©Ing. Václav Opatrný. V úvodních hodinách elektrotechniky jsou žáci seznamováni s veličinami, které popisují známý fyzikální svět, získávají představu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Advertisements

Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU VYS_32_INOVACE_495_Fixační přípravky NÁZEV ŠKOLY Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_249_ČJ7 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Význam slov NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Elektromagnetické zařízení Základní škola Libina,
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_15_F7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Základní.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaMatematika 6 NázevDesetinná čísla_8.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Senzory pro EZS.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Ing. Lenka Bombera Piskačová
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Doporučený vzor individuální prezentace
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Pracovní porada Pracovní list.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Pracovní porada Pracovní list.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_02_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_12_F7_Hanak TÉMA: Otáčivé účinky síly
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vykazování postupu nebo stavu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_06_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Jak nám roste krokus vnímání.
SEMINÁŘ OZO Ladislav Hejný
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
všechny animace a obrázky - archiv autora
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Digitální učební materiál
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Uživatelská příručka DuoTrainin
ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Kontrolní test znalostí
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Struktura látek a stavba hmoty
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

©Ing. Václav Opatrný

V úvodních hodinách elektrotechniky jsou žáci seznamováni s veličinami, které popisují známý fyzikální svět, získávají představu o stavbě hmoty, fyzikálních jevech, které provázejí přirozeně nebo uměle navozené stavy známých látek. Test si klade za cíl přiblížit žákům problematiku vedení elektrického proudu v kovových vodičích a vlastních polovodičích. Především chce: Připravit vhodné prostředí pro obrazovou představu vzniku elektrického proudu jako fyzikálního jevu Upozornit na skutečnost, že nelze spočítat se stejnou přesností dráhu a rychlost elektronů (Heisenbergův princip neurčitosti), a proto následující obrázky jsou pouze modelové, sloužící k větší názornosti Vysvětlit působení vnějších sil na excitaci a následný pohyb elektronů Zdůraznit rozdíl mezi skutečnou rychlostí pohybu elektronu a takzvanou driftovou rychlostí, která postihuje fyzikální podstatu elektrického proudu Připravit vhodné prostředí pro obrazovou představu vzniku elektrického proudu jako fyzikálního jevu Upozornit na skutečnost, že nelze spočítat se stejnou přesností dráhu a rychlost elektronů (Heisenbergův princip neurčitosti), a proto následující obrázky jsou pouze modelové, sloužící k větší názornosti Vysvětlit působení vnějších sil na excitaci a následný pohyb elektronů Zdůraznit rozdíl mezi skutečnou rychlostí pohybu elektronu a takzvanou driftovou rychlostí, která postihuje fyzikální podstatu elektrického proudu obrázek popis jevu fyzikální závěry

Literatura vhodná pro výklad učební látky: (1) A. Blahovec Elektrotechnika I Informatorium Praha 2002 (2) A. Blahovec Elektrotechnika II Informatorium Praha 2002 (3) L. Voženílek, M. Řešátko Základy elektrotechniky I 2984 SNTL Praha 1984 (4) L. Voženílek, F. Lstibůrek Základy elektrotechniky II 2810 SNTL Praha 1985 Vnitřní strukturu látky lze probrat s různou hloubkou záběru, lze se zmínit i o kvantové mechanice. Tuto skutečnost ponecháván na samotném vyučujícím. Mám zkušenosti s tříletým učebním oborem Elektrikář i se čtyřletým studijním maturitním oborem Mechanik seřizovač. V obou případech se zdržuji hovořit o větších podrobnostech z vnitřní struktury látek, spíše upozorňuji na možné fyzikální důsledky změny energií při uvolnění elektronu, případně na význam elektronové a děrové vodivosti ve vlastních polovodičích. Při projekci prezentovaného testu na plátno nebo interaktivní tabuli doporučuji vytvořit několik pracovních skupin, kterým rozdám pracovní listy. Ty obsahují jednotlivé snímky a umožňují společně se žáky postupně vyplnit volné kolonky odpovědí na jednotlivé otázky. Žáky lze motivovat doplňujícími a upřesňujícími otázkami. Jednotlivé animované obrázky doplňuji vlastním popisem fyzikálního jevu, případně nechám některou z vybraných skupin žáků, aby jev okomentovali. Příklady doplňujících otázek: Co to je elektrický proud? Jak vzniká? Lze jej nějak poznat? Jak vede vlastní polovodič elektrický proud? Jak lze popsat elektronovou vodivost? Jak lze popsat děrovou vodivost? Zjistěte další vnější vlivy, které mohou ovlivnit vedení elektrického proudu ve vlastním polovodiči Co to je kovalentní vazba a jak se zjednodušeně zobrazuje? Co to je rekombinace?

Jak bylo popsáno, test se promítá všem žákům a slouží jako vhodné pracovní prostředí pro opakování látky nebo případné rozšíření získaných poznatků o nové skutečnosti. Výstupem jsou vyplněné pracovní listy, které si mohou žáci pro sebe nakopírovat a využít pro přípravu na přezkoušení pomocí „ostrého“ testu, který již bude doplněn o další otázky a nebude mít obrazovou podporu. Učivo lze podpořit příslušnou webovou stránkou, kde jsou všechny podstatné informace pro přípravu na výuku a samotné zkoušení. Odkaz na webovou stránku: