Ruční manipulace s pacienty je součástí pracovní náplně většiny zdravotnických zaměstnanců. Odstraňování této fyzicky namáhavé práce je nutné zejména.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOMATOMETRICKÉ BODY NA TĚLE
Advertisements

Vertikalizace pacienta sed, stoj, chůze
ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Léčebné polohy.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
POLOHOVÁNÍ.
Pár slov úvodem Rentgenologie je jednou z nejstarších a nejrozšířenějších radiologických metod, které k diagnostickému vyšetření využívají zdroje.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Základy Posilování popis
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Typy lůžek Pomocná zařízení lůžka
Polohování v akutní rehabilitaci
PROBLEMATIKA PÁDŮ NA LŮŽKOVÉM ODDĚLENÍ Z POHLEDU VŠEOBECNÉ SESTRY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Kurz Všeobecný sanitář
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
VY_32_INOVACE_TMM25160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
FIRST LEGO LEAGUE BODY FORWARD
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O B L I Č E J O B L I Č E J HLAVA TRUP DOLNÍ KONČETINA PAŽE NOHA HORNÍ KONČETINA KRK.
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
Bariérová ošetřovatelská péče
Úrazy hlavy, krku, páteře a pánve
POSILOVÁNÍ BŘICHA.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
Testování silových schopností © Tom Vespa.
Končetinové protézy X33BMI Základy biomedicínského inženýrství
Informace o službách půjčoven kompenzačních pomůcek
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
Bezpečné nemocniční lůžko
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Vybrané cviky. Obecně Výběr cviků je volen tak, aby poukázal na oblasti, které je důležité posílit či protáhnout Cviky jsou voleny individuálně, pokračujte.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Která čísla označují správné držení těla?
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3356 NázevLidské tělo Téma hodinyLidské tělo PředmětPřírodověda.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Závodní chůze: práce paží 1
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Lůžko nemocného.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Bezpečná manipulace s pacientem Polohování imobilního pacienta
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_18_lidské tělo
TECHNIKA MOTÝLEK – delfínové vlnění Lekce č. 19
David Vohanka 3.B a Tereza Prousová 3.A
LIDSKÉ TĚLO.
Prvouka – části lidského těla a kostra
LIDSKÉ TĚLO ANOTACE DATUM AUTOR JAZYK OČEKÁVANÝ VÝSTUP
Popis svalových skupin
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Ruční manipulace s pacienty je součástí pracovní náplně většiny zdravotnických zaměstnanců. Odstraňování této fyzicky namáhavé práce je nutné zejména pro ochranu zdraví zaměstnanců. Používání technických prostředků (např. hydraulických zvedáků, polohovacích lůžek, van, vozíků apod.) při manipulaci snižuje riziko ohrožení zdraví zaměstnanců. V tomto případě je nutné, aby práce byly prováděny co nejúčelněji a nejbezpečněji !!

Zdravotnický a ošetřovatelský personál má všechny pohyby zautomatizovat tak, aby pracoval účelně a s minimálním úsilím. Při práci a manipulaci s pacientem je zdravotnický zaměstnanec povinen přednostně používat technická zařízení !! Např. zvedáky s různým příslušenstvím, zvedací vany, sprchovací kabiny, mechanické pojízdné křesla a vozíky a podobně.

Záda musí mít zdravotničtí zaměstnanci při práci a manipulaci s pacientem vždy vzpřímená (zafixovaná páteř- pevná záda). Zaměstnanec musí vždy udržovat chráněnou pozici páteře !!!

Pacient se přidrží jednou rukou hrazdičky nebo postranice lůžka. Pokrčí jednu nebo obě dolní končetiny v koleně a opře se patou o podložku a vysune se. Hlavou a rameny se pacient nesmí opírat o základ lůžka.

Vysouvají vždy dva zaměstnanci Používá se polohovací pomůcka-podložka. Oba zaměstnanci stojí na jedné straně lůžka. Jeden nazdvihuje rukou a předloktím horní část trupu ve výši ramen, druhou podsuneme nemocnému pod trup ve výši pasu. Druhý zaměstnanec podpírá rukou pánev ve výši hřebenu kosti kyčelní,druhou ve výši kloubu kyčelního. Provede se posunutí pomocí podložky.

Pacient pokrčí končetinu (končetiny). Pažemi uchopí hrazdičku nebo spojí paže propletením prsty a obě paže protáhne v předpažení ke stropu. Současně se opře o plosku nohy (nohou) a nadzvedne pánev- udělá most. Zaměstnanec podloží mísu.

Při nácviku stoje je vhodné použít chodítko. Při stavění stojí zaměstnanec na postižené straně pacienta a k zajištění stability se jej drží zaměstnanec kolem pasu. Zaměstnanec vyzve pacienta, aby se volnou horní končetinou přidržoval lůžka. Pacient může obejmout zaměstnance kolem ramen a on ho drží kolem pasu.

Na lůžku: za pomoci polohovacích postelí, lze zcela imobilní pacienty vyvážet na lůžku do venkovního areálu.Musí být uzpůsoben nájezd- rampa z objektu.Postel vyváží vždy nejméně dva, nejlépe tři zaměstnanci. Na vozku: Pomocí invalidních vozíků se pacienti vyváží do venkovních areálů. Musí být uzpůsoben nájezd-rampa z objektu. Vozík vyváží jeden zaměstnanec.

Lůžko upravují vždy dva zaměstnanci. Uvolní se prádlo a odloží přikrývka. Pacient zvolna pokrčí dolní končetiny v kolenou a kyčlích a napne se prostěradlo v nohách. Odstraní se z lůžka drobky a opatrně, bez aktivní součinnosti pacienta, vysunou pacienta nahoru. Zaměstnanci napnou a zasunou podložku. Jeden zaměstnanec pozdvihne pacienta za ramena, druhý mu upraví polštář. Nakonec oba upraví přikrývku.

Eva Víchová Josef Novotný Michaela Vanická Veronika Sádovská