Inf Etické zásady a právní normy související s informatikou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Advertisements

Software Zákon a etika.
Základní pojmy 1. Informatika  Matematická disciplína Zabývá se – strukturou, zpracováním a využitím informací ○ Zpracování = získávání, ukládání, zobrazení,
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Autorské právo a Open Access
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Informace a informační zdroje
2) Informace a informační zdroje
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
SVNIT Přednáška M. Horáková
I NFORMACE A INFORMAČNÍ ZDROJE Otázka č.2. INFORMAČNÍ ETIKA Etika je věda o morálce ( jak se správně chovat) Souvisí s informační činností: Zlepšení informačních.
Výtah z autorského zákona
Právo na informace Tereza Danielisová,
1.Informace a informační zdroje (Informace a její charakter,
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Pro vlastní bezpečnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Informace a informační zdroje
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Autorské právo a ochrana dat
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_08.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Práva a povinnosti mezi manželi
Inf Bezpečný počítač.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Inf Elektronická komunikace
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Software počítače - rozdělení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Princip streamování videa a hudby
Inf Prezentace informací
Autorské právo.
Inf Barevné ladění dokumentů
Inf Formáty grafických souborů
Informace a informační zdroje
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Informace a informační zdroje
Transkript prezentace:

Inf Etické zásady a právní normy související s informatikou

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 07_02_32_INOVACE_01

Předmět: INF Ročník: 3. Jméno autora: Jan Mlčůch Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: Žák se seznámí s etickými zásadami při práci s informacemi, se zákony o svobodném přístupu k informacím o ochraně osobních údajů a o ochraně autorských práv. Klíčová slova: etika, morálka, informační etika, zákon o svobodném přístupu k informacím, zákon o ochraně osobních údajů, zákon o ochraně autorských práv Etické zásady a právní normy související s informatikou

Etika a morálka  Etika:  nauka, která se zabývá správným jednáním ve společnosti  Morálka:  předmět etiky, její praktická část  hodnotí lidské jednání z hlediska dobra a zla  Pozor, nezaměňovat tyto pojmy!

Informační etika  oblast etiky uplatňovaná při práci s informacemi  při práci s informacemi je důležité dodržovat určité povinnosti, ty se liší podle toho kdo a v jaké pozici k informacím přistupuje  etika tvůrce informací  etika zprostředkovatele informací  etika uživatele informací

Etika tvůrce informací  tvůrce informací má největší morální zodpovědnost  nejdůležitější zásady:  šířit pouze pravdivé, nezkreslené a ověřené informace  ƒsdělovat pouze informace, které jsou ku prospěchu společnosti  ƒnešířit lži, polopravdy nebo dvojsmyslné informace  ƒnešířit informace, které podněcují nenávist mezi lidm i  ƒsprávně citovat použité zdroje  ƒnepublikovat stejný obsah vícenásobně  ƒnepsat proti svému morálnímu přesvědčení

Etika zprostředkovatele informací  zprostředkovatel by měl dbát zejména na tyto povinnosti:  respektovat práva autorů  ƒzajistit stejný přístup všem  ƒinformace utajovat pouze v případě, že b y mohly být zneužity  ƒnezkreslovat záměrně výběr informací, kte rý by mohl vést k deformovanému vnímání skutečnosti  ƒneuplatňovat vlastní morální zásady  ƒposkytovat správné informace a poskytov at je včas

Etika uživatele informací  práva a povinnosti uživatele informací:  právo na svobodný výběr informace  ƒzískané informace využívat pro vlastní rozvo j i pro pomoc ostatním  ƒprávo na zachování důvěrnosti informační ho požadavku  ƒprávo uživatele být informován

Počítačová etika  zabývá se dopadem ICT na společnost a tento dopad se snaží korigovat jejím etickým užíváním  existuje mnoho pravidel a kodexů apelujících na dodržování etických a morálních zásad při práci s ICT  Desatero počítačové etiky:  sestavil Patrick Sullivan z institutu pro počítačovou etiku ve Washingtonu

Desatero počítačové etiky 1. Nepoužiješ počítač ke škodě jiného 2. Nebudeš ničivě zasahovat do práce druhých lidí 3. Nebudeš slídit v souborech jiných lidí 4. Nepoužiješ počítače ke krádeži 5. Nepoužiješ počítače pro křivé svědectví 6. Nepoužiješ nebo nepořídíš kopii software, který jsi nezaplatil(a) 7. Nepoužiješ neoprávněné počítačové zdroje jiných lidí 8. Nepřivlastníš si intelektuální dílo jiného 9. Budeš přemýšlet o společenských následcích programu, který jsi stvořil(a) 10. Budeš používat počítače ohleduplně a s úctou

Autorský zákon  zákon č. 121/2000 Sb. O právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským  platí od  právo autora k jeho dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě  zničením tohoto nosiče právo nezaniká  autor má výlučná práva osobnostní a majetková.

Osobnostní práva autora  zahrnují zejména právo rozhodovat o metodách zveřejnění svého díla a také o uvádění svého autorství  ƒautor má právo na nedotknutelnost svého díla  ƒrozhoduje také o změnách obsahu a jiných zásazích  ƒtěchto práv se autor nemůže vzdát, jsou nepřevoditelná a zanikají smrtí autora

Majetková práva autora  stanovují právo autora a oprávněných osob pro užití díla  poskytnutím oprávnění pro užití díla jinou osobou právo autorovi nezaniká  právem dílo užít se myslí zejména právo na:  rozmnožování díla  rozšiřování  pronájem  půjčování  vystavování

 majetková práva trvají po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti  je-li autor anonymní, trvají majetková práva 70 let od jeho oprávněného zveřejnění  pokud není dílo zveřejněno 70 let od jeho vytvoření, majetková práva zanikají Majetková práva autora

Zajímavosti  Ve Francii, kde je návrh nočního osvětlení Eiffelovy věže chráněn autorským právem, je proto zakázáno bez dovolení šířit noční fotografie Eiffelovky  Do současného autorského zákona platného ve Spojeném království byl vložen dodatek, podle něhož je držitelem autorských práv na pohádku o Petru Panovi navěky (!) londýnská dětská nemocnice Great Ormond Street Hospital.

 zákon č. 106/1999 Sb. O svobodném přístupu k informacím  stanovuje základní podmínky za nichž jsou informace poskytovány  subjekty mající povinnost informace poskytnout jsou:  státní orgány  orgány územní samosprávy  orgány veřejné správy  subjekty, jejichž povinnost jsou upraveny zvláštními předpisy Zákon o svobodném přístupu informací

Zákon o ochraně osobních údajů  zákon č. 101/2000 Sb. O ochraně osobních údajů  každý kdo o vaše osobní údaje žádá, musí mít k jejich využití váš souhlas nebo ho k tomu musí opravňovat zákon  vaše osobní údaje mohou být využívány pouze s vaším písemným souhlasem

Zákon o ochraně osobních údajů  Co je považováno za osobní údaj?  příjmení, jméno  tituly před jménem, tituly za jménem  rodné číslo  pohlaví  státní občanství  číslo občanského průkazu  místo narození  rodinný stav  údaj, zda osoba má trvalý pobyt v ČR  trvalá adresa  údaj o změněné pracovní neschopnosti

Cvičení  Zjistěte, co bylo obsahem posledního jednání rady vaší obce.  Jaké informace o vaší obci na portálu veřejné správy?  Komu může škola sdělit vaše studijní výsledky?

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Wikipedia Foundation. Autorské právo. [ ] Dostupné na adrese: BOLDIŠ, Petr. Citace: metodika a obecná pravidla. fme.vutbr.cz. Dostupné na adrese: Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí z obsahu webu