Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Otázky z fyziologie – přednášky
Výživa člověka.
Výživa II – alpské lyžování
OBEZITA.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Zásady výživy sportovce
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
„EU peníze středním školám“
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravá výživa Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Bystrou, jasnou mysl. Pevné zdraví. „Mladistvé“ stáří neboli prodloužené období.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Příprava stravy v rodině
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Kristina Zůbková Honza Smolík. Marek váží 65 kg a má spočítat, kolik energie vydal za 8 hodin spánku a za 90-ti minutový fotbalový zápas. Fotbal: Při.
ENERGETICKÁ BILANCE, METABOLISMUS
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
ENERGETICKÁ BILANCE, METABOLISMUS
Energetická bilance.
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Výpočet denního energetického výdeje
METABOLICKÁ CHARAKTERISTIKA VÝKONU METABOLICKÉ KRYTÍ PODÍL AEROBNÍHO a ANAEROBNÍHO KRYTÍ.
Energetická bilance.
Energetická bilance.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Typy jídelníčků a výživová doporučení Nejčastěji sestavovanými jídelníčky jsou: RACIONÁLNÍ JÍDELNÍČEK REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK JÍDELNÍČEK PRO MANAŽERY A DUŠEVNĚ.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
E-projekt: Chemie/Biologie
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
PESTROST STRAVY.
5-denní jídelníček.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Transkript prezentace:

Příjem a výdej energie

V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech) Jelikož jedna kalorie/joule představuje jen velmi málo energie, setkáváme se v odborné, ale i populární literatuře s kilokaloriemi (kcal)/ kilojoulemi (kJ ) Poměr mezi jednotkami je 1 kJ = 4,1868 kcal

Příjem kalorií Hlavními zdroji energie pro naše tělo jsou cukry, bílkoviny a tuky. Bílkoviny a cukry obsahují 4 kcal na každý gram, tuky obsahují 9 kcal na každý gram. Tučné potraviny proto při stejné hmotnosti mohou obsahovat až dvojnásobek kalorií. To je jeden z mnoha důvodů, proč lékaři doporučují konzumaci nízkotučných jídel.

K čemu tělo potřebuje energii Dvě třetiny celkového denního kalorického příjmu jsou spotřebovány pro udržení vitálních funkcí lidského těla. K vitálním funkcím řadíme činnost srdce, plic, zažívání, funkci ledvin, ale rovněž všechny metabolické funkce odehrávající se v každé buňce našeho organismu, ať už svalové, mozkové, či kterékoli jiné. Tyto procesy se souhrně nazývají bazální metabolismus.

Bazální metabolismus (BMR) Rozumíme jim rychlost s jakou naše tělo spotřebovává kalorie pro výše uvedené vitální funkce. Bazální metabolismus má velký podíl na spotřebě energie a je proto v centru našeho zájmu o redukci hmotnosti.

Faktory ovlivňující BMR 1) Množství svalové hmoty našeho těla - edinci s velkým množstvím svalové hmoty mají mnohem vyšší BMR než jedinci s převážnou většinou tukové tkáně. 2) Pohlaví - muži mají všeobecně vyšší BMR než ženy, převážně z důvodu většího množství svalové hmoty. 3) Věk - BMR je nejvyšší u dospívajících dětí. V období po 25. roku života BMR začne postupně klesat - přibližně o 10 % na každé desetiletí života. 4) Výška - vysocí lidé mají všeobecně vyšší BMR.

Určení množství energie pro BMR Určíme tak, že vynásobíme hmotnost koeficientem 24 (muži), nebo 21,7 (ženy). Příklad: žena o hmotnosti 56 kg spotřebuje pro bazální metabolismus 1215 kcal (56 x 21,7=1215 kcal).

Spotřeba energie podle věku Věkbazální. met. kJ.kg -1 bazální. met. kcal.kg -1 Děti 6-10 roků Děti roků Mládež roků Dospělí do 60 let Dospělí nad 60 let

Fyzická aktivita a energetický výdej Je dalším faktorem podílejícím se na celkové energetické potřebě těla. Množství kalorií, které organismus spotřebuje během fyzické aktivity, je ovlivněno třemi hlavními faktory: 1) množstvím svalové hmoty, 2)celkovou tělesnou hmotností cvičícího jedince, 3)druhem fyzické aktivity. Vyššímu procentu svalové hmoty a tělesné hmotnosti odpovídá větší množství spotřebované energie.

Energii potřebnou pro vykonávání fyzické aktivity lze určit jako procento z našeho bazálního metabolismu: minimální či žádná tělesná aktivita=20 % BMR mírná aktivita (minimálně 3x týdně po dobu 30 minut)=30 % BMR každodenní aktivita (minimálně 30 minut denně)=40 % BMR každodenní těžká fyzická zátěž (profesionální atleti)=50 % BMR

Termický efekt jídla Je to energie potřebná ke zpracování konzumovaného jídla. Termický efekt jídla je odhadován na 10 % celkové kalorické spotřeby.

Celková kalorická spotřeba Se rovná součtu: 1) bazálního metabolismu (BMR) 2) energie potřebné pro fyzickou aktivitu (FA) 3) energie spotřebované termickým efektem jídla (TE)

Celková kalorická spotřeba=BMR + FA + TE Příklad: Žena vážící 56 kg, která si jde třikrát týdně zaběhat na půl hodiny (mírná fyzická aktivita). Její BMR vypočítáme na 1215 kcal (56 x 21,7). Energie potřebná pro fyzickou aktivitu FA= 365 kcal (30 % z 1215). Termický efekt jídla tvoří 10 % součtu BMR + FA: TE=0,1 x ( )=158 kcal. Celková energetická spotřeba= =1738 kcal. Tato žena tedy denně spotřebuje 1738 kcal. Pro udržení své současné hmotnosti musí v potravě konzumovat stejné množství energie, jako spotřebuje. Nechce-li tedy přibrat (ani shodit), musí konzumovat 1738 kcal denně.

Spotřeba denní energie při činnostech - muži PovolaníPrůměr-kcal/denMaximum-kcal/denMinimum-kcal/den Důchodce Úředník laborant student rolník Stavební pracovník

Spotřeba denní energie při činnostech ženy PovoláníPrůměr-kcal/denMaximum-kcal/denMinimum-kcal/den důchodkyně Žena v domácnosti studentka prodavačka laborantka

Můj příjem energie Snídaně: rohlík s máslem kJ = 1150 kJ, čaj s medem a citronem – sklenice =103 kJ, Svačina: : toast 2 kusy - 2x 872 kJ = 1744kJ, džus – sklenice = 185 kJ Oběd ve škole a oběd doma přibližně 3 000kJ Večeře: rohlík – 2 ks =1264 kJ, šunka –na 1 rohlík = 55 kJ, máslo = 100 kJ, sýr = 220 kJ Pitný řežim za celý den: minerální voda 1,5 litru – 1148 kJ Celkový příjem za den tedy činí přibližně 8969 kJ, tzn kcal.

Zdroje ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) tabulky/?pismeno=M&rw=ok&page=50&page=100&page=150 ( ) tabulky/?pismeno=M&rw=ok&page=50&page=100&page=150