ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Krajské akční plány Základní východiska
Metodický výklad výzvy
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV Zasedání Regionální stálé konference pro území Olomouckého kraje Olomouc,
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK. Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji CZ /0.0/0.0/15_002/
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Aktuální informace o přípravě KAP 22. března
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
PŘIŘAZENÍ HLAVNÍCH PROBLÉMŮ K JEDNOTLIVÝM PLATFORMÁM.
INFORMACE O ČINNOSTI JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM. POLYTECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ S DŮRAZEM NA INFRASTRUKTURU A INVESTICE  Motivace žáků ke studiu technických oborů.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Jana Stará
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Individuální projekt OP VVV
Podpora krajského akčního plánování
Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání AKTIVITY A VÝSTUPY PROJEKTU KAP
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Základní informace k ŠAP a PA
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání (KAP)
Tematická setkávání a práce v minitýmech
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Konference „Krajský akční plán vzdělávání v Ústeckém kraji 1“
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – Výstupy z Dotazníkového ŠETŘENÍ
Krajské akční plánování
Analýza potřeb v území.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
4. zasedání PS Vzdělávání pro území Plzeňského kraje
Krajský akční plán vzdělávání ÚK
Polytechnické vzdělávání v praxi
Aktuální informace o KAP
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Výsledky analýzy potřeb VOŠ
Transkript prezentace:

ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury

ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná aktivita KAP  Musí proběhnout na počátku realizace projektu  Hodnocení aktuálního stavu prostředí, do kterého směřují aktivity projektu  Musí být představena na PS Vzdělávání

PODKLADY K ANALÝZE Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského kraje ( ) Vývoj a prognóza středního školství v Plzeňském kraji (RRA PK, 2014) Současná struktura a vývoj pracovních sil v Plzeňském kraji (RRA PK, 2015) Regionálně specifická data od NÚV  Vzdělanostní struktura v kraji (počty přijatých studentů a počty absolventů v rámci skupin oborů)  Nezaměstnanost absolventů SŠ a VOŠ Data OŠMS KÚ PK, ČSÚ, úřadu práce Strategie ITI, RIS3 Strategie, a další

STRUKTURA ANALÝZY 1. Úvod, metodika 2. Socioekonomická charakteristika Plzeňského kraje pro potřeby vzdělávání 2.1 Demografická charakteristika Plzeňského kraje 2.2 Vzdělanost v Plzeňském kraji 2.3 Trh práce v Plzeňském kraji 3. Vzdělávací systém Plzeňského kraje (s důrazem na SŠ a VOŠ) 3.1 Základní a zájmové vzdělávání v Plzeňském kraji 3.2 Střední školy a VOŠ Plzeňského kraje 4. Povinná témata KAP a jejich rozdělení do jednotlivých platforem 5. Nepovinná témata KAP 6. Závěr

DEMOGRAFICKÁ CHARAKTERISTIKA PLZEŇSKÉHO KRAJE Vývoj a prognóza celkového počtu obyvatel Vývoj a prognóza obyvatel podle věku Vývoj počtu obyvatel okresů Plzeňského kraje podle hlavních věkových skupin Vývoj a prognóza počtu žáků na školách Plzeňského kraje (s důrazem na SŠ a VOŠ) Dopady demografického vývoje na vzdělávací systém a trh práce v kraji Jaké budou dopady demografického vývoje na vzdělávací systém a na trh práce v kraji?

TRH PRÁCE V PLZEŇSKÉM KRAJI Základní charakteristika trhu práce Zaměstnanost v Plzeňském kraji Nezaměstnanost v Plzeňském kraji Hlavní zaměstnavatelé Plzeňského kraje Vymezení problémových/prioritních oblastí Priority rozvoje kraje (aktéři v území), priority klíčových zaměstnavatelů Která odvětví jsou v kraji nejvýznamnější a jak se vyvíjí jejich zaměstnanost v čase? Které profese jsou v kraji nejvýznamnější a jak se vyvíjí jejich zaměstnanost v čase? Které profese nacházejí na trhu práce v kraji nejlépe uplatnění a proč? Jaké jsou rozvojové priority klíčových zaměstnavatelů a jak se promítají do oblasti vzdělávání?

STŘEDNÍ ŠKOLY A VOŠ PLZEŇSKÉHO KRAJE (1) Přehled SŠ a VOŠ a nabízených oborů Naplněnost jednotlivých SŠ a VOŠ a oborů Absolventi SŠ a VOŠ a jejich úspěšnost Strategie rozvoje SŠ a VOŠ v letech Míra dokončení studia Vymezení problémových/prioritních oblastí

STŘEDNÍ ŠKOLY A VOŠ PLZEŇSKÉHO KRAJE (2) Jaký je zájem žáků o technické a přírodovědné obory a o odborné vzdělávání obecně? Které problémy je třeba v této oblasti řešit? Jaké obory jsou nejvíce poptávány dětmi/rodiči? Jaká je naplněnost jednotlivých typů škol a oborů a jak se vyvíjí v čase? Jaká je skutečná kvalita absolventů na trhu práce? Jaká je jejich uplatnitelnost? Jak vnímají své vzdělání absolventi několik let po absolvování školy? Jaké jsou rozvojové priority v kraje (aktéři v území) a jak se promítají do oblasti vzdělávání?

POVINNÁ TÉMATA KAP A JEJICH ROZDĚLENÍ DO JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM Charakteristika oblasti, strategické dokumenty k řešené problematice Zhodnocení stavu v území Vyhodnocení výstupů z dotazníkového šetření na školách SWOT analýza

POVINNÁ TÉMATA KAP A JEJICH ROZDĚLENÍ DO JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM 1. Platforma polytechnické vzdělávání s důrazem na infrastrukturu a investice 2. Platforma odborné vzdělávání Jak zaměstnavatelé v kraji spolupracují se školami? Jsou nějaké problémy k řešení? Které přístupy byly využity při řešení problémů ve vybraných oblastech v předchozím nejen programovém období? 3. Platforma Podpora podnikavosti Jak je řešena podpora podnikavosti na školách na území kraje?

POVINNÁ TÉMATA KAP A JEJICH ROZDĚLENÍ DO JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM 4. Platforma Kariérové poradenství, rozvoj škol jako center celoživotního vzdělávání a další vzdělávání dospělých Jaká je kvalita a dostupnost služeb kariérového poradenství na ZŠ a SŠ, VŠ? Které problémy se v rámci kraje vyskytují v souvislosti s oblastí vzdělávání dospělých? Jakou roli v jejich řešení mohou sehrát odborné školy? 5. Platforma Společné vzdělávání (inkluze) Jak je řešena v kraji inkluze na středních školách a jak je zajištěn a podpořen přechod žáků z marginalizovaných skupin (např. Romů) ze ZŠ na SŠ, setrvání na SŠ a přechod na VOŠ, VŠ či trh práce?

DĚKUJI ZA POZORNOST