VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 04_Soustava oběhová Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Oběhová soustava člověka
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Digitální učební materiál
Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012
Neúnavná srdeční pumpa
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Oběhová soustava – doplňovačka 2. VY_52_INOVACE_24 Sada 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Oběhová soustava 5. ročník
VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Oběhová soustava – doplňovačka 1. VY_52_INOVACE_23 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Oběhová soustava – opakovací otázky VY_52_INOVACE_25 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.22 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Oběhová soustava a krev
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Cévní systém lidského těla
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_14_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Opakování cévní soustavy.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_12_INOVACE_20_Vnitřní ústrojí Téma:
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 06_Soustava vylučovací Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
Oběhová soustava srdce a cévy
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Lidské tělo - kostra.
LIDSKÉ TĚLO jako celek Název: VY_32_INOVACE_20_Lidske_telo_jako_celek
Srdce a jeho funkce v těle
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 05_Soustava trávicí
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 07_Soustava kožní
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Přírodověda pro 5. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
LIDSKÝ ORGANISMUS OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Oběhová soustava.
NERVOVÁ SOUSTAVA (opakování)
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_NAŠE TĚLO
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 08_Nervová soustava
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Oběhová soustava VY_32_INOVACE_06-05 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
AUTOR: Mgr. Marie Horehleďová
KREVNÍ OBĚH (opakování)
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 04_Soustava oběhová Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012

Oběhová soustava srdce = smršťující se a uvolňující se sval, který pohání tok krve v těle

NA ZAMYŠLENÍ :  Proč se chráníme před zraněním cév?  Jaký je rozdíl mezi žilním a tepenným krvácením?  Znáte svou krevní skupinu? Jak ji zjistíme? Mohli bychom vykrvácet. Ze žil krev vytéká, z tepen stříká. Odběrem krve u lékaře. Pamatuj : Krev neustále dodává potřebné výživné látry svalům, orgánům, kostem a odvádí odpad, který vzniká při jejich práci.

Hlavní části oběhové soustavy jsou : tepna žíla srdce žíla srdce tepna

Co víš o krevním oběhu ? Křížovka T K H P T Převedení krve jednoho člověka druhému 2.Úkolem cév je rozvádět po těle 3.Srdce je v těle uloženo v 4.Srdce vhání odkysličovanou krev do 5.Údery srdce vnímáme na zápěstí jako Tajenka : _ _ _ _ _ je mohutný dutý _ _ _ _, který pracuje jako _ _ _ _ _. Srdce se skládá z dvou _ _ _ _ _ a dvou _ _ _ _ _ _ _ _.

infarktu srdce, hypertenzi(= vysoký krevní tlak), poškození cév v mozku, poškození srdce,… Dochází ke ztrátě pružnosti cévních stěn a stěny tloustnou, až se mohou ucpat. Víš, že onemocněním oběhové soustavy může dojít k : NA ZAMYŠLENÍ :  Proč je zde uveden tento obrázek ?  Co je to obezita?  Má nadváha či obezita vliv na práci srdce? Podiskutuj o těchto otázkách se spolužáky.

Metodický list Prezentace je určena 5.ročníku, Přírodověda, oblast Lidské tělo k zopakování oběhové soustavy a k jejímu procvičení. Je vhodná pro práci s interaktivní tabulí a popisovačem. Druhý snímek zobrazuje hlavní části oběhové. Třetí snímek – je určen k zamyšlení žáků, jednotlivými kliky se zobrazí možné odpovědi na otázky. Čtvrtý snímek – jednoduché doplnění základních pojmů oběhové soustavy, žáci přenesou pojmy na správné místo nad bílou linku, kliknutím myší se pod linkou zobrazí správné odpovědi. Pátý snímek – jednoduchá doplňovačka s tajenkou a doplnění věty vhodnými slovy. Na dalším snímku je správné řešení. Šestý snímek – je určen k diskusi žáků o možných nemocech oběhové soustavy a jejich příčinách.

Řešení doplňovačky ze snímku č.5 TRANSFUZE KREV HRUDNÍKU PLIC TEP Tajenka : S R D C E je mohutný dutý S V A L, který pracuje jako P U M P A. Srdce se skládá z dvou K O M O R a dvou P Ř E D S Í N Í.

Použité materiály  Obr.na snímku č.2 :  Obr.na snímku č. 3: pod názvem „krvácení“;  Obr. na snímku č.4 : pod názvem „oběhová soustava“; stem.gifwww.cmis.cz/dum stem.gif  Obr. na snímku č.5 : UdpBJQpTq0Q/TxhTcsyp_fI/AAAAAAAAA8A/we17-SbbM-Q/s1600/cardio-fitness.jpghttp:// UdpBJQpTq0Q/TxhTcsyp_fI/AAAAAAAAA8A/we17-SbbM-Q/s1600/cardio-fitness.jpg  Obr. na snímku č.6 : a0W6c/the+heart+attack+grill+menuhttp:// a0W6c/the+heart+attack+grill+menu  Přírodověda pro 5.ročník základní školy – pracovní sešit, Kvasničková, Froněk, Šolc, Fortuna, 2001  Soubor námětů, úkolů a zajímavostí k přírodovědnému učivu pro 5. ročník, PaeDr.Hana Mühlhauserová, 2004