Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Advertisements

Historická období a historické prameny
Téma: Středověká literatura
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
I-3 Archeologie a pomocné vědy historické
Číslice starověkých kultur
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY VOSKOVÉ DESKY PAPYRUS PERGAMEN PSACÍ NÁSTROJE KNIHOVNY.
Vznik a poslání písemnictví
VY_52_INOVACE_Prv.3.22_Dávná minulost _pracovní list
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Dějepis Úvod do dějepisu Pavel Šupka
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
pomocné vědy historické
ŘÍMSKÉ ČÍSLICE Římské číslice je způsob zápisu pomocí písmen abecedy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Diplomatika Pomocná věda historická, která se zabývá studiem písemností úřední provenience v souvislosti s dějinami institucí, které je produkují (to.
VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Téma: Písmo ve stavební technické praxi Vypracoval: Mgr. Jan Ruml.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.
Tematická oblast Diplomatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Úvod do studia dějepisu II. (pomocné vědy historické, datum, letopočet,
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Tematická oblastKodikologie Datum vytvoření Ročník6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent se seznámí s.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice.
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cyril a Metoděj biografie.
Počátky písemnictví na našem území
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C55D6_Indie, Čína
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pergamen Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním.
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Opakování národních dějin (1)
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
OP VK Využívání ICT Sada č
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Jak pracovat s učebnicí
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Pomocné vědy historické
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Transkript prezentace:

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Paleografie I (VY_32_INOVACE_ ) Autor PhDr. Jan Tomíček Tematická oblast Dějepis pro 5. – 7. ročník VG Ročník 7. ročník Datum tvorby Září 2012 Anotace Prezentace je určena k výuce pomocných věd historických v dějepisném semináři v sedmém (předmaturitním) ročníku vyššího gymnázia. Studenty seznámí s teoretickými poznatky z paleografie. Metodický pokyn Šablona slouží jako digitalizovaná učebnice k výuce úvodu do dějepisu a pomocných věd historických. Časová dotace je 40 minut.

Paleografie 1 Paleografie jako pomocná věda historická – teoretická část

Paleografie – teoretická část Paleografie – název odvoze z řeckého slova palaios = starý a grafein = psát Je to tedy pomocná věda historická o starých písmech, jejich vývoji atd. Písem může být velké množství, my ovšem máme na mysli paleografii latinskou (založenou na latince). Našich dějin se ovšem může týkat i paleografie řecká (byzantská), slovanská (hlaholice a cyrilice), osmanská a hebrejská. My se budeme věnovat latinské paleografii – od počátku středověku se psalo latinou, od pozdního středověku národními jazyky.

Listina krále Vladislava pro město Poličku

Funkce paleografie 1. Jako pomocná věda historická usiluje o správné čtení a o místní a časové zařazení textu. 2. Jako samostatná disciplína popisuje, hodnotí a třídí písmo a stanoví jeho funkci v historickém vývoji. Ad 1) Nás však bude paleografie zajímat jako pomocná věda historická. Nedatované texty dokáže zařadit s přesností na 30 let. Jako věda vzniká v 18. století ve Francii a Itálii. Rozvoj zaznamenala v 1. polovině 19. století a pak hlavně se vznikem fotografie (možnost srovnat fotokopie listin z různých archivů Evropy). U nás je spojena se jménem Gustav Fridrich, který v Praze vydal roku 1898 „Učebnou knihu paleografie latinské“.

Školní abeceda z počátku 19. století

Jak a na co se psalo Látky na něž se psalo dělíme: A) Přírodní – dřevo, kámen, hlína kůra břízy atd. (těmito nápisy se ale zabývá epigrafika) Psalo se na ně: rytím, tesáním, malováním štětcem atd. B) Umělé – papyrus, pergamen, papír Psalo se na ně: pery brkovými, třtinovými, od 19. stol. ocelovými, od 20. stol. plnicími či propisovačkami. Psalo se inkoustem (dělal se z klovatiny a sazí). Od 17. stol. se používají obyčejné tužky.

Na co se psalo Papyrus – z lodyhy papyrové třtiny (lisováno). Psalo se na něj ve starověku, ale i v Evropě až do 11. století (hlavně v papežské kanceláři). Vyráběl se v Egyptě, později na Sicílii. Pergamen – z kůže ovcí, koz a telat (někdy nejjemnější z kůže nenarozených jehňat). Znám už ve 2. tisíciletí př. n. l. Byl vždy velmi drahý, proto často vyškrabáván starý text. Dva druhy pergamenu: 1. Jihoevropský (italský) – opracovaný po jedné straně 2. Středoevropský – opracovaný po obou stranách Papír – vynalezen v Číně př. n. l. (dělal se z odpadků hedvábí, pak hadrů a celulózy). V 7. století n. l. už v Arábii, ve 12. století na Sicílii a ve Španělsku. U nás nejstarší papírová památka je pražská staroměstská městská kniha (od roku 1310).

Jak se psalo Ligatury – spojování a prostupování písmen (konec jednoho písmene je začátkem druhého (tím se ušetřilo místo). Zkratky: ppp = Pan purkmistr a páni – (tedy městská rada) P. = páter (kněz) J.M.C. = Jeho Milost císařská, J.M.K. = Jeho Milost královská dns = dominus (lat. pán) IHS = Jesus (lat. Ježíš) DS = Deus (lat. Bůh) SCS = Sanctus (lat. Svatý) dr. = doktor Číslice: Arabské – vznik v Indii před n. l., v Evropě od 10. století n. l., více až od 13. stol. Římské – starší, v Evropě používány nejdříve a pak souběžně s arabskými až do 20. století (většinou u nápisů na stavbách, sochách a náhrobcích. Číslice římské: I = 1, V = 5, X = 10, L = 50, C = 100, D = 500, M = 1000 Původně řazeny jen za sebou (číslo pak velmi dlouhé – např. 49 = CCCCVIIII), později se odečítalo (XL = 40 tedy 50 minus 10 rovná se 40, IX = 9 atd.).

Paleografie – teoretická část – test (první část) 1. Co je to paleografie a od čeho je tento pojem odvozen? 2. Jaké paleografie se mohou týkat českých dějin? Jaké paleografii my se nejvíce věnujeme? 3. Znalec paleografie nám dle písma může určit stáří nedatovaného textu. S jakou přesností? 4. Který vynález v 2. pol. 19. stol. umožnil velký rozvoj paleografie jako vědy? 5. Na jaké umělé látky se psalo? 6. Uveď alespoň tři typy per, na které se v minulosti psalo.

Paleografie – teoretická část – test (pokračování) 7. Který psací materiál se vyráběl z kůže zvířat a který z odpadků hedvábí, hadrů a celulózy? 8. Jaké dva typy pergamenů znáš a čím se lišili? 9. Kde se v Evropě používal papyrus a do kterého století? 10. Která je u nás nejstarší památka z papíru a z kterého je roku? 11. Vysvětli zkratky: P., J.M.K., IHS, dns, SCS. 12. Napiš římskými číslicemi číslo 449 – nejprve starým dlouhým způsobem a potom kratším pomocí odečítání.

Paleografie – teoretická část – test - řešení 1. Co je to paleografie a od čeho je tento pojem odvozen? – Věda o starých písmech, od řeckého slova palaios = starý a grafein = psát – 3 body 2. Jaké paleografie se mohou týkat českých dějin? Jaké paleografii my se nejvíce věnujeme? – Řecká (byzantská), slovanská (hlaholice a cyrilice), osmanská (turecká), hebrejská a nás se nejvíce týká latinská (psaná latinkou). – 4 body 3. Znalec paleografie nám dle písma může určit stáří nedatovaného textu. S jakou přesností ? – Na 30 let – 1 bod 4. Který vynález v 2. pol. 19. stol. umožnil velký rozvoj paleografie jako vědy? – Fotografie – 1 bod 5. Na jaké umělé látky se psalo? – Papyrus, pergamen a papír – 3 body 6. Uveď alespoň tři typy per, na které se v minulosti psalo. – Pera třtinová, brková, ocelová, plnicí – 3 body

Paleografie – teoretická část – test (pokračování) – řešení 7. Který psací materiál se vyráběl z kůže zvířat a který z odpadků hedvábí, hadrů a celulózy? – Pergamen, papír – 2 body 8. Jaké dva typy pergamenů znáš a čím se lišili? – Jihoevropský (opracovaný po jedné straně) a středoevropský (opracovaný po obou stranách) – 4 body 9. Kde se v Evropě používal papyrus a do kterého století? – V papežské kanceláři, do 11. stol. n. l. – 2 body 10. Která je u nás nejstarší památka z papíru a z kterého je roku? – Staroměstská městská kniha, z r – 2 body 11. Vysvětli zkratky: P., J.M.K., IHS, dns, SCS – Páter (kněz), Jeho Milost královská, Jesus (Ježíš), dominus (pán), Sanctus (svatý) – 5 bodů 12. Napiš římskými číslicemi číslo 449 – nejprve starým dlouhým způsobem a potom kratším pomocí odečítání. – Dlouhým: CCCCXXXXVIIII, kratším: CDXLIX – 2 body

Použitá literatura Hlaváček, Ivan; Kašpar, Jaroslav; Nový, Rostislav. Vademecum pomocných věd historických. Praha: Nakladatelství Svoboda, Hladíková, Zdeňka; Kašpar, Jaroslav; Ebelová, Ivana. Paleografická čítanka. Ukázky. 1.vydání. Praha: Karolinum, Hladíková, Zdeňka; Kašpar, Jaroslav; Ebelová, Ivana. Paleografická čítanka. Textová část. 1.vydání. Praha: Karolinum, Fota autora