* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
První pomoc Bohumila Szücsová.
Advertisements

První pomoc První pomoc Krvácení Výukový text.
Digitální učební materiál
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Vylučovací soustava člověka
KRVÁCENÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Veronika Hejzlarová, DiS.
VY_32_INOVACE_PPM14160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
První pomoc při krvácení Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_187_Biologiečlověka_Prvnípomocpřikrvácení Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Krvácení Pavel Urbánek IPVZ
Základy první pomoci 7. ročník.
PRVNÍ POMOC Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
08.1 Jak ošetřit některá poranění Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví.
První pomoc při krvácení
ZPRACOVAL: Zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň
Zdravověda Postup ošetření při tepenném krvácení.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Drobná poranění v domácnosti Číslo DUM: VY_52_INOVACE_80_96 Vzdělávací předmět: Rodinná výchova.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Zajišťuje proudění krve.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
 Každý máme krev určité krevní skupiny  Jsou 4  Označujeme je velkými tiskacími písmeny nebo číslem  ABAB0  Lidé s krevní skupinou A mohou darovat.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOVĚDA _ 5.TŘ. Název: TÍSŇOVÁ VOLÁNÍ Číslo.
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_ ŠOK_BEZVĚDOMÍ_RESUSCITACE.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Krevní oběh Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_19_Péče o zdraví – první pomoc.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Karolína Bryczová Vasková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_MATEMATIKA _NEPOSEDOVÉ Název: VÝSTAVIŠTĚ.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 04_Soustava oběhová Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
LIDSKÉ TĚLO jako celek Název: VY_32_INOVACE_20_Lidske_telo_jako_celek
Tento projekt je spolufinancován z
K výuce zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
ANEB PUTOVÁNÍ LIBERECKÝM KRAJEM
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
První pomoc: test.
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_02_01_ první pomoc
VY_32_INOVACE_04-11 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Oběhová soustava.
Základy první pomoci.
Oběhová soustava VY_32_INOVACE_06-05 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Transkript prezentace:

* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Dostupné na portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

Anotace: Prezentace je určena pro žáky 5. třídy. Prezentace je zaměřena jako podpůrná pro osvojení očekávaného výstupu (poskytne první pomoc) z kapitoly první pomoc. Seznámí žáky s druhy krvácení a postupy laické první pomoci. Prezentace je doplněna odkazy na videa s první pomocí při krvácení (celkový čas promítání 5min.40sec.). Prezentace je součástí sady, jež slouží jako podpůrný materiál pro osvojování základů laické první pomoci. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

Krvácení Dospělý člověk má asi litrů krve. Při ztrátě poloviny tohoto množství, v krátkém čase, může dojít ke smrti. Lidské tělo je samo schopno vyrovnat se s krevní ztrátou kolem 10% = 0,5 litru krve. U DÍTĚTE JEŠTĚ MÉNĚ. Pokud zraněný ztratí krve více, dojde k rozvoji šoku. Pokud je proťatá tepna, může člověk vykrvácet za 1 – 1,5 minuty. Krvácení je tedy jedním z nejvážnějších poranění. Krvácení ukázka grafiky (video 2min.15sec.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

Druhy krvácení Vlásečnicové krvácení Drobné poranění na povrchu, krev většinou po chvíli téct sama přestane. Povrchové odřeniny a říznutí stačí omýt, odstranit nečistoty, vydesinfikovat a ránu zalepit náplastí podle potřeby. Obr.1 Srážlivost je přirozenou vlastností krve. Krevní vlásečnice Obr.2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

Žilní krvácení Krev vytékající z rány při tomto typu krvácení má tmavě červenou barvu a vytéká vcelku pomalu. Při ošetření je dobré končetinu dostat do polohy nad srdce, kvůli snížení tlaku v končetině. Poté končetinu obvážeme příslušným obvazem. Dezinfekce nepatří přímo do rány, ale pouze do okolí rány. Krvácení-první pomoc (video 1min.46sec.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

Tepenné krvácení Nejzávažnější krvácení - může rychle dojít k velkým ztrátám krve. Krev je světle červená a vystřikuje (pulzuje) z rány. Pacient může přejít do šoku. U tepenného krvácení musíme postupovat velice rychle. Jako první stiskneme prsty ránu a začneme s přikládáním tlakového obvazu. Při správné aplikaci obvazu by se nám mělo podařit krvácení zastavit. Pokud tlakový obvaz prosakuje, přidáme další vrstvu. Zástava masivního krvácení (video 1min.40sec.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

Citace: Obr.1 CRYSTAL. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora 2.0 Generic na WWW: Obr.2 NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zdroje: 1.KOORDINÁTOR KAROLÍNA BRYCZOVÁ VASKOVÁ. ŠVP ZV Svobodná základní škola,o.p.s. Jablonec nad Nisou: -, 2007, ISBN - 2.ZBOŘIL, Tomáš. Rychlý přehled postupů a doporučení [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.