Kapitola III. Mohamed Muhammad ibn Abdilláh ibn Abdilmuttalib – celým jménem Narodil se roku 570 v Mekce; pocházel z rodu Hášimovců a kmene Kurajšovců.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Arabská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Mekka a medina Hudba.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
V současném světě – 2 názory na svět
Arabská říše stol. Rothbauerová Jana.
Arabové a jejich výboje
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Arabové a Islám Raný středověk.
Islám Postup vložení tohoto snímku do prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Islám Arabové.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Historie Starověkého Řecka
Islám Arabové.
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Islám Arabská říše.
RISK Náboženství.
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Rozšíření Islámu v dnešní době
Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
Gabriela Neveselá, UČO: باقية وتتمدد.  se-dal-porazit-behem- tydne/?fb_action_ids= &fb_action_types.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_ISLAM_10 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
kaligrafie architektura vitráže arabesky Ká´ba v Mekce představuje počátek islámské architektury je pokračování předislámské architektury Po smrti Muhammada.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
ISLÁM.
Nefertiti.
POČÁTKY ISLÁMU, VÍRA A TRADICE
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Arabové, Turci, islám Označení materiálu:
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabská říše.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Arabové a islám.
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Kapitola III

Mohamed Muhammad ibn Abdilláh ibn Abdilmuttalib – celým jménem Narodil se roku 570 v Mekce; pocházel z rodu Hášimovců a kmene Kurajšovců. Záhy osiřel a byl vychován svým strýcem Abú Tálibem. Věnoval se obchodování a ve věku 25 let se oženil s Chadídžou. Ve věku 40 let obdržel při meditaci v jeskyni první zjevení od archanděla Džibríla (Gabriela). Tři roky po prvním zjevení začal Mohamed v Mekce kázat o víře v jediného Boha (Alláha), který nevěřící po smrti trestá a věřící odměňuje. HášimovcůKurajšovcůAbú Tálibem ChadídžouDžibríla (Gabriela)Alláha

Kvůli perzekuci ze strany bohatých mekských rodů byl Mohamed spolu s hrstkou svých následovníků donucen emigrovat do Jathribu (později známého jako Medína), což mu umožnilo stát se vůdcem první otevřeně muslimské komunity. Následovala válka mezi Mekkou a Medínou, ve které nakonec byli muslimové vítězní. Vojenská organizace, zlepšená těmito střety, se stala základem k dobytí ostatních arabských pohanských kmenů. V době Mohamedovy smrti již byla Arábie sjednocena novým náboženstvím. Mohamed po sobě nezanechal žádné přímé následovníky, což bylo později příčinou rozdělení muslimské obce na šíity a sunnity.emigrovatMedínaArábiemuslimské obcešíitysunnity

Mohameda přežila pouze jeho dcera Fátima a její děti. (Někdo říká, že měl ještě jednu dceru Zainab, která porodila dceru Ammu, nebo Umamu, která ho také přežila.)Fátima ŠíitéŠíité věří, že Fátimin manžel Alí a jeho následníci jsou jediní legitimní vůdci víry. Sunnité tento názor odmítají, ale přesto ctí Mohamedovy potomky.Alí

Mohamedovi potomci jsou známi pod mnoha jmény, jako například Sajíd سيد, či šarif شريف (množné číslo: ِأشراف Ašráf). Mnoho vládců a významných osobností v muslimských zemích se, v minulosti i nyní, prohlašují za Mohamedovy potomky, s větší, či menší věrohodností. Například Fatimidská dynastie v Severní Africe, současná jordánská a marocká královská rodina Idrisů a Agha Khan, imám išmaelské větve islámu. V mnoha muslimských státech existují různě důvěryhodné společnosti, které prokazují prohlášení o potomství Mohamedajordánská marockáislámu

Masdžid an-NabawiMasdžid an-Nabawi v Medíně. Mešita dnes obsahuje hrobku Mohameda a prvních 2 chalífů Abú Bakra a Umara ibn al-Chattába.Mešitachalífů

Kaligrafie Mohamedova jména

Korán je základní kniha islámu. Toto slovo znamená v arabštině přednes či čtení. Podle víry muslimů je Korán autentické boží slovo zjevené proroku Mohamedovi. Ustálená podoba Koránu vznikla až po Mohamedově smrti, když hrozilo nebezpečí ztráty ústně přenášeného učení. Obsah Koránu klade důraz na moc Alláha a jeho znamení, na posmrtnou odměnu nebo trest. Pro muslimy je navíc jejich posvátná kniha zároveň vzorem jazykové správnosti a krásy.

Korán

Výpisky: Hlavním střediskem arabských kmenů bylo město Mekka Mohamed hlásal nové náboženství (islám), víru v jednoho boha Alláha Ze strachu uprchl v roce 622 do Mediny a toto datum se stalo počátkem muslimského letopočtu Sjednotil celý arabský poloostrov Nástupci Mohameda – Chalífové Za dalších Chalífů se území rozrostlo, střediskem se stalo město Bagdád. Skutečná moc přecházela na emíry Arabové se seznamovali s kulturou ostatních zemí, byli zdatnými obchodníky, vynikali v kovářství, zlatnictví a výrobě šperků.

Vynálezy: Káva – Existuje příběh, že Arab jménem Chálid, hlídal jeho stádo koz v Kaffa, což je dnes oblast v jižní Etiopii, když si všimnul, že jeho stádo se stalo živější po snědení určitých bobulí. Chálid poté uvařil oné bobule a udělal první kávu. První záznam o kávě je o dovozu kávových zrnek z Etiopie do Jemenu, kde místní súfíjové pili kávu, aby se mohli modlit celou noc na speciální příležitosti. Do pozdního 15. století, se káva dostala do Meky a Turecka, odkud se dostala do Italského města Benátek v roce V roce 1650 se káva dostala do Londýna, kam byla dopravena jistým Pasqua Roseem z Osmanské říše, který otevřel v Londýně první kavárnu v Lombard Street. Arabské slovo „kahwatun“ se později ujalo v Turecku jako kahve, v Itálii jako caffé a v Londýně jako coffee.

Funkce a využití světla – Starověcí Řekové se domnívali, že naše oči vyzařují paprsky, které nám umožní vidět. První osoba, které si uvědomila, že světla vniká do očí a ne naopak, byl v 10. století muslimský matematik, astronom a fyzik Ibnu l-Hajsam. Vynalezl první dírkovou komoru (camera obscura), poté co si všiml, jak světlo přicházelo skrze díru v okenici. Došel k závěru, že čím menší díra, tím lepší obraz a sestavil první camera obscura (z arabského slova „kamara,“ znamenající tmavou nebo soukromou místnost).

Šachy – Určitá forma šachů se hrála již ve starověké Indii, ale hra do formy, jak jí známe nyní, byla rozvinuta v Persii. Odtud se rozšířila do západní Evropy, kde byla představena Maury v 10. století ve Španělsku. Šachy se rozšířili i východně až do Japonska. Anglické slovo rook, označují věž v šachách, pochází z Perského slova „ruch,“ což znamená v Perštině vůz.