Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
MČ Praha 21 - Újezd nad Lesy Újezd nad Lesy dne 8. března 2012.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
OMC Pracovní expertní skupina
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Technologické platformy a dopravní výzkum
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR MONITOROVACÍ VÝBOR Praha 21. ledna 2015 Milada Hroňková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Program dnešního setkání OPS ( )
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
Projekt sociálně-ekonomický rozvoj Hradce Kralové VNG-GST-projekt ve spolupráci měst Hradec Kralové (CZ) aArnhem (NL) Mezinárodní konference Praha, 16.
Cíle regionální inovační strategie –Být impulsem pro rozvoj potřebných aktivit a iniciovat pilotní projekty v rámci akčního plánu –Zvýšit povědomí o důležitosti.
Střednědobé hodnocení Operačního programu Rybářství Ing. Kateřina Krylová.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
ESPON POLYCE Metropolizace a polycentrický rozvoj ve střední Evropě
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Přehled aktivit COŽP 26. září 2011, Jana Dlouhá.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
OPPS ČR-PR Rozdíly v programech přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 realizovaných v MSK a časté chyby Zpracovala: Ing. Markéta Hluchníková.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
„Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje na roky “ Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy
Pracovní setkání 28. června 2007
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
ESPON Priorita 4 – projekt ESPONTrain
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Praha, 23. března 2017 Alice Štollová Kovandová
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Operační program VaVpI spuštěn
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
PS ESPON zasedání Výboru ČR pro programy
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011

Základní informace k POLYCE název: POLYCE – Metropolisation and Polycentric Development in Central Europe priorita: 2 - Cílená analýza na základě poptávky schválení: únor 2010 rozpočet: EUR předpokládaná doba trvání: říjen červen 2012

Cíle projektu Popsat současný rozvoj metropolí ve střední Evropě, porovnat metropole a formulovat strategická doporučení pro posílení pozice metropolí v regionu i pozice regionu v rámci Evropy. Určit vzájemné vztahy mezi metropolizací a polycentrickým rozvojem Podpořit polycentrický rozvoj na úrovni jednotlivých pěti metropolí na úrovni středoevropské – Dunajské integrační zóny

Hlavní aktéři projektu zainteresované subjekty (zadavatelé analýzy): organizační jednotky městské správy pro strategické plánování a územní rozvoj pěti měst: Vídeň, Praha, Bratislava, Budapešť, Lublaň tým expertů: Vienna University of Technology, ČVUT, Univerzita Karlova v Praze, University of Ljubljana, Slovak University of Technology, University of Szeged, CEPS/INSTEAD – Centre for Populations, Poverty and Public Policy Studies (Lucembursko), Politecnico di Milano + zástupce koordinační jednotky ESPON

Komunikace Vídeň leader projektu Koordinační jednotka ESPON mezinárodní výzkumný tým TPG PrahaLublaň BratislavaBudapešť řídicí komise (Steering Committee), politický orgán (Political Body), regionální a místní odborníci, zástupci města/practitioners

Rámec projektu silné historické vazby zúčastněných měst v rámci bývalé habsburské (podunajské) monarchie řada shodných socioekonomických a dalších charakteristik, obdobné problémy i rozvojové záměry konkurenční postavení měst, ale i spolupráce v oblasti strategického plánování a územního rozvoje zejména mezi Prahou, Vídní a Budapeští „Strategie EU pro Dunajský region“

Analýza by měla odpovědět na otázky Jak funguje polycentrický systém ve střední Evropě i v rámci jednotlivých metropolí? Jaké charakteristiky odlišují metropole, jak významným územním kapitálem disponují? Jaké jsou profily, postavení a vztahy uvedených metropolí? Jaká strategická doporučení mohou být stanovena pro uvedené metropole na základě posílení polycentrické struktury a integrace území na makroúrovni (CED-zone) a mezoúrovni (metropole)?

Předpokládané výstupy Strategická doporučení pro posílení polycentrického systému …posílení vzájemného vztahu mezi rozvojem metropolí a polycentrického systému na úrovni jednotlivých metropolitních regionů na úrovni makroregionu CED-zone

Postup od schválení projektového záměru únor 2010 – schválení projektového záměru POLYCE Monitorovacím výborem ESPON březen zpracování návrhu projektové specifikace ve spolupráci se zástupcem Koordinační jednotky ESPON; schválení rozpočtu projektu duben první setkání zainteresovaných subjektů ve Vídni; zpracování finální verze projektové specifikace; uzavření smlouvy o spolupráci zainteresovaných subjektů

Postup od schválení projektového záměru květen - červenec vyhlášení výzvy k podávání návrhů mezinárodních výzkumných týmů – TPG ( ); hodnocení a výběr nejlepšího návrhu, resp. mezinárodního výzkumného týmu - TPG říjen oficiální zahájení projektu únor 2011 – první jednání Steering Committee ve Vídni, projednání Inception Report se zástupci TPG, vypracování stanoviska ke zprávě

Hlavní milníky projektu leden 2011 – úvodní zpráva (Inception Report) popis zvoleného přístupu k analýze, metodika, hypotézy, přehled zdrojů dat, odborné literatury… srpen 2011 – průběžná zpráva (Interim Report) prezentace průběžných výsledků na úrovni metropolí i makroregionu únor 2012 – návrh závěrečné zprávy (Draft Final Report) prezentace konečných výsledků projektu, závěry a doporučení červen 2012 – závěrečná zpráva (Final Report) včetně komentářů a připomínek zainteresovaných subjektů, konečných uživatelů, Monitorovací komise a Koordinační jednotky ESPON a EK jednání řídicí komise, jednání TPG, jednání politického orgánu, rozhovory s hlavními aktéry rozvoje, konference v jednotlivých městech, prezentace finálních výsledků ve Vídni…

Kontakt Útvar rozvoje hl. m. Prahy Odbor strategické koncepce Ing. Markéta Borovská tel.:

Děkuji za pozornost