatel předpokládá měnící se nároky životní potřeby obyvatel včetně: Bytová politika Veřejné budovy Veřejná prostranství Typ a dostupnost služeb, instituce, místa pro rekreaci  Nutnost adaptace bydlení, stejně jako sociálně – prostorové struktury měst a obcí na změněné potřeby

Otázky a komentáře