Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_04_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Kapradiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MECHOROSTY.  nejstarší suchozemské vyšší rostliny (dochované do současnosti)  nemají pravá vodivá ani podpůrná pletiva  rostou ve skupinách a trsech.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_PRVOUKA.
HOUBY Vřeckovýtrusné vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
VÝTRUSNICE A VÝTRUSY KAPRADIN Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_7_Mechorosty,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČÁSTI ROSTLIN Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový materiál zpracován.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
orgán kvetoucích semenných rostlin soubor přeměněných listů přisedajících na stonek vyrůstá z květního lůžka některé nápadné, jiné sotva vidíme.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_20_PŘV_HOUBY NAŠICH LESŮ
AUTOR: Lenka Hrnčířová
VY_32_INOVACE_04-56 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Nahosemenné rostliny 2 jehličnany.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Kapraďorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola, Hradec Králové
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Mechorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Číslo projektu dum. Kapradiny 2.1 Název školy Předmět Květinářství
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Autor: Mgr. Ivana Tesařová
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_PLODY
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výtrusné rostliny - mechorosty
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Název projektu: Moderní škola
Ochrana lesa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_OLEJNINY
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
VY_32_INOVACE_04-60 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_02_PŘV_ROSTLINY
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Kapradiny-pracovní list
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Rozmnožování organismů
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Biologie rostlin (vývoj a systém)
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_04_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Kapradiny (výtrusné rostliny) Anotace: Prezentace, která slouží jako výkladový materiál k výtrusným rostlinám.

KAPRADINY Výuková prezentace přírodopis 7. ročník dokončeno klíčová slova: výtrusné rostliny, kapradiny, černé uhlí

výskyt vlhká místa stinná místa lesy, skály tropické oblasti (nejvíce zástupců)

charakteristika oddenek – plazivý podzemní stonek vytrvalé rostliny mladé listy – spirálovitě stočené listy vyrůstají do růžice

rozmnožování výtrusnicové kupky výtrusy ve vlhku vyklíčí prvoklíček z prvoklíčku po splynutí pohlavních buněk vzniká zárodek nové rostlinky

význam pokojové kapradiny úkryt pro živočichy léčivé účinky řezané květiny – doplněk při vazbě

zástupci kapraď samec papratka samičí hasivka orličí sleziník routička osladič obecný parožnatka (listy připomínají paroží) osladič obecný

kapraď samec zajímavosti Dříve se výluh z kapradě samce používal proti tasemnicím, ale je jedovatý i pro člověka, velmi snadno mohlo dojít k otravě pacienta.

papratka samičí jedovatý olej z oddenků využívala starověká medicína na odčervení člověka a hlavně domácích zvířat příliš vysoká dávka vede ke slepotě pro svou odolnost je vysazována v zahradách a parcích jako okrasná rostlina

osladič obecný lékařství: účinný proti střevním parazitům sliz a saponin (obsažený v čerstvém oddenku) usnadňuje odhleňování podporuje vylučování žluči a působí mírně projímavě zahradnictví: sekaný oddenek je součástí substrátů pro rostliny, především pro orchidej potravinářství: oddenek má hořkosladkou chuť, čehož se využívá při výrobě některých cukrovinek, jako je např. nugát

hasivka orličí v dolní části řapíku vytvářejí cévní svazky obraz, který se podobá dvouhlavému orlu, proto se kapradině říká „hasivka orličí“ naše nejvyšší kapradina [cit ], dostupné pod licencí Creative Commons na www:

bukovinec osladičovitý lesy na skalách listy vyrůstají jednotlivě a ne v růžicích jako u ostatních kapradin

sleziník routička na zdech v puklinách skal nejčastěji roste na vápencích a dolomitech a2.jpg/800px-Asplenium_ruta_muraria2.jpg [cit ]

Kapradiny výtrusné, vytrvalé rostliny oddenek – podzemní stonek výskyt - lesy, skály, vlhká stinná místa zástupci - kapraď samec, papradka samičí, hasivka orličí, sleziník, osladič, parožnatka použití - …..doplňte

zdroje ns/thumb/e/ed/Asplenium_ruta_muraria2.jpg/ 800px-Asplenium_ruta_muraria2.jpg ns/thumb/e/ed/Asplenium_ruta_muraria2.jpg/ 800px-Asplenium_ruta_muraria2.jpg ren_plant_Pteridium_aquilinum.jpg ren_plant_Pteridium_aquilinum.jpg foto autor