NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR:RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R16_Matematické pohádky TEMA:Matematika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Advertisements

Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
VY_42_INOVACE_383_DĚLITELNOST Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2011 Ročník použití VM 6. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
C) Slovní úlohy o pohybu
Dělitelnost přirozených čísel 6. ročník - Matematika
Rychlost nerovnoměrného pohybu tělesa (průměrná rychlost)
Rychlost a měření rychlosti
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – soustava rovnic 6 VY_42_INOVACE_36 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
DĚLITELNOST PŘIROZENÝCH ČÍSEL
Slovní úlohy o pohybu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Matematické operace - soutěž
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_144_Cesta na zámek a hrad AUTOR: Jana Dzubáková ROČNÍK, DATUM:
1 Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 2.
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 1.
1 Pohybové úlohy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
Příběh Bylo jedno krásné místo na Zemi a jmenovalo se Šumava. A bylo tam ještě jedno krásné místo Lesní království. Rostlo tam hodně.
3.3 SLOVNÍ ÚLOHY - lineární rovnice Mgr. Petra Toboříková.
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_20_Slovní úlohy o pohybu Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R17_ Procento TEMA: Matematika 7. ročník.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R15_ Test-měřítko TEMA: Matematika 7.
SLOVNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ ROVNICEMI.
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_31_Dvojice slov
Slovní úlohy o pohybu 2 postup na konkrétním příkladu
Dělitelnost přirozených čísel
Převeď zlomky do základního tvaru:
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Procvičování znalostí z rychlosti rovnoměrného pohybu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
Slovní úlohy o pohybu postup na konkrétním příkladu
Základní škola Čelákovice
Dělitelnost přirozených čísel
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_F7-001 FYZIKA 7.ROČNÍK RYCHLOST Název školy
Průměrná rychlost – úlohy II
Slovní úlohy o pohybu úvod 1
JIHOMORAVSKÝ KRAJ – PRŮMĚRNÁ RYCHLOST
Rychlost a dráha rovnoměrného pohybu. Vypracoval: Lukáš Karlík
Grafické i matematické řešení příkladu na pohybující se tělesa proti sobě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
Autor: Ing. Jitka Michálková
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Pohybové úlohy 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu.
Pohybové úlohy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor: Mgr. Monika Kysilková
průměrnou rychlostí se pohyboval?
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Slovní úlohy o pohybu.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR:RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R16_Matematické pohádky TEMA:Matematika 8.ročník ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace: Prezentaci je možné využít pro zpestření hodiny v rámci opakování. Pohádka obsahuje matematické pojmy, které žáci objasní. Během příběhu řeší 2 úkoly. Jejich řešní následuje bezprostředně po položení otázky, ale řešení se objeví na tabuli až po kliknutí. Je možné vyhlásit soutěž pro nejrychlejší úspěšné řešitele a správnost řešení pak společně kontrolovat.

Matematické pohádky. Pozorně přečtěte následující text:

Ludolfovo království. Bylo- nebylo. Za modrými vodami, pod pohořím Nízké exponenty s nejvyšší horou Tangentou se uprostřed hlubokých lesů rozkládalo Ludolfovo království. Moudře a spravedlivě v něm vládl král Ludolf, kterému všichni říkali král Pí.

V Ludolfově království žili nejen lidé a zvířátka, ale také pohádkové bytosti- víly, skřítkové,čarodějnice a kouzelníci, obři, trpaslíci, hastrmani a draci. A kolik bylo všech dohromady? Kdybychom jejich celkový počet vynásobili devíti, dostali bychom číslo, ve kterém by byly jen samé jedničky a zároveň by to bylo nejmenší číslo této vlastnosti. Zkuste vypočítat, kolik v Ludolfově království žilo všech pohádkových a nepohádkových bytostí dohromady.

Řešení: Nápověda: Kdy je číslo dělitelné 9? Když jeho ciferný součet je dělitelný 9. Čísla, ve kterých jsou samé jedničky jsou: 11, 111, 1111,… Číslo, které hledáme musí být dělitelné devíti. A to je možné až u čísla složeného z 9 jedniček : 9 = V Ludolfově království žilo celkem pohádkových a nepohádkových

Pohádka pokračuje: Byl konec prázdnin a celé království hořelo nedočkavostí. Do prázdného domku u lesa se každou chvíli měli nastěhovat noví nájemníci. Jací asi budou? To zajímalo všechny obyvatele království. Král Ludolf prozradil jen to, že přijdou z daleka.

Nikdo ale netušil, že noví obyvatelé jeli 3/8 cesty autem, 55% cesty vlakem a zbytek cesty museli jít pěšky rychlostí 4,5 km/ h. cesta pěšky jim trvala 5 hodin a 20 minut. Jak dlouhou cestu museli zvládnout noví obyvatelé Ludolfova království?

Řešení: Můžeme počítat s procenty nebo se zlomky. Řešení v procentech: celá cesta je 100%. 3/8 cesty je 3:8 = 0, 375, to je 37,5% 55% + 37,5% = 92,5% Zbývá 100% - 92,5% = 7,5% cesty

Z fyziky známe vzorec pro výpočet dráhy s= v.t Rychlost v= 4,5 km/h Čas t= 5h 20 min. = 5 h a 1/3 h Dosadíme: s= 4,5. 16/3 s= 24 Pěšky šli tedy 24 km a to je 7,5% celkové cesty.

Vzpomeneme si na procenta: č= 24 p= 7,5% z= ? z= 24: 7, z= 320 Noví obyvatelé Ludolfova království museli urazit cestu dlouhou 320 km.

Zazvonil zvonec a pohádky je konec.

Citace: HOZOVÁ, Libuše. Matematické pohádky-111 pohádek [kniha]. Praha: sdružení podnikatelů HAV- RNDr. Karel Hoza, 2006 [cit ]. ISBN