ČEPAUGŠ (Anita a Zulaj) 21/01/15 | Recept | Č e č ensko Č e č ensko
ČEPAUGŠ (ANITA A ZULAJ) Čepaugš neboli čepalgaš jsou typické čečenské placky. Pokud se do tohoto náročnějšího receptu pustíte, těšit se můžete nejen na velké množství vytváření důlků téměř ve všech fázích přípravy receptu, ale také na lahodný pokrm, který zasytí všechny hladové krky v rodině. Čepaugš doporučujeme podávat za tepla a vylepšit si ho můžete zakysanou smetanou. Doba přípravy: 3 hod Nasytí: 5 osob
“ ” NA PŘÍPRAVU POTŘEBUJEME: TĚSTO: NÁPLŇ : ½ - 1 L KEFÍRU3 TVAROHY (DOMA UDĚLANÝ NEBO KOUPENÝ VE VANIČCE, KOSTKA NENÍ VHODNÁ) 1 ROVNÁ LŽIČKA JEDLÉ SODY2 VEJCE 1 KG HLADKÉ MOUKYSŮL 1 LŽIČKA SOLIZELENÉ KOŘENÍ DLE CHUTI (NAŤ CIBULE, KOPR,…) MÁSLO ZAKYSANÁ SMETANA Postup: T ě sto: Do mísy nasypeme mouku se sodou a solí, uprost ř ed vytvo ř íme d ů lek a do n ě ho postupn ě p ř iléváme kefír a hmotu zpracováváme, a ž vznikne vlá č né, m ě kké t ě sto. Nápl ň : V míse smícháme tvaroh s vejci. Do sm ě si m ůž eme p ř idat najemno nasekanou na ť cibule č i kopr. Z t ě sta pak vytvo ř íme malé bochánky o velikosti menší p ě sti. Do ka ž dého bochánku ud ě láme d ů lek, vlo ž íme do n ě j trochu nápln ě a d ů lek uzav ř eme tak, aby nápl ň byla obalená t ě stem. Takto necháme bochánky asi p ů l hodiny odpo č ívat. Poté je rozválíme na tenké placky a p ř itom se sna ž íme, aby nápl ň z ů stala mezi t ě stem a vytvo ř ila prost ř ední vrstvu. Placky jemn ě obalíme v mouce a sma ž íme je na prudkém ohni na pánvi bez tuku. V okam ž iku, kdy placku pokládáme na pánev, ud ě láme doprost ř ed prstem díru, aby se placka „nenafukovala“. Kdy ž jsou všechny placky hotové, vymácháme je postupn ě v co nejvíce horké vod ě, aby byly m ě kké, a ka ž dou hodn ě pot ř eme máslem. Polo ž íme je na sebe, a ž vznikne komínek a ten roz ř ízneme odshora dol ů dvakrát nap ů l tak, ž e ka ž dá placka je na č ty ř i kusy.
DOBROU CHUŤ! DOBROU CHUŤ! Proudly created by maasha 2016