MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Kategorizace a standardizace komodit – ČÍSELNÍK NIPEZ Mgr. Martin Grill Konference „e-government 20:10“, Mikulov, 5.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní elektronický nástroj (NEN)
Advertisements

Elektronická tržiště veřejné správy dle Usnesení Vlády ČR 343/2010
Kategorizace a standardizace komodit – ČÍSELNÍK NIPEZ
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Facility management ČSN EN
TENDERMARKET Elektronické tržiště jako součást komplexního řešení pro administraci veškerých veřejných zakázek. © Tender systems s.r.o
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Nový systém elektronických nákupů z pohledu provozovatele E-tržiště
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
INTESPOJ Návrh standardizace Informačních systémů
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Business novýma očima Elektronické tržiště veřejné správy CenTrade Ing. Michal Rosenbaum konference ISSS
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Informační kulturní portál
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Elektronizace postupů při zadávání veřejných zakázek v ČR Úvodní slovo ředitele Odboru veřejného investování RNDr. Jiří.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování RNDr. Jiří Svoboda ISSS 2008, Hradec Králové.
Ing. Pavel Brož ředitel divize rozvojových projektů CS-PROJECT Aktuální projekty vlády ČR: Resortní systémy centralizovaného zadávaní.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR E-tržiště České pošty.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Základní informace Praha, ČÍSELNÍK NIPEZ Miroslav Padalík AURA, s.r.o. Martin Grill MMR ČR.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Elektronický nástroj vortalGOV © All rights are reserved Ing. Lukáš Zazvonil.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Elektronická tržiště - nový systém zadávání veřejných zakázek ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Marek Grill Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Sdružení E-TENDERS el. tržiště veřejné správy.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Základní informace Praha, Kategorizace a standardizace komodit – ČÍSELNÍK NIPEZ Ing. Marek Grill MMR ČR.
Řízení investičních projektů DSZ DÚR DS ZBV RS DVZ DSP Systém Aspe.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Pavel Brož ředitel divize rozvojových projektů CS-PROJECT Minimální požadavky na vytvoření a.
Centralizované zadávání - národní strategie ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Jan Novotný Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Národní infrastruktura pro elektronické zadávání veřejných zakázek NIPEZ ISSS Hradec Králové 2012 RNDr. Jiří Svoboda MMR ČR Odbor veřejného investování.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Novelizace vyhlášky č. 133/2012 Sb. – vyhláškou č. 171/2015 Sb.
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Konference Praha 2014.
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Klíčové aktivity projektu
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Kategorizace a standardizace komodit – ČÍSELNÍK NIPEZ Mgr. Martin Grill Konference „e-government 20:10“, Mikulov,

Proč standardizace a kategorizace komodit? >standardizace a kategorizace je nutnou podmínkou pro realizaci veškerých opatření v oblasti elektronizace VZ >bez jednotného systému popisování komodit nelze provádět žádná opatření v oblasti elektronizace VZ

Standardizace a kategorizace komodit umožní:  Jasnou a přehlednou specifikaci předmětu VZ  Možnost srovnávat cenové nabídky  Možnost zadávat VZ s využitím elektronických nástrojů  Možnost zadávat VZ s využitím automatické metody hodnocení  Možnost analytického vyhodnocení nákupu (výdajové analýzy, úspora oproti historickým cenám)  Možnost provádět agregace a centralizace nákupu  Možnost opětovně využít již vytvořený popis předmětu VZ

Hlavní cíle: >efektivní řízení portfolia veřejných nákupů, >získání přehledu o tom co a jak kupuji. Produktem standardizačních aktivit a elektronizace veřejného nákupu je spektrum přínosů >od nefinančních (vyšší transparentnost, informovanost a možnost přijímat strategická rozhodnutí) po finanční (úspora z nakupovaných cen, úspora transakčních nákladů). Standardizace a kategorizace komodit

>Žádná komplexní kategorizace komodit v oblasti zadávání veřejných zakázek nebyla donedávna provozována >CPV - Společný slovník pro veřejné zakázky >Usnesení vlády ČR ze dne 26. června 2002 č. 683 o opatřeních ke koordinovanému vynakládání finančních prostředků na informační a komunikační technologie Komoditní povinnost je vymezena pouze obecnou definicí a nelze tedy jasně určit, které komodity spadají do kategorie „ICT“ a které již nikoli. Nedávný stav standardizace a kategorizace

Co se musí v oblasti standardizace a kategorizace udělat? Vytvoření a uveřejnění číselníku NIPEZ 2011 Vytvoření a implementace pravidel standardizace předmětu VZ v návaznosti na komoditní kategorie číselníku NIPEZ Aktuální situace Cílový stav Zadavatelé používají jednotnou klasifikaci komodit, která splňuje následující požadavky:  Pro nadefinování předmětu VZ je v naprosté většině případů užíváno jen slovního popisu  Jedinou uplatňovanou formou standardizace předmětů veřejných je klasifikace CPV  Minimum zadavatelů má CPV klasifikaci naimplementovánu na vlastní produktové číselníky a klasifikace  U VZMR zadávaných na elektronických tržištích a s využitím elektronických aukcí je pro definování předmětu veřejné zakázky velmi často užíváno obchodních názvů  Pokrývá celé spektrum nákupů veřejných zadavatelů v ČR  Je naimplementována ve všech elektronických nástrojích v rámci NIPEZ, vč. individuálních nástrojů  Je pravidelně aktualizována a odpovídá současné nabídce komodit na trhu  Jsou na ni navázána pravidla pro popisování předmětu veřejných zakázek

>Na základě usnesení vlády ČR ze dne 16. září 2009 č k převodu správy elektronického tržiště pro subjekty veřejné správy a opatření J.6 Národního plánu (Strategie používání e-tržišť pro veřejnou správu) Hlavní úkoly: >navrhnout a zdůvodnit základní koncepci přístupu ke kategorizaci a standardizaci komodit (tj. předmětů veřejných zakázek) v ČR, >navrhnout komoditní kategorie vhodné pro zadávání prostřednictvím elektronického tržiště a jejich vymezení, >navrhnout další postup v otázce kategorizace a standardizace v ČR. Standardizace a kategorizace komodit

>Usnesení vlády ČR ze dne 20. července 2011 č. 563 k resortním systémům centralizovaného zadávání veřejných zakázek ústředních orgánů státní správy >Usnesení vlády ČR ze dne 14. prosince 2011 č. 930 o Minimálním povinném seznamu komodit povinně nakupovaných s využitím institutu centrálního zadavatele v rámci resortních systémů centralizovaného zadávání veřejných zakázek v souladu s minimálními požadavky na vytvoření a provoz resortních systémů centralizovaného zadávání veřejných zakázek Legislativní vymezení

Funkce: >podpora zadavatelů a dodavatelů při procesu zadávání veřejných zakázek, >využití při standardizaci komodit, >efektivnější popis nakupovaných komodit, >efektivnější proces nákupu komodit. Číselník NIPEZ

…klasifikace komodit založená na CPV CPV - Common procurement vocabulary Společný slovník pro veřejné zakázky, který představuje jednotný klasifikační systém, jehož cílem je standardizovat odkazy, které veřejní zadavatelé a zadávající subjekty používají pro popis předmětu veřejných zakázek. Informační systém o veřejných zakázkách

stromová struktura CPV + parametrický popis komodit + pravidla pro popis komodity + stanovování povinnosti + úprava – špatných překladů nelogické struktury CPV duplicita komodit atd. stromová struktura CPV špatné překlady nelogická struktura CPV duplicita komodit atd. Číselník NIPEZ klasifikace CPV na Aktuální příklady zadefinování předmětů VZ ze současných e-tržišť Cílový stav zadefinování předmětů VZ Varná konvice BOSCH TP-4521 Pracovní stanice v provedení minitower o riginální systém Win 7 Professional 64bit Intel Core i MB 500GB SATA 7200 HDD, 4GB (2x2GB) DDR X DVD+RW SM SATA Intel HD Graphics Předmět VZ odkazuje na konkrétní typ výrobek jednoho z výrobců Popis obsahuje řadu obchodních názvů a je neúplný

Číselník NIPEZ je vytvářen jako soustava několika různých komoditních číselníků Číselník NIPEZ je postaven na standardu ISO 8000 a využívá metadata eOTD Národní oborové číselníky NCS (eOTD) CPV eOTD Otevřený technický slovník postavený na ISO Číselník NIPEZ – základní koncepce

Ukázka informační podpory >základní informace na >informační podpora na ciselnik.nipez.cz

>centrální referenční databáze pro standardní popis předmětů VZ, datový slovník vyhovuje ISO 8000 a 22745, >jednotná definice předmětů VZ při centralizovaném zadávání v jednotlivých rezortech, >napojení číselníku na e-tržiště a NEN, jednotná standardizace předmětů VZ při různých typech nákupů. Použití Číselníku NIPEZ v praxi

Správa Číselníku NIPEZ Vysoká kvalita dat Číselníku NIPEZ je nezbytná: >pravidelná aktualizace komodit i sad vlastností (SV), >1 x měsíčně aktualizace přírůstků, >1 x za 3 měsíce – uvolněný celý číselník, >export dat komodit pro e-tržiště (kumulativně, přírůstkově), >bude zajištěn přístup k obsahu pro širokou veřejnost a pro registrované uživatele i stahování dat, >změny v číselníku podléhají schvalovacímu procesu, >podpora zadavatelů a dodavatelů – Helpdesk s registrací a schvalováním požadavků.

Přístup k Číselníku NIPEZ >základní informace na >informační podpora na ciselnik.nipez.cz >kontakt na podporu z MMR ČR: Mgr. Martin Grill,

>Ministerstvo pro místní rozvoj >Portál o veřejných zakázkách a koncesích >Informační systém o veřejných zakázkách >Věstník veřejných zakázek

Děkuji za pozornost