Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biologie rostlin (vývoj a systém)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biologie rostlin (vývoj a systém)"— Transkript prezentace:

1 Biologie rostlin (vývoj a systém)
Autor: Mgr. Jitka Trifanová Datum: Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, Velké Meziříčí

2 Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3814
Název projektu Moderní škola Šablona V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Číslo materiálu VY_52_INOVACE_ 044 Název Biologie rostlin (vývoj a systém) Autor Mgr. Jitka Trifanová Předmět Člověk a příroda - přírodopis Tematická oblast Obecná biologie a genetika Ročník 6. ročník Datum ověření, ověřil , Mgr. Michal Koudelík Anotace Materiál obsahuje informace o vývoji rostlin a botanickém systému rostlin. Blíže seznamuje s některými zástupci řas, sinic, mechorostů, plavuní, přesliček a kapradin. Metodický návod Materiál je určen k výkladu učiva, jeho doplnění a procvičení ve vyučování i při domácí přípravě žáků. Animace jednotlivých snímků se spouští kliknutím myši nebo klávesou Enter. K další orientaci slouží oranžová tlačítka akcí. Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

3 Vývoj rostlin Nejstarší živé organismy na Zemi byly BAKTERIE.
Později se ve vodách rozšířily ŘASY a SINICE. Do atmosféry začaly uvolňovat kyslík, který umožnil vznik a život dalších složitějších organismů. Některé řasy se přizpůsobily životu na souši. Nejstarší suchozemské rostliny: PŘESLIČKY, PLAVUNĚ, KAPRADINY.

4 Systém rostlin NIŽŠÍ ROSTLINY VYŠŠÍ ROSTLINY řasy, sinice mechorosty
řasy, sinice mechorosty nahosemenné rostliny plavuně Jehličnany smrk ztepilý borovice lesní krytosemenné rostliny přesličky slunečnice roční lípa srdčitá konvalinka vonná kapradiny

5 Zdroje obrázků ► Chaluhy (s. 6)
[cit ]. Voně dostupné na WWW: Zelené řasy (s. 6) [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Ruduchy (s. 6) GUINTHER, Eric. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Vodní květ (s. 8) ANDREWS, Felix. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Ploník ztenčený (s. 10) PETERS, Kristian. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW:

6 Rašeliník (s. 10) FISCHER, Christian. [cit ]. Dostupné pod licencí Cretive Commons na WWW: Přeslička obrovská (s. 12) [cit ]. Dostupné pod licencí Cretive Commons na WWW: Plavuň vidlačka (s. 12) HAYNOLD, Bernd. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Kapraď samec (s. 12) [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW:

7 Použitá literatura: SKÝBOVÁ, J. Obecný přírodopis. 1. vyd. Praha : Septima, s. ISBN SKÝBOVÁ, J. Obecný přírodopis: pracovní sešit. 1. vyd. Praha : Septima, s. ISBN JURČÁK, J., FRONĚK, J. a kol. Přírodopis 6. 2., aktualiz. vyd. Olomouc : Prodos, s. ISBN JURČÁK, J., FRONĚK, J. a kol. Přírodopis 6: pracovní sešit. 2. , aktualiz. vyd. Olomouc : Prodos, s. ISBN


Stáhnout ppt "Biologie rostlin (vývoj a systém)"

Podobné prezentace


Reklamy Google