DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
Advertisements

ČESKÁ REPUBLIKA II. Povrch České republiky – reliéfní mapa.
Označení DUM Ku - DUM Autor Příjmení a jméno: Kučejová Blanka, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_18_LESY MÍRNÉHO PÁSU TEMA:Přírodní obraz.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_16_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO - SEVEROVÝCHOD Základní škola Libina, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_359.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Pardubický kraj Jméno autora: Mgr.
S LOVENSKO Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_07_VL5 _Slovensko TémaVL 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Slovensko (EUPŠD13),
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Královéhradecký kraj Rozloha:4759 km2 Počet obyvatel:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Kraj spisovatelů: Alois Jirásek (Hronov)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Česká republika Obyvatelstvo
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-33 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj.
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Polsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS 9.ROČNÍK ČESKÁ REPUBLIKA - ÚVOD
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-38 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
SLOVENSKO. SLOVENSKO POLOHA V RÁMCI EVROPY1 SLOVENSKO hlavní město Bratislava rozloha cca km2 počet obyvatel cca náboženství římští.
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČESKO - JIHOZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
Slovenská republika 5. ročník
Olomoucký kraj 8 největší kraj v ČR.
Zlínský kraj. Zlínský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Česká republika jako součást Evropy
NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Pardubický kraj
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČESKÁ REPUBLIKA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Název školy: Základní škola T. G
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_VLASTIVĚDA
Základní škola, Hradec Králové
Stepi název step vznikl v ruštině pro travnaté
Ústecký kraj Marková Vendula.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiáluRegionální geografie - Slovensko AutorPetra Stašicová Čejková Tematický okruhZeměpis – regionální geografie Evropy Ročník2. ročník vyššího gymnázia Vytvořeno AnotaceZkvalitnění výuky zeměpisu na MGO. Metodický pokynDUM je vytvořen v PowerPoint, k výuce je zapotřebí PC a dataprojektor nebo televize. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

1.

 střední Evropa  hlavní město: Bratislava  poloha  poloha 49° 0′ s. š., 20° 0′ v. d  rozloha:  rozloha: km²  počet obyvatel:  počet obyvatel:  hustota osídlení:  hustota osídlení: 110 ob. / km²  měna: euro (  měna: euro (EUR)  úřední jazyk:  úřední jazyk: slovenština

2.

 severním a středním oblastem Slovenska dominují na především rozsáhlé horské masivy,které jsou součástí Západních Karpat ( vnější, střední a vnitřní ) -Vnější Západní Karpaty zahrnují Malé Karpaty, Javorníky a Beskydy -Vnější Západní Karpaty zahrnují Malé Karpaty, Javorníky a Beskydy - Střední Západní Karpaty se skládají z Vysokých ( Gerlachovský štít – 2655 m ) a Nízkých Tater - Střední Západní Karpaty se skládají z Vysokých ( Gerlachovský štít – 2655 m ) a Nízkých Tater -Vnitřní Karpaty postupují dále na jih do Maďarska, jejich součástí je především Slovenské rudohoří -Vnitřní Karpaty postupují dále na jih do Maďarska, jejich součástí je především Slovenské rudohoří  níže položené oblasti jsou ve velké většině na jihu při hranicích s Maďarskem -Podunajská a Východoslovenská nížina

3.

 V současnosti se Slovensko dělí na 8 samosprávných krajů - Bratislavský, Košický, Nitranský, Prešovský, Žilinský, Trenčínský, Trnavský a Banskobystrický  Slovensko se dále dělí na 79 okresů  hlavním městem je Bratislava ( obyvatel)  dalšími velkými městy jsou Košice ( obyvatel), Prešov (92 687), Nitra (87 357), Žilina (86 685) a Banská Bystrica (84 919)

4.

 existuje zde na 29 tisíc druhů živočichů, 11 tisíc druhů rostlin a přes tisíc druhů prvoků  žijí zde medvědi, vlci, rysi, divoké kočky, svišti, vydry, kuny, norci a kamzíci (kteří jsou celostátně chránění)  v lesích a v nížinách se nacházejí také koroptve, bažanti, divoké husy a kachny  co se týče rostlinstva, ze stromů převládají v nížinách duby, na úpatích hor buky, ve vyšších polohách smrky a na nejvyšších místech převažuje co do biomů tajga a tundra

5.

 Slovensko se nachází v mírném podnebném pásu Většinou na jeho území převládají studenější léta a chladné vlhké zimy s vysokou oblačností  průměrná teplota ve vyšších polohách, především v Tatrách, činí kolem -4 °C a naopak v nížinách se pohybuje kolem 10 °C  zatímco v nížinách při Dunaji průměrné srážky dosahují 570 mm, při návětrných stranách hor se šplhají až na 1100 mm. Na vyšších vrcholcích hor zůstává sníh až do letních měsíců

6.

 jednu z nejvýznamnějších řek protékajících Slovenskem představuje Dunaj, který spolu s Moravou tvoří slovenskou jihozápadní hranici  nejdelším slovenským vodním tokem je Váh  mezi další významné řeky patří Hron, Hornád, Bodrog a Poprad  na Slovensku jsou častá rovněž horská jezera – tzv. plesa ( ledovcového původu) a minerální i termální prameny

7.

 zemědělská činnost je především Podunajské a Východoslovenské nížině,v rostlinné výrobě převažuje zejména pšenice a kukuřice, brambory, cukrová řepa, ječmen, ovoce, vinná réva, V rámci živočišné výroby jsou chována prasata, skot a drůbež, ve vyšších polohách převažuje chov ovcí  významné odvětví průmyslu představuje automobilový průmysl ( Volkswagen Slovakia, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors  ve východní části země postupně obnovily svou výrobu Východoslovenské železárny v Košicích  důležitý je také chemický a elektrochemický, ropný, potravinářský, papírenský a strojírenský průmysl  velký rozkvět zažil především cestovní ruch ( NP,historické památky, umělecké festivaly, přírodní krásy či minerální a termální prameny)

8.

 populace Slovenska čítala k 31. březnu 2013 přibližně obyvatel  85,8 % obyvatelstva se hlásí ke slovenské národnosti, 9,7 % k maďarské, 1,7 % k romské, 0,8 % k české, 0,4 % k rusínské a 0,2 % k ukrajinské  úředním jazykem je slovenština, z dalších jazyků je především na jihu rozšířená maďarština  na Slovensku je na základě ústavy oddělena církev od státu, k římskokatolické církvi se hlásí 68,9 % obyvatel, celkem 13 % obyvatel je bez vyznání

9.

 slovanské osídlení se objevilo přibližně od 5. století, od roku 568 země sousedila a byla i pod nadvládou nomádských Avarů a v 7. století se stala součástí Sámovy říše  vytvořilo se Moravské a Nitranské knížectví a po roce 833 následovala integrace obou knížectví do celku Velké Moravy, nazývaného v období vlády Svatopluka Velkomoravská říše  až do roku 1918 bylo Slovensko součástí Uherského království  mezi lety 1918–1939 se Slovensko s téměř dnešním vytyčením hranic stalo jako samosprávná Slovenská země součástí nově vzniklé Československé republiky  k 1. lednu 1993 Česká a Slovenská Federativní Republika zanikla a stávající Slovenská republika i Česká republika se staly samostatnými státy

10.

 v současnosti se na Slovensku nachází 9 národních parků a 14 chráněných krajinných oblastí  roce 2004 zasáhla Vysoké Tatry větrná smršť, která silně poškodila zdejší lesní porost a způsobila škody v hodnotě několika miliard korun  Slovensko má osm památek UNESCO – historické město Banská Štiavnica, památková rezervace lidové architektury Vlkolínec a Spišský hrad s okolními památkami (Spišské Podhradie, Spišská Kapitula, a kostel sv. Ducha v Žehře), v roce 2000 bylo přidáno historické šarišské město Bardejov a v roce 2008 dřevěné kostely Karpatského oblouku  mezi přírodními památkami v sezname UNESCO reprezentují Slovensko jeskyně a propasti Slovenského krasu a Dobšinská ledová jeskyně

 Jaký je povrch Slovenska?  Jak se nazývájí největší a nejvýznamnější řeky?  Jaké je státní zřízení Slovenska?  Jaké jsou hlavní obory slovenské ekonomiky?  Jmenuj slovenské kraje jejich hlavní města.

 Slovenská …………… je ……………….. Stát nacházející se ve ……….Evropě.  Na východě sousedí s ……………., na jihu s ……………., na jihozápadě s ………………, na západě s …….. a na severu s ………... V roce 2013 zde žilo přibližně ………….. Lidí  Hlavním městem je ………….., úředním jazykem je ……………………..

 BATEMAN, Graham. Lexikon zemí světa. 2. vyd. Praha: Kartografie, 2002, 168 s. ISBN  BATEMAN, Graham. Encyklopedie Zeměpis světa. 1. vyd. Praha: Columbus, 1999, 512 s. ISBN  Toulky světem: pozoruhodná místa pěti kontinentů. 3. vyd. Překlad Martina Vojtová. Čestlice: Rebo, 2008, 416 s. ISBN

 (1) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: File:Flag of Slovakia.svg  (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: File:Eu location slovakia.svg

 (3) Ezilon.com [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: cal-map-of-Slovakia.gif  (4) Ezilon.com [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: kian-political-map.gif

 (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: File:Gämse am Frieder.jpg  (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: File:Vysoké Tatry, výhled z vrcholu Rysy, září 2011 (29).JPG

 (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: File:Slovakia High Tatras Strbske Pleso 0374.jpg  (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Slovakia7.JPG 

 (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: File:Strečno2 - ranní mlhy.jpg  (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: File:50 Slovak Koruna 1944 front Josef Tiso.png  (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: File:Ivan Gašparovič.jpg