Distanční vzdělávání ÚVOD DO DISTANČNÍCH KURZŮ. Co je to distanční vzdělávání?  Distanční vzdělávání je progresivní vzdělávací technologie, v níž proces.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Využití cloudových služeb ve školství
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
pro celoživotní vzdělávání. Podrobný návod ke studiu.
OLE-onlinelearning Studium odkudkoli a kdykoli
E-learningové kurzy BC Primary Essentials TKT Essentials Learning Technologies for the Classroom CLIL Essentials.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Distanční studium na OPF SU František Koliba Petr Korviny.
Představujeme službu Samepage
Školní Internetový Informační Portál ŠIIP, ZŠ Vrchlického, Liberec © 2006 Ondřej Peřina představení prvního roku projektu projekt SIPVZ č. 0358P
Internetová učebna pro nelékařské zdravotnické pracovníky, Vaše příležitost pro celoživotní vzdělávání. Podrobný návod ke studiu.
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
RozšÍŘEnÍ IIS NZZ Konference projektu NZZ_
WWW – hypertextový informační systém
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Efektivní vzdělávání pro efektivní úřad Bohumil Havel.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Cloverleaf Limited s.r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního.
Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici inzerátu, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru je cvičení, na kterém si žáci.
Vzdělávací technologie aplikace Jaromír Reger (L07155)
Zálohování a posílání fotografií Hrušková Markéta.
Informační a komunikační technologie PDF Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník: 4.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Distanční vzdělávání na VŠFS
1 Průběžný tutoriál 8. – Setkání s proděkanem pro pedagogiku a informatizaci.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
RNDr. Jana Matesová Obsluha počítače, tvůrce počítačové grafiky, videa a tvůrce webových stránek Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Profil manažera vzdělávání EGON centra VS Benešov,
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Úvodní informace Informatika v agrobyznysu LS 2011/2012.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia Číslo DUM: III/2/VT/2/2/33 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro zabezpečení počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/2/34 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 4 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Akreditovaný e-learningový kurz Rovné příležitosti žen a mužů Ing. Petr Špindler, RENTEL a.s. Konference „Rovné příležitosti“ MV ČR, Praha,
Základní informace o projektu „Aplikace programů pro časové plánování staveb“. Projekt byl řešen v rámci projektu FRVŠ 2839/2010 F1 d. Postup a způsob.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Záznamník učitele Bc. Jana Večeřová.
SOFTWARE Operační systémy.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Portable Document Format
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
pro celoživotní vzdělávání. Podrobný návod ke studiu.
Transkript prezentace:

Distanční vzdělávání ÚVOD DO DISTANČNÍCH KURZŮ

Co je to distanční vzdělávání?  Distanční vzdělávání je progresivní vzdělávací technologie, v níž proces učení probíhá bez permanentního osobního kontaktu mezi učitelem – žákem.  Účastník vzdělávacího kurzu nemusí osobně navštěvovat vzdělávací zařízení, může se spojit přes internet se vzdělávacím serverem a přihlásit se do příslušného kurzu.  Při výuce se využívá e-learningových metod tj. vzdělávání pomocí výpočetní techniky a internetu.

Jak se přihlásit do kurzů distančního vzdělávání a co mě čeká?  Účastník se přes internet přihlásí do příslušného kurzu.  Po přihlášení do kurzu je mu přidělen tutor, tj. učitel, který ho bude celým kurzem provázet a bude mu poskytovat studijní materiály (studijní podpory).  Všechny studijní podpory jsou v elektronické podobě, které si může žák průběžně stahovat do svého počítače, nebo přímo je zobrazovat v internetovém prohlížeči.  Studijní podpory obsahují: 1. Učební texty (sylaby) 2. Výukové učební materiály 3. Testy 4. Modelové úlohy

Studijní texty Sylaby  Studijní texty jsou přizpůsobeny k potřebám distančního vzdělávání.  V textech je snaha vyložit žákům potřebné informace srozumitelnou a přehlednou formou.  Žáci si mohou podle potřeb příslušný text vytisknout na tiskárně.

Výukové studijní materiály Studijní aplikace  Jedná se většinou o prezentace v elektronické podobě k dané problematice.  Výukové prezentace v prezentačním programu.  Výukové prezentace ve formátu PDF.  Názorné obrázky a schémata

Opakovací testy  Testy jsou v elektronické formě.  Žák odpovídá na testové otázky a tím si může ověřit, jak pochopil danou problematiku.  U distančního vzdělávání hlavním cílem testů není žáka hodnotit, ale poskytnout mu zpětnou vazbu.

Testy  Testy jsou dvojího druhu : 1. Cvičné, které následně obsahují klíč se správními odpověďmi 2. Ověřovací, které žákovi zobrazí automaticky procento jeho úspěšnosti. Pokud ták test odešle turovi, tem mu může ukázat, kde chyboval a dát mu k tomu patřičná vysvětlení a doporučení. 3. Hodnotící, vyhodnocuje tutor, aby posoudil, zda žák dané téma zvládl a může pokročit ke studiu dalšího tématu.  Všechny testy s uzavřenými otázkami jsou zpracovány v tabulkovém kalkulátoru.  U cvičných testů se žák okamžitě dozví správně řešení.  U ověřovacích testů žák procento úspěšnosti.  U hodnotících žák zjistí, jak byl úspěšný a kde chyboval až po té, co jej vyhodnotí tutor, kterému test elektronickou cestou pošle.

Samostatné studijní úkoly  Mimo testů, může žák dostat určitý studijní úkol jako například vypracovat pojednání na určité téma.  Tyto úkoly může vypracovat v textovém editoru, nebo může dostat úkol, aby dané téma zpracoval jako prezentaci.  Vypracované úkoly odešle k posouzení elektronickou cestou tutorovi. Ten úlohu vyhodnotí a s připomínkami vrátí žákovi.  Ve studijních úkolech nejde o to žáka hodnotit, ale poskytnout mu potřebnou zpětnou vazbu.

Jak probíhá distanční studium?  Studium distančních kurzů probíhá podle předem stanoveného studijního plánu, postupnými kroky po jednotlivých tématech.  Žák je neustále v elektronickém spojení s tutorem, který sleduje jak plní studijní plán, průběžně vyhodnocuje opakovací testy a úkoly, upozorňuje ho na chyby, kterých se v testech a úkolech dopustil.  Osobní kontakt s učitelem je zde nahrazen elektronickým kontaktem přes ovou poštu, může se zde využít internetového telefonického spojení včetně video konference např. přes Skype apod.  Vzdělávací zařízení může podle potřeb zorganizovat krátkodobé nepovinné soustředění, kde mají žáci možnost se osobně setkat se svým tutorem popř. spolužáky kurzu.  Pokud má být kurz oficiálně ukončen certifikátem o studiu, v tom případě je nezbytné, aby se žák osobně dostavil před zkušební komisi na přezkoušení. Pouze jedině v tomto případě se vyžaduje osobní účast žáka.

Jaké jsou výhody a komu jsou distanční kurzy určeny?  Distanční forma studia je výhodná především pro další vzdělávání dospělých. Nemusíte pravidelně chodit do školy, stačí, když se přes internet připojíte na vzdělávací server a vyberete si vzdělávací kurz, který vás zajímá.  Svůj čas na studium si můžete sami rozvrhnout podle vašich potřeb, Nejste závislí na místě, může studovat doma, na chatě v nemocnici, v nápravném zařízení atd.  Současně můžete chodit do zaměstnání, studovat na střední popř. vysoké škole. Můžete být doma na delší pracovní neschopnosti např. po úraze, na mateřské popřípadě rodičovské dovolené atd. Stačí mít k dispozici počítač, připojení k internetu a chuť ke studiu.  Naše kurzy jsou určeny zejména pro středoškoláky, samozřejmě vysokoškoláci se jich mohou rovněž zúčastňovat.

Jaké technické vybavení potřebuju pro účast na těchto kurzech?  U tohoto druhu kurzů v praxi se ve velké míře využívá e-learningu tj. výuka pomocí výpočetní techniky a internetu.  V našich kurzech se snažíme využívat co nejjednodušší a veřejnosti přístupné elektronické nástroje.  Studijní materiály prezentujeme v takové formě, aby žáci nemuseli mít výkonné počítače a drahé komerční programy.  Nemusíte mít online připojení k internetu stačí, když budete mít takové připojení, abyste si mohli z našeho serveru stáhnou studijní materiál do svého počítače a využívat služeb internetu, které jsou poskytovány většinou zdarma, ová pošta, komunikační programy (např. Skype), datová úložiště (např. OneDrive, Google Disk).  Vedle komerčních programů můžete využít programy volně šířené zdarma např. LibreOffice resp. OpenOffice (textový editor, tabulková procesor a prezentační program), Adobe Reader (PDF soubory), VLC Media player (videa a zvukové soubory) aj.  Mimo stolních počítačů a notebooků v současné době můžete využívat rovněž tablety a smartfóny. Tablety i smartfóny jsou v současné době schopny bez velkých problémů spouštět všechny výše uvedené placené i neplacené programy. To vám rozšiřuje další možnosti studia, můžete studovat v parku, ve vlaku, na pláži u moře atd.

Přejeme Vám hodně úspěchů ve studiu