Lektorát českého jazyka a literatury na Univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani Ústav slovanské filologie Univerzita Adama Mickiewicze v Poznani

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Advertisements

obyvatel Město střední velikosti – srovnatelné s Lincem, Řeznem či Turku obyvatel v regionu 2 univerzity: přibližně studentů.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
FIRMA BAŤA A TÁBORSKO Ing. Vladimír Štípek, Ph. D
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
S TIPENDIJNÍ PROGRAMY P D F MU. A SISTENTSKÉ ODBORNÉ ČINNOSTI NA KATEDRÁCH rozvoj odborných kompetencí studenta, které jsou součástí teoretického, ale.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Občanské sdružení Abertamy Staletími k budoucnosti - Ryžovna
SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
European Literature Heritage in Context Culture 2000 Doc. Dr. Wilken Engelbrecht (Univerzita Palackého v Olomouci)
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
STUDIJNÍ ODBOR Vládní stipendisté Studijní pobyty na základě mezinárodních dohod Krajanský vzdělávací program Letní školy slovanských studií
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
Olomouc.
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Město Brno.
Ústav světových dějin Obor Historie – Obecné dějiny.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Univerzitní centrum VŠCHT Praha – Unipetrol: Úspěšná spolupráce vysoké školy s průmyslem Zdeněk Bělohlav, prorektor TECHNODAYS květen 2015.
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
Nadační fond studentů Filozofické fakulty a Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Studentská dobrovolnická praxe, PSY225 Věra Frančáková
Vilniuská univerzita Vilniaus universitetas 26. května – 15. června 2015 stáž v projektu Okna vědy dokořán Michaela Uchočová Hinc itur ad astra.
Fakulta veřejných politik v Opavě se představuje
Centrum jazykového vzdělávání Language Centre. VZNIK A ČINNOST CJV bylo zřízeno rozhodnutím Akademického senátu Fakulty humanitních studií na návrh děkanky.
Lektorát českého jazyka a literatury v Dillí Dillíská univerzita, Severní kampus Katedra slovanských a ugrofinských studií Studium ruštiny, polštiny, maďarštiny,
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, Přednášející: Dr. Christof.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
DĚJEPIS. Základní informace předmět se vyučuje na nižším i vyšším stupni na vyšším gymnáziu možnost volby semináře Kapitoly z dějepisu - dvouletý - jednoletý.
Filozofická fakulta Univerzity v Lublani, Slovinsko  Originální název: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani,  Ústav: Oddelek za.
Lektorát češtiny Slezská univerzita Katowice - Polsko.
DO JABLONCE NAD NISOU ZA SKLEM A BIŽUTERIÍ. navštivte JABLONEC NAD NISOU město sklářských tradic a bohaté bižuterní současnosti bránu do Jizerských hor.
Lektorát češtiny Segedínská univerzita lektor Tomáš Vašut prezentace 2008/2009.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
LEKTORÁT GENT. OBSAH  Belgie  Čeština v Gentu (2 instituce)  Univerzita Gent  Studenti češtiny v Gentu  Spolupráce UGent  Užitečné odkazy.
AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Eva Šimková Brno,
Manuscriptorium Evropská digitální knihovna historických fondů.
poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Prezentace oboru Středoevropská studia
Polytechnické vzdělávání se zaměřením na tvorbu ŠAP/PA 22. března 2017
Prezentace fiktivní firmy Ing. Vladimíra Trnčáková
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
2004 První udílení prestižních literárních Cen E. E. Kische se v Letohradě uskutečnilo v září 2004 a připravila jej městská knihovna ve spolupráci.
Erasmus Slovensko - Nitra.
Sakrální památky Olomouce
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Přírodovědecká fakulta UJEP
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Při technické univerzitě v Liberci
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
KURZY ČESKÉHO JAZYKA pro tzv. STÁŽISTY a POSTGRADUANTY
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Spolek AktivSen Posláním spolku je podporovat a posilovat komunitní život v regionu, v duchu rovných příležitostí napomáhat všestrannému.
Transkript prezentace:

Lektorát českého jazyka a literatury na Univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani Ústav slovanské filologie Univerzita Adama Mickiewicze v Poznani

Univerzitní město Poznań Se svými obyvatel je Poznań pátým největším městem v Polsku. Hlavní město Velkopolského vojvodství, kulturní a hospodářské centrum regionu. Ve světě známé zejména díky Mezinárodním poznaňským veletrhům. Historie Poznaně sahá do X. století, kdy spolu s nedalekým Hnězdnem tvořila jádro vznikajícího polského státu. Ženou prvního historicky doloženého polského panovníka Mieszka I. se v roce 965 stala Doubravka z rodu Přemyslovců. Spolu s ní přišli do Polska první křesťanští misionáři. Kromě Univerzity A. Mickiewicze ve městě sídlí také Lékařská univerzita, Ekonomická univerzita, Přírodovědná univerzita a řada dalších vysokých škol. Celkem na poznaňských univerzitách a vysokých školách studuje kolem studentů.

Poznaňská renesanční radnice a neorománský Císařský zámek.

Univerzita Adama Mickiewicze Univerzita Adama Mickiewicze byla založena v roce Počátky univerzitního studia v Poznani sahají však až do roku 1611, kdy na základě privilegia uděleného polským králem Zikmundem III. Vasou funkci univerzity začala ve městě plnit Jezuitská kolej. V současné době na univerzitě studuje přibližně posluchačů bakalářského a magisterského studia a 1294 posluchačů doktorandského studia na 14 fakultách. V minulém akademickém roce se 2240 osob zúčastnilo podiplomového studia a různých vzdělávacích kurzů. Nabídku vzdělávání na Univerzitě A. Mickiewicze obohacuje možnost studia v zahraničí díky mezinárodním programům – zejména LLP-Erasmus, vládním stipendiím, grantům udíleným zahraničními nadacemi, výměnným pobytům a realizaci smluv mezi vysokými školami, které univerzitu propojují s evropskými i americkými akademickými centry.

Collegium Maius – sídlo Fakulty polské a klasické filologie Univerzity Adama Mickiewicze v Poznani, v jejímž rámci působí Ústav slovanské filologie

Bohemistika v Polsku Studium českého jazyka a literatury se již řadu let těší mezi polskými studenty poměrně značné oblibě. Bohemistická pracoviště jsou součástí kateder nebo ústavů slavistiky téměř všech významnějších polských univerzit. Český jazyk a literaturu mohou zájemci studovat na Varšavské univerzitě, na Jagellonské univerzitě v Krakově, na Slezské univerzitě v Katovicích, na Opolské univerzitě, na Wroclawské univerzitě a na Univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani. Výuka češtiny na všech uvedených univerzitách je podporována Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy České republiky.

Slavistika a bohemistika v Poznani Slavistika na Univerzitě A. Mickiewicze (UAM) v Poznani existuje jako obor od jejího založení v roce Její začátky byly spjaty právě s bohemistikou díky prof. Stefanu Vrtelovi – Wierczyńskému (1886 – 1963), významnému polskému historiku slovanských literatur. Katedra slovanské filologie na UAM v Poznani vznikla oddělením od Katedry rusistiky v roce Hlavní oblastí didaktické a vědecké činnosti této katedry je tradičně jihoslovanská filologie: bulharistika a srbokroatistika. Bohemistika zde existovala pouze na úrovni lektorátu doplňujícího slovanského jazyka. Před pěti lety, se katedra vrátila k dávné bohemistické tradici a ve spolupráci s Ústavem polské filologie otevřela tříletý bakalářský a doplňující dvouletý magisterský obor slavistika-polonistika se specializací bohemistika. Na podzim roku 2008 byla Katedra slovanské filologie rozšířena na Ústav slovanské filologie, což vytvořilo příznivé podmínky pro další rozvoj poznaňské bohemistiky.

Studenti a studium Díky trvalému zájmu o studium bohemistiky mohl být v Poznani v akademickém roce 2008/2009 již popáté za sebou proveden nábor studentů do prvního ročníku dvouoborového studia slavistika (bohemistika) – polonistika. V současnosti studuje v Ústavu slovanské filologie bohemistiku zhruba 75 studentů v pěti ročnících. Součástí programu bohemistické části studia jsou např. tyto přednášky a cvičení: gramatika současné spisovné češtiny, dialektologie s elementy historické gramatiky, historie české literatury, česká literatura v evropském kontextu, srovnávací dějiny slovanských literatur, kultura a reálie České republiky, český folklor atd. Značný prostor je samozřejmě vyhrazen pro praktickou výuku českého jazyka. V prvním a druhém ročníku je to 7 vyučovacích hodin týdně, ve třetím ročníku 6 hodin a v závěrečných dvou magisterských ročnících jsou to 4 hodiny týdně.

Činnost nad rámec výuky Nejrozsáhlejší akcí uskutečněnou poznaňskými bohemisty nad rámec výuky v akademickém roce 2007/2008 byla organizace XI. Celostátních dnů bohemistů. Toto již tradiční setkání, které si klade za cíl integraci bohemistů z celého Polska a vytvoření možností k vzájemnému porovnání získaných znalostí a dovedností, proběhlo v Poznani ve dnech 19. a 20. května Součástí programu bylo vyhlášení výsledků XI. ročníku Překladatelské a literární soutěže, dále organizace setkání s českým spisovatelem Michalem Ajvazem a překladatelem české literatury Leszkem Engelkingem, výstava fotografií Petra Kotyka pod názvem Stoly českých spisovatelů, koncert české skupiny Rudovous a přehlídka v Polsku méně známých filmů Jana Svěráka. XI. Celostátní dny bohemistů zorganizovala poznaňská Katedra slovanské filologie UAM ve spolupráci s Českým centrem ve Varšavě, Velvyslanectvím České republiky a Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy ČR.

Některé další akce uskutečněné v akademickém roce 2008/2009 U příležitosti 40. výročí Pražského jara a následných událostí roku 1968 byla v říjnu 2008 uspořádána přednáška věnovaná fenoménu kulturního a společensko politického dění v tehdejším Československu. Na přednášku navazoval hudební večer věnovaný české a polské populární hudbě konce 60. let. V květnu 2009 skupina poznaňských bohemistů absolvovala několikadenní kulturně poznávací exkurzi do jižních Čech. Jejich hostiteli byli studenti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří před rokem absolvovali podobnou exkurzi do Poznaně. Rovněž v květnu 2009 poznaňští studenti I. a II. ročníku bohemistiky navštívili v rámci semináře z české historie a kultury výstavu Jan Amos Komenský a Polsko, kterou uspořádalo Oblastní muzeum v Lešně. I v akademickém roce 2008/2009 se naši studenti zúčastnili celostátní Překladatelské a literární soutěže, která byla součástí XII. Celostátních dnů bohemistů, organizovaných Jagellonskou univerzitou ve spolupráci s Českým centrem ve Varšavě. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se konalo 22. května v Českém centru ve Varšavě. Dvě studentky Ústavu slovanské filologie UAM obsadily 2. místo v kategorii Překlad české poezie a 1. místo v kategorii Překlad české prózy. Mgr. Jan Pešina, Poznań 2008/2009