Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: CO UŽ UMÍME – RISKUJ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ CO UŽ UMÍME - RISKUJ Dostupné na portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

2 Anotace: Materiál je určen pro žáky 5. třídy.
Žáci hravou formou zopakují učivo přírodovědy 5.ročníku. Hra je zaměřena na zopakování očekávaných výstupů předmětu přírodověda v 5. ročníku základní školy. Správnost svých odpovědí si mohou hned překontrolovat. Pomůcky: papír a tužka na zapisování bodů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

3 Pokyny: Hra je sestavena na principu hry „RISKUJ“.
Žáci si volí otázky podle barev a počtu bodu (100 bodů nejlehčí otázka, 500 bodů nejtěžší). Barvy nehrají roli, mají pouze rozlišovací funkci. Žák si vybere otázku, učitel klikne na políčko a tím se dostane na příslušnou otázku. Úkolem žáků je správně zodpovědět zadanou otázku. Obrázky v prezentaci mají návodný charakter. Pokud je jejich odpověď správná, získávají příslušný počet bodů, pokud je jejich odpověď špatná, o body přicházejí. Následným kliknutím se objeví správná odpověď. Na úvodní tabulku se dostane pomocí ikony domečku Již zodpovězené otázky poznají žáci podle chybějícího políčka. Vítězí žáci s nejvyšším počtem bodů. Hru můžou hrát žáci ve skupině i jako jednotlivci. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

4 RISKUJ 100 200 300 400 500 Člověk a neživá příroda Člověk a živá
Člověk a vesmír Člověk a lidské výtvory 100 200 300 400 500 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

5 Člověk a neživá příroda 100
Vyjmenuj podmínky nezbytné pro život na Zemi. Obr.1 SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Světlo a teplo pocházející ze Slunce, voda, vzduch a živiny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

6 Člověk a neživá příroda 200
Vyber, co není součástí neživé přírody. Nerosty a horniny, půda, vzduch, obratlovci, voda. SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Obratlovci ( jsou živočichové) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

7 Člověk a neživá příroda 300
Vyjmenujte neobnovitelné zdroje energie. Obr. 2 SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Uhlí (hnědé a černé), ropa, a zemní plyn Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

8 Člověk a neživá příroda 400
Které elektrárny využívají při výrobě elektrické energie obnovitelných zdrojů? Obr.3 SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Vodní, sluneční a větrné elektrárny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

9 Člověk a neživá příroda 500
Popiš, jak vzniká půda a jaký je její význam. Obr.4 Obr.5 MOŽNÁ SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Vznik: Půda vzniká zvětráváním a rozpadem nerostů a hornin za působení půdních organismů. Význam půdy: Je životně důležitá pro rostliny a mnohé živočichy, včetně člověka, který půdu obdělává a pěstuje si hospodářské rostliny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

10 Člověk a živá příroda 100 Rostliny jednoleté, dvouleté a vytrvalé.
Do kterých skupin se dělí rostliny podle délky života? Obr. 6 Obr.7 SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Rostliny jednoleté, dvouleté a vytrvalé. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

11 Člověk a živá příroda 200 Hlava, krk, horní končetiny,
Vyjmenuj základní části lidského těla. SPRÁVNÁ ODPOVĚD: Hlava, krk, horní končetiny, trup, dolní končetiny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

12 Člověk a živá příroda 300 Zdravotnická záchranná služba – 155
Vyjmenuj všechny tísňové linky a telefonní čísla, na které voláš v případě potřeby. SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Zdravotnická záchranná služba – 155 Hasičský záchranný sbor – 150 Policie ČR – 158 Integrovaný záchranný systém - 112 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

13 Člověk a živá příroda 400 Vyjmenuj všechny podnebné pásy na
planetě Zemi. Obr. 8 polární pás SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Polární pás, mírný pás, subtropický pás, tropický pás na severní i jižní polokouli. Obr.9 subtropický pás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

14 Člověk a živá příroda 500 Kosterní soustava, svalová soustava,
Vyjmenuj alespoň šest tělesných soustav v lidském těle. MOŽNÁ SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Kosterní soustava, svalová soustava, oběhová s., dýchací s. rozmnožovací s., trávící s., vylučovací s., smyslové soustavy. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

15 Člověk a vesmír 100 Slunce poskytuje světlo a teplo, což jsou
Jaký je význam Slunce pro život na Zemi? SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Slunce poskytuje světlo a teplo, což jsou podmínky nezbytné pro život na Zemi. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

16 Člověk a vesmír 200 Merkur, Venuše, Země, Mars,
Vyjmenuj planety Sluneční soustavy. Obr. 10 SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

17 Člověk a vesmír 300 Co způsobuje střídání dne a noci na Zemi
a co způsobuje střídání ročních období na Zemi? SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Střídáni dne a noci způsobuje otáčení planety kolem zemské osy. Střídání ročních období způsobuje obíhání Země kolem Slunce. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

18 Člověk a vesmír 400 1 – Nov, 3 - První čtvrť, 5 - Úplněk,
Jak se jmenuje fáze Měsíce? Obr.11 SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: 1 – Nov, 3 - První čtvrť, 5 - Úplněk, 7 - Poslední čtvrť Měsíc dorůstá (zvětšuje se) do ÚPLŇKU a potom couvá (zmenšuje se) do NOVU. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

19 Člověk a vesmír 500 Vysvětli pojmy: PLANETA, SLUNCE, MĚSÍC, GALAXIE
SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: PLANETA – obíhá kolem Slunce, jsou kamenné, plynné. SLUNCE – je hvězda (tvořená plazmou - žhavými plyny) MĚSÍC – obíhá kolem svojí planety GALAXIE – velké hvězdné skupiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

20 Člověk a lidské výtvory 100
Co jsou to kulturní rostliny? Obr.13 Obr.12 MOŽNÁ SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Jsou to rostliny, které člověk pěstuje záměrně, protože mu přinášejí nějaký užitek. (obiloviny, luskoviny, ovoce, zelenina, okrasné rostliny) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

21 Člověk a lidské výtvory 200
Vyjmenuj alespoň dva jednoduché stroje a zařízení. MOŽNÁ SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Kladka, páka, nakloněná rovina, kolo. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

22 Člověk a lidské výtvory 300
Vysvětli, co znamená pojem recyklace odpadů. Obr.12 SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ ve smyslu: Recyklace znamená další využití odpadu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

23 Člověk a lidské výtvory 400
Vyjmenuj alespoň šest druhů odpadu, které se mohou recyklovat. Obr.13 MOŽNÁ SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Sklo, plasty, PET lahve, kovy, papír, elektrospotřebiče, TETRApack, bioodpad, baterie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

24 Člověk a lidské výtvory 500
Obr.14 Člověk a lidské výtvory Jaký má význam ochrana přírody pro celou planetu Zemi? Vyjmenuj alespoň tři způsoby, jak lidé přírodu chrání. Obr.15 MOŽNÁ SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Recyklací odpadů, správným nakládáním s nebezpečnými odpady (jako chemické látky, baterie…) čistírnami odpadních vod, dodržováním řádů v chráněných krajinných oblastech, nevyhazováním odpadu na černé skládky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

25 Citace: Obr.1HENRYKUS. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: < Obr.2 Obr.11POWERHAUER. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW: < Obr.3 ANGELOLEITHOLD. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na Obr.4 BÖHRINGER, Friedrich. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW: < Obr5. ROLETSCHEK, Ralf. [online] [cit ]. WWW: < Obr.6 HEMPEL, Jörg. [online] [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.7 AUTOR NEZNÁMÝ. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: < Obr.8 AUTOR NEZNÁMÝ. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

26 Obr.9 MAPHOBBYIST. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí podle podmínek Svobodné licence GNU pro dokumenty verze 1.2 nebo libovolné vyšší verze publikované nadací Free Software Foundation. na WWW: < Obr.10 LUNAR AND PLANETARY LABORATORY. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: < Obr.11 P AMPLELUNE. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: < Obr.12 Vlastní foto Obr.13 SILFVERBERG (MIIKAS) FROM VANTAA, FINLAND, Miika. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí cc-by-sa-2.0 na WWW: < Obr. 14 DEZIDOR. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Unported na WWW: < Obr.15 BIN IM GARTEN. [online] [cit ]. WWW: < Zdroje: 1.KOORDINÁTOR Mgr. BRYCZOVÁ VASKOVÁ, Karolína. ŠVP ZV Svobodná základní škola,o.p.s.. Jablonec nad Nisou: -, 2007, ISBN -. 2. Doc. RNDr. MATYÁŠEK, Jiří, CSc,; Mgr. , ŠTIKOVÁ, Věra; Doc. RNDr.TRNA, Josef. CSc,. Přírodověda 5. Brno: Nová škola, 2004, ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.


Stáhnout ppt "Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s"

Podobné prezentace


Reklamy Google