ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávací modul je ucelená obsahová jednotka, která je koncipovaná na základě kompetencí, nikoli obsahu vzdělávání. Kombinací modulů mohou vznikat různé.
Taneční a pohybová výchova
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Vzájemná hospitační činnost
Didaktické prostředky
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Styl řečnický Marcela Jurková.
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Teorie vzdělávání dospělých
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách Ing. Petr Distler 4. října 2013, Tábor, Veletrh nápadů učitelů chemie Přírodovědecká fakulta,
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
„Abych nemluvila jako tatar…“ Eva Hartmannová Iva Pecháčková Kdo má lepší příležitost naučit se anglicky?
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Didaktika geografie.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Pedagogická praxe Informace k praxi Studijní plán pro LS 3 kredity, hodinová dotace : 42 hodin Povinné části: – hospitace (náslech) v TV celkem.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Zkušenosti z tvorby ŠVP PhDr. Maria Bezchlebová NÚOV Září 2008.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Didaktické prostředky
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Didaktika učiva biologie člověka
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE DĚJEPIS Úvod do tématu ŠOA Gymnázium Nové Strašecí
Měření rychlosti zvuku
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Edukátor Profese učitele
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Standardy pro základní vzdělávání
MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
Konflikt, koření života
DĚJEPIS Únor 1948 Gymnázium Hodonín Vyučující: Mgr. Andrea Baumannová
Komunikace učitele se žáky
Didaktika učiva biologie člověka
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium a ZŠ, s.r.o., Babice Vyučující: PhDr. Jiří Kostečka, Ph.D. Expert: PaedDr. Jana Vejvodová, CSc.

Charakteristika gymnázia: jediná česká kolejní škola s mezinárodní akreditací International Baccalauréate IB, nabízí studentům vysoce prestižní Diplom a Program zakončený mezinárodní maturitou. Otázka do diskuze - srovnání: Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace na Gymnáziu Jaroslava Seiferta Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace na gymnázium Open Gate Charakteristika vzdělávacího programu na Open Gate gymnáziu v Babicích ve vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace

Žák v mluveném projevu ovládá zásady spisovné výslovnosti a pro účinné dorozumívání vhodně užívá zvukové prostředky řeči (modulace síly, výšky hlasu a tempa řeči; umístění přízvuků a pauz, správné frázování), v mluveném projevu vhodně užívá nonverbálních prostředků řeči. Otázka do diskuze: Jak je rozvrženo učivo o zvukové stránce jazyka ve vzdělávacím programu gymnázia Open Gate Babice? Tematický celek Zvuková stránka jazyka Očekávané výstupy formulované v RVP pro gymnázia

KOSTEČKA, J. Český jazyk pro 1. ročník gymnázií. 2. vydání. Praha: SPN, s. ISBN Frontální výuka – vzorový příklad vedení dialogu. 2.Fonetická cvičení poměrně obtížná, projevují se rozdíly v úspěšnosti žáků při četbě. 3.Výborná reakce učitele, žákům je dán prostor k hodnocení i sebehodnocení. Otázky do diskuze: Co říkáte názoru, že si v hodině žáci osvojují jazykovědné pojmy na takové úrovni, která už přesahuje požadavky střední školy? Nenese s sebou příliš dlouhá fáze frontálního vyučování nebezpečí stereotypu? Práce s učebnicí

Metody nácviku mluveného projevu v hodinách českého jazyka - projevy připravené - projevy nepřipravené - volba témat - hodnocení projevů - sebehodnocení žáků - kritéria hodnocení - dobré a špatné zkušenosti Nácvik mluveného projevu v hodinách českého jazyka

Individuální přístup k žákům Počet žáků ve třídě Žáci různých národností Žáci z různých sociálních vrstev Otázka do diskuze: Jaká jsou specifika realizace individuálního přístupu k žákům na Open Gate gymnáziu?

Přirozené, nenásilné uplatnění mezipředmětových vztahů. Vstupní motivace: názorná komparace fonetických vlastností češtiny a angličtiny. Otázka do diskuze: Můžete uvést další příklady, jak v jazykovém vyučování uplatňujete mezipředmětové vztahy? Mezipředmětové vztahy

Pozitivní vztah učitele k tematickému zaměření jazykových hodin. Vynikající odborné znalosti Výborné didaktické schopnosti Osobnostní kvality – klid, laskavost Příkladný jazykový projev Individuální přístup k žákům Partnerský přístup k žákům Osobnost učitele - nejdůležitější předpoklad úspěchu vyučovací hodiny