Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rakovina a rakovinotvorné látky
Advertisements

Přenos infekcí Sexuální přenos
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
prosinec Světový den AIDS
Globální problémy lidstva
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Viry.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Hepatitida C Jiří Smetánka.
REPRODUKCE VIRŮ.
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Motolice (Trematoda).
VIRY.
Mikro-organismy v lidských sídlech.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Největší,nejošklivější,smrtelné nemoce
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Prvoci Výtrusovci.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
HIV-Aids.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Nákazy přenášené vzduchem
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Alkoholismus.
Nemoc AIDS v Africe.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Aids HIV.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
KŘÍŽOVKA VIRY.
Žlutá zimnice (yellow fever).
Tropické nemoci Vaverková Eva.
Oběhová soustava.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Syndrom získaného imunodeficitu
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
Lymská borelióza.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
CHŘIPKA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
Tetanus Natálie Prokopová.
VIRY- „život“ bez buňky
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Mikro-organismy v lidských sídlech.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
AUTOR:Mgr. Radoušová Marcela
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Nemoci světa

AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit běžné nemoci  Zatím neumíme Aids léčit, umíme ho pouze zpomalit a zpříjemnit život nemocného  Přenos: Pohlavním stykem Krví Z matky na dítě

 Prevence: Chráněný pohlavní styk Nepoužívat hygienické potřeboby společně s nemocným Matky by neměli kojit  Příznaky: Zpočátku se nemoc neprojevuje, je ale nakažlivá Horečka, záněty, zvětšené uzliny, vyrážka, svalová slabost, změny chování

Malárie  Záchvtovité onemocnění  Ročně se nakazí cca 300 milionů lidí a zemře kolem 1 milionu  Přenos: Kousnutí od infikovaného komára Z matky na plod

 Prevence: Očkování Spát pod moskytierou Používat repelent  Příznaky: Nemoc se většinou projeví do 10 dnů ale může se projevit až po několika měsících. Zimnice, horečka, bolest hlavy, světloplachost

Žlutá zimnice  Virové, krvácivé, horečnté onemocnění  V součastnosti je nemoc na ústupu  U turistů se úmrtnost pohybuje kolem 50% u domorodců cca 5%  Neexistuje léčba, léčí se příznaky  Přenos: z opice na člověka nebo z člověka na člověka pomocí komárů  Prevence: Očkování Ochrana před komáry

 Příznaky: Nemoc se projeví do 5-6 dnů Černé zvratky (odumřelé červené krvinky) Vysoká horečka

Rakovina  Populace vlastních buněk v organismu začne nezadržitelně růst  Nejčastěji vzniká na tkáních kde se nejvíce množí buňky (tlusté střevo, dýchací cesty)  V Česku každý 3. dostane rakovinu a každý 4. na ní zemře  Co má vliv na rakovinná onemocnění: Prostředí Životní styl Věk Tělesné proporce Dědičnost

 Prevence: Zdravý životní styl  Příznaky: Rakovina tlustého střeva – krev ve stolici Rakovina prostaty – časté močení, menší proud moči Rakovina plic – kašel, vykašlávání krve Rakovina prsu – lokální zduření Rakovina slinivky břišní – poruchy trávení, žloutenka Rakovina mozku – bolest hlavy, epilepsie Rakovina jater – zvětšení jater, žloutenka

Bilharzioza  V tropických a subtropických oblastech  V součastnosti je evidováno cca 200 milionů nemocných  Střevní, jaterní a urogenitální onemocnění.  Přenos: K nákaze dojde, pobytem v infikované vodě pronikáním larev furkocerkarie přes kůži a sliznice. K nákaze může dojít i při brouzdání v bažinách nebo rýžových polích.  Prevence: Nekoupat se ve vodě, poblíž výskytu nemoci.

 Příznaky: Bolest břicha, obtíže při močen, zvětšené uzliny a játra, horečka

Spavá nemoc  Totální rozhození spánkového cyklu  Ročně se nakazí ½ milionů lidí a cca zemře  Přenos: Parazit se přenáší mouchou tse-tse  Prevence: Ochrana před hmyzem  Příznaky: Zpočátku jako klasická chřipka, poté problémy s krevním oběhem, vyluč. soustavou. V závěrečném stádiu dochází k halucinacím a záchvatům zuřivosti.