Akvizice společností Transakční dokumentace Jan Hladký

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zenon Folwarczny 11. května 2011
Advertisements

Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Finalizace akvizičního procesu
Obchodní společnosti.
Listopad 2013 Příprava a proces vstupu zahraničního investora.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Audit seminář CGI duben 2014.
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Soutěžní právo.
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
Akvizice společností Financování akvizic
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Rizika mezinárodního obchodu
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Struktura obchodní smlouvy
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
PŘEDNÁŠKA Č. 8 NÁROKY Z PORUŠENÍ SMLOUVY (MIMO NÁHRADU ŠKODY)
MPO Finalizace akvizičního procesu – smluvní fáze – analýza smlouvy o koupi/prodeji vlastnického podílu MPO.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Obsah A. Due diligence I. Základní vymezení II. Vymezení zadání
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Euroasijská hospodářská unie Vybrané daňové a právní postřehy
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Due diligence Lucie Hladká Postup při právní prověrce  Organizace času a (ostatní) práce  Revize dostupných relevantních přípravných dokumentů.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Minulost a budoucnost smluv postavených na metodě Cost+
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Ústav dovednostní výuky a inovace studia - Právnická fakulta, Masarykova univerzita Právo obchodních společností v praxi Strukturování transakce, Asset.
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právní a obchodní podstata TERM-SHEETU
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obchodní právo I. Akciová společnost
Přeshraniční fúze obchodních společností
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
NĚKOLIK TIPŮ PRO JEDNÁNÍ
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Mezinárodní pronájem pracovní síly
Transkript prezentace:

Akvizice společností Transakční dokumentace Jan Hladký

PwC Legal Shrnutí 1.Transakční dokumentace 2.Význam DD pro dokumentaci 3.Struktura dokumentace 4.Obsah transakční dokumentace 5.Diskuze Slide 2 listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace

PwC Legal Promítnutí výsledků DD do nabízené ceny a dokumentace Stanovení hodnoty nabývané společnosti, vymezení nabízené či očekávané ceny Vymezení skutečností (rizik), které mají vliv / mohou v budoucnu ovlivnit hodnotu nabývané společnosti Vymezení prostoru při jednáních o transakci Využití výše uvedených skutečností při jednáních o ceně a podmínkách transakce Vliv na externí financování Vymezení vhodné struktury transakce a transakční dokumentace Vymezení rizikových oblastí a přenesení rizik na prodávajícího Soutěžní aspekty Slide 3 Listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace

PwC Legal Promítnutí výsledků DD do transakční dokumentace Vymezení záruk a prohlášení smluvních stran a výjimek z nich Výsledky DD Některé dokumenty přezkoumané v DD lze inkorporovat přímo do smlouvy formou přílohy Záruky mohou být vystaveny také na skutečnosti, které nebylo možné v rámci DD přezkoumat Soutěžní dilema Slide 4 listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace

PwC Legal Promítnutí výsledků DD do transakční dokumentace Stanovení mechanismů důsledků nedodržení záruk a prohlášení Úprava kupní ceny Sleva z kupní ceny Bankovní záruka Odškodnění Omezení povinnosti k náhradě škody Právo jednostranného ukončení smlouvy listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 5

PwC Legal Realizace právní DD – typické problémy Korporátní část Akcie a hromadné listiny, obchodní podíly, jejich převody a nabytí Souhlasy manželek, předkupní práva Finanční asistence, řetězení Doplatky v případě transferu zisků Orgány společností (jednání, smlouvy o výkonu funkce, souhlasy) Zprávy o vztazích Regulatorní aspekty (povolení, živnostenské listy) listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 6

PwC Legal Realizace právní DD – typické problémy Majetek Problémy s nabytím Transakce ve skupině Smlouvy Transakce se spřízněnými osobami Úroveň smluvní dokumentace listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 7

PwC Legal Rámcový charakter SPA Podpis SPA Závazek stran řídit se smlouvou, tj. dodržovat povinnosti v SPA Za splnění odkládacích podmínek převést akcie/obchodní podíl Ukončení SPA v případě nesplnění odkládacích podmínek Vypořádání SPA K vypořádání dochází pokud jsou splněny odkládací podmínky Předání a rubopisování akcií/podpis smlouvy o převodu obchodního podílu Další kroky – podpis refinancování, odvolání a volba nových statutárních orgánů, podpis smluv o výkonu funkce, změna stanov, atd. listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 8

PwC Legal Transakční dokumentace Význam vyjednávání transakční dokumentace Příprava právního návrhu smlouvy Rozdělení rizik Způsob výplaty kupní ceny Definice dalších podmínek akvizice listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 9

PwC Legal Transakční dokumentace Základní struktura akviziční smlouvy Smluvní strany a definice Předmět smlouvy a výplata kupní ceny Prohlášení a záruky Odkládací podmínky / popis a vypořádání transakce / úprava přechodného období Opatření k nápravě (sankce) Ostatní ustanovení (zákaz konkurence, řešení sporů apod.) listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 10

PwC Legal Transakční dokumentace Smluvní strany a definice Strany – rozdílné postavení FO a PO (souhlasy, způsobilost) Pluralita subjektů na některé ze stran – vzájemné vztahy Definice mají podstatný vliv na dotčená ustanovení Definice umožňují „modelování“ akviziční smlouvy listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 11

PwC Legal Transakční dokumentace Předmět smlouvy a výplata kupní ceny Převod akcií / převod obchodních podílů Vázání výplaty kupní ceny na určité skutečnosti Vázaný účet / správce vázaného účtu Earn-out (v návaznosti na finanční výsledky po akvizici) Vrácení finančních prostředků / vrácení akcií listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 12

PwC Legal Transakční dokumentace Pojem R/W Prohlášení a záruky prodávajícího akcionáře ohledně: -Informací -Určitého stavu cílové společnosti -Akcií/obchodního podílu, který je předmětem převodu -Existence a právní způsobilosti smluvních stran transakce listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 13

PwC Legal Transakční dokumentace Účel a využití R/W v M&A transakcích Nástroj kupujícího pro získání informací o cílové společnosti před podpisem SPA – provedení „druhého due diligence“ Jedním z nástrojů pro kupujícího (ale i pro prodávajícího) pro odstoupení od SPA před vypořádáním Základním nástrojem pro kupujícího na uplatnění „odškodnění“ po vypořádání Nástroj pro alokaci ekonomických rizik mezi prodávajícího a kupujícího po vypořádání listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 14

PwC Legal Transakční dokumentace Prohlášení a záruky (representations & warranties) Nástroj pro rozložení rizik Vede k aktivaci opatření k nápravě nebo ukončení smluvního vztahu Základní záruky a prohlášení prodávajícího: -Prodávající, společnost, akcie / obchodní podíly -Souhlas manžela, orgánů společností -Finanční výkazy a účetnictví, závazky -Majetek, smlouvy, záruky -Daně, plnění veřejnoprávních povinností -Zaměstnanci -Životní prostředí -Duševní vlastnictví listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 15

PwC Legal Transakční dokumentace Popis Příprava dokumentace Odkládací podmínky Řešení zásadních problémů identifikovaných v rámci DD Příprava korporátní struktury na převod Povolení ÚOHS a podmínky vydání (EU / ČR) Mezitímní management Kompletace a převod Příprava dokumentace Platba vs. předání akcií (payment vs. delivery) Konání valné hromady a změny společnosti listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 16

PwC Legal Transakční dokumentace Opatření k nápravě (sankce) Úprava kupní ceny / post-closing revaluation Sleva z kupní ceny / vázaný účet / zádržné Odškodnění Limitace náhrady škody Odstoupení od smlouvy Ostatní ustanovení Spory / arbitráže Zákaz konkurence Měnová doložka Náklady listopad 2011 Akvizice společností – transakční dokumentace Slide 17

Děkuji za pozornost Informace obsažené v této publikaci mají obecný charakter a neslouží jako zdroj odborného poradenství. Nedoporučujeme, abyste na základě těchto informací podnikali konkrétní kroky bez dodatečné odborné konzultace. Neposkytujeme žádná prohlášení ani záruky (výslovné ani učiněné mlčky), pokud jde o úplnost a přesnost informací obsažených v této publikaci. PricewaterhouseCoopers Legal s.r.o., advokátní kancelář, její členové, zaměstnanci a spolupracovníci, v rozsahu povoleném příslušnými právními předpisy, neodpovídají za jakékoliv následky způsobené případným jednáním, zdržením se jednání, spoléháním se na informace obsažené v této publikaci či jakýmkoliv rozhodnutím učiněným na základě informací v této publikaci. © 2011 PricewaterhouseCoopers Legal s.r.o., advokátní kancelář. Všechna práva vyhrazena. “PwC” je značka, pod níž členské společnosti PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL) podnikají a poskytují své služby. Společně tvoří světovou síť společností PwC. Každá společnost je samostatným právním subjektem a jednotlivé společnosti nezastupují síť PwCIL ani žádnou jinou členskou společnost. PwCIL neposkytuje žádné služby klientům. PwCIL neodpovídá za jednání či opomenutí jednotlivých společností sítě PwC, ani nemůže kontrolovat výkon jejich profesionální činnosti či je jakýmkoli způsobem ovlivňovat. Jan Hladký