Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlínský kraj. Zlínský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlínský kraj. Zlínský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?"— Transkript prezentace:

1

2 Zlínský kraj

3 Kde leží Česká republika v Evropě?

4

5 Kde leží Zlínský kraj v ČR?

6

7 Zlínský kraj Horopisně náleží území kraje k západním Karpatům. Podstatná část území je kopcovitá či hornatá, přičemž nejvyšší hřebeny leží na východě na hranici se Slovenskem. Na jihu jsou to Bílé Karpaty s nejvyšší horou Velká Javořina (970 m). Na ně navazují Javorníky a posléze nejvyšší Moravskoslezské Beskydy, jejichž nejvyšší bod - Lysá hora - už ovšem leží na území sousedního Moravskoslezského kraje. Na západě a jihozápadě má kraj i úrodné nížiny - Hanou na Kroměřížsku a Slovácko na Uherskohradišťsku. Na jihozápadě kraje se zvedají Chřiby s nejvyšším bodem Brdo (586,7 m). Mezi Chřiby a výše zmíněnými pahorkatinami probíhá od západu z Olomouckého kraje Hornomoravský úval přes Kroměřížsko až na Zlínsko. Kolem řeky Moravy, na Uherskohradišťsku, probíhá Dolnomoravský úval, který dále pokračuje do Jihomoravského kraje.

8 Území kraje odvodňuje řeka Morava a její přítoky, např. Bečva a Olšava
Území kraje odvodňuje řeka Morava a její přítoky, např. Bečva a Olšava. Morava se vlévá do Dunaje, který její vody odvádí do Černého moře. Okrajové části kraje na severu (za hradbou Jeseníků) a severovýchodě odvodňuje řeka Odra do Baltského moře. Zlínský kraj má velkou rozlohu chráněného krajinného území. Velkoplošná území zahrnují dvě chráněné krajinné oblasti, Beskydy a Bílé Karpaty. Kromě úrodných nížin v moravských úvalech má kraj nekvalitní půdu, která se hodí spíš pro pastevectví. Průmysl zpracovatelský (obuvnický – Baťa – Zlín), gumárenský (Barum Continental – Otrokovice), potravinářský (Hamé Babice), kovodělný a elektrotechnický. Ekonomicky patří kraj k těm zaostalejším, mnohé podniky po privatizaci v 90. letech 20. století stagnují či krachují . Špatná dopravní obslužnost v hornatém terénu také nepomáhá.

9 Kraj tvoří okresy Kroměříž, Uherské Hradiště, Zlín a Vsetín
Kraj tvoří okresy Kroměříž, Uherské Hradiště, Zlín a Vsetín. V Luhačovicích jsou největší lázně na Moravě. Baťův kanál - délka (od Otrokovic do Sudoměřic) je v současnosti přibližně 60 km. Rozdíl výšek na této vodní cestě (18,6m) vyrovnává 13 zdymadel o rozměrech 5,3 x 38 (50)m. Z toho je 11 plavebních komor plně automatizováno s možností ovládání prostřednictvím dálkového ovladače. Vsetínský zámek Arcibiskupský zámek v Kroměříži Baťův kanál

10 Použité zdroje: zemepis.com tema.novinky.cz wikipedia.org zlin.idnes.cz kr-zlin.cz


Stáhnout ppt "Zlínský kraj. Zlínský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?"

Podobné prezentace


Reklamy Google