Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_006_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
zpracovaný v rámci projektu
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Temná staletí Antické Řecko.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
Starověké Řecko I. počátky.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Cestopis Zpracovala: Mgr
Odyssea The Odyssey.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
Už zase skáču přes kaluže
Starověké Řecko I. počátky.
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
Starověká literatura 3000 př.n.l. – 476 n.l.
Pohádka Zpracovala: Mgr
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Jméno autora: Mgr. L.Krivjanský Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Období antiky.
Česky psaná literatura
Kočičí hrádek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom.
Digitalizace výuky Příjemce
POČÁTKY SVĚTOVÉ LITERATURY
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Čím chci být Zpracovala: Mgr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Starověké Řecko 6. ročník.
Starověké Řecko.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
Obrazná pojmenování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2012 Výukový materiál je určen pro ž áky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Středověká literatura - úvod
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kůň a švestky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
MÝTUS, BÁJE Literatura 6. roč..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověké Řecko – Kultura a literatura.
Starověké Řecko I. počátky.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Starověká literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Literární výchova Výukový materiál slouží ke kontrole daltonského listu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

Epos – kontrola daltonského listu 1. Co je to epos? -rozsáhlá epická báseň s velkým množstvím postav -vypravuje s odbočkami o velké řadě událostí -bohatý jazyk

2. Jaká témata eposy mají? -hrdinský -rytířský -historický -duchovní -zvířecí

3. Vyber pravdivé tvrzení. a)Epos je žánr veršovaný. b) Epos je žánr prozaický.

4. Ze které doby pochází nejstarší epos a jak je nazýván? -Epos o Gigamešovi -3. tisíciletí př. n. l.

5. Ze kterého století před naším letopočtem pochází Ílias a Odyssea? - 8. století př. n. l.

6. Uveď příklad rytířského eposu. - Alexandreis (o Alexandru Velikém)

7. Z jakých částí se skládá Epos o Gilgamešovi? - prolog + 4 části

8. Jaké motivy se v Eposu o Gilgamešovi objevují? - snaha dosáhnout věčného života - přátelství

9. Které části Bible se ukázka podobá?

10. Kdo to byl Homér? -řecký básník -žil v 8. stol. př. n. l. -autor eposů Íllias a Odyssea

11. O čem vypráví Odyssea? -navazuje na Íllias -vypráví o putování účastníka trójské války -na své cestě zažívá mnohá dobrodružství -nakonec se vrací na rodnou Ithaku

12. Napiš 2. pád vlastního jména Zeus. Zeuse Dia

13. Hrdinou Homérova eposu je Odysseus. Pocházel z Ithaky. V ukázce je zachycen návrat hrdiny z města Trója, kterému se také říkalo Ílion. Svůj příběh vypráví na ostrově blažených Fajáků jejich králi Alkinoovi a jeho krásné dceři Nausice. Vypráví příběh o tom, jak se dostal do zajetí kyklopa. Tam si dal jméno Nikdo. Příběh končí dobře, protože se zachránil, když se ukryl kyklopovi, kterého oslepil, na hrudi berana.

14. Co si pamatuješ o Alexandreidě? Vyber správná tvrzení. a) Alexandreida vypráví o činech Alexandra Velikého. b) V této ukázce Sokratés radí panovníkovi. c) Panovník by dle rad měl do úřadu dosazovat neurozené.

Zdroje: pg [cit ; autor: Gabor] pg us_sehnt_sich_nach_Ithaka_(Tischbein).jpg [cit ; autor: James Steakley] us_sehnt_sich_nach_Ithaka_(Tischbein).jpg sh_statue.jpg [cit ; autor: zayzayem] sh_statue.jpg _Genesis_Chapter_7- 8_(Bible_Illustrations_by_Sweet_Media).jpg [cit ; autor: Jim Padgett] _Genesis_Chapter_7- 8_(Bible_Illustrations_by_Sweet_Media).jpg MARTÍNKOVÁ, V.: Literatura vyd. Praha: Tripolia, ISBN