SOKOL Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 OBCE a MĚSTA  SPONZOŘI  VEŘEJNÉ SBÍRKY  AKCE JEDNOTY  NADAČNÍ FONDY  DOTACE EU  ČESKÁ OBEC SOKOLSKÁ.
Advertisements

Presentace Havířovským církvím. Co je Orel dnes ?  Křesťanská sportovní organizace s více jak členy, působící v celé ČR  Občanské sdružení s.
Nabídka pro partnery. Nabídka pro partnery Co jsou světové gymnaestrády Světové gymnaestrády pořádá Mezinárodní gymnastická federace (FIG) jedenkrát.
Problematika tělesné výchovy na vysokých školách materiál pro 12. zasedání předsednictva Rady VŠ dne 17. června 2010 komise pro přípravu učitelů V iléma.
Jaroslav Šlehofer „Cobra“
Vysokoškolské katolické hnutí BRNO. mše modlitba poutě duchovní cvičení duchovní aktivity.
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Prof. Ph.Dr. MIROSLAV TYRŠ
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
TJ Sokol Libňatov Založen – ustavení jako pobočka TJ Sokol Havlovice Historie se píše do 70. let 20. století – nemáme přesné informace, kdy.
® Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892 jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské Besedě, která.
Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892, jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské.
ČESKÁ OBEC SOKOLSKÁ Organizace a řízení
Česká republika Demokratický stát.
Metodický list Pohybové aktivity masového nezávodního charakteru mají v českých zemích skoro stopadesátiletou tradici. Počátky souvisí se vznikem české.
Historie sokola David Hrouda.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
VY_32_INOVACE_1C14 Tyrš a Sokol Křížovka - opakování.
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Demokracie a její hodnoty
Organizace tělesné výchovy a sportu v ČR
ATLETIKA.
Sport – v zdravém těle zdravý duch
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Prezentace oddílu kopané Oslovení sponzorů
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Tvarůžek František Tělovýchova v letech ČLENOVÉ AKTIVITY STAROSTOVÉ MILNÍKY Klos Josef 1925 Tvarůžek František 1929 OTEVŘENO KOUPALIŠTĚ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
PERIODIZACE ČESKÝCH DĚJIN SPORTU
EKOS P1 Základní pojmy.
SPORTOVNÍ HNUTÍ V MEZIVÁLEČNÉ ČSR
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Poúnorové ČSR a padesátá léta 20. století
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
Z HISTORIE LIPNICKÉHO SOKOLA Obr. 1. znak sokola.
GYMNASTIKA. CO TO JE GYMNASTIKA ? Gymnastika je soubor tělesných cvičení, jehož cílem je všestranný rozvoj lidského těla a udržení zdatnosti a celkově.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
ČESKÁ KULTURA A SPOLEČNOST V 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Vypracoval: Jakub Kuchta.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Gymnastika doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výroční zpráva Občanského sdružení Konipaska za rok 2014
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
MANŽELKY KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Občanské vzdělávání září 2017 MŠMT 1.
Sazka a.s a sázky P6 EKOS.
Život v Československu mezi dvěma válkami
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
3. Vznik a vývoj pedagogiky sportu
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
České sportovní hnutí do r. 1918
VYOBRAZENÍ KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Sokol Satalice.
Transkript prezentace:

SOKOL Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových organizací působících v oblasti předškolního, základního a středního vzdělávání v roce 2014“ spolufinancován MŠMT.

HISTORIE Sokol vznikl jako první česká tělocvičná organizace v Rakousku-Uhersku (v prosinci 1861). Sokol Pražský (původně Tělocvičná jednota pražská) byl založen 16. února Starostou byl zvolen Jindřich Fügner, místostarostou (později náčelníkem) Miroslav Tyrš V r byla ustanovena Česká obec sokolská (ČOS).

Fügner navrhl tykání a oslovení „bratře“ a „sestro“ Mánes navrhl kroj

Josef Barák navrhl pozdrav „Nazdar!“ Tyrš byl tvůrcem sokolských zásad: síla a mužnost, činnost a vytrvalost, láska k volnosti a vlasti, dobrovolná práce a kázeň, vzájemný bratrský vztah členů.

Tyrš je také autorem Základů tělocviku a hesla organizace "Tužme se!„ a Mánes toto heslo přenesl na sokolský prapor

Posláním ČOS vždy bylo a je: 1. zvyšovat tělesnou zdatnost svých členů

2. vychovávat k: - čestnému jednání v životě soukromém i veřejném - k národnostní, rasové a náboženské snášenlivosti - demokracii a humanismu - k osobní skromnosti a ukázněnosti - mravnosti, společenské a kulturní činnosti - lásce k rodné zemi a úctě k duchovnímu dědictví

Sokolové vždy propagovali a propagují masovost – aneb „sport pro všechny“

Cvičilo se uvnitř – v sokolovnách, ale i venku – v přírodě

Všesokolské slety Všesokolský slet je vyvrcholení tělovýchovné činnosti Sokolů, zejména formou veřejných cvičení. 1. všesokolský slet se konal 18. června 1882 v Praze, na Střeleckém ostrově. Téměř 700 cvičenců společně předvedlo gymnastickou sestavu. Na dalších sletech se postupně přidávaly další sportovní aktivity i různé doprovodné, kulturně-společenské akce.

SOKOL DNES Idea SOKOLSTVÍ je aktuální i v současnosti. Univerzální hodnotou sokolství je všestrannost tělesného, duševního a sociálního rozvoje osobnosti člověka, čili obdoba antické kalokagathie aplikovaná na současné podmínky.

ČOS je v ČR čtvrtým nejpočetnějším občanským sdružením, jehož členové se dobrovolně věnují pohybovým aktivitám v oddílech sokolské všestrannosti (aktivity pro členy, kteří nechtějí sportovat vrcholově) a kulturní činnosti ve folklórních a loutkářských souborech. Výkonnostní/vrcholoví sportovci jsou v ČOS v současnosti registrováni v téměř 80-ti sportovních odvětvích (viz. zdroje).

ZDROJE odvetvi odvetvi sk%C3%A1+kronika&cx= %3Aukbowjvrr7u sk%C3%A1+kronika&cx= %3Aukbowjvrr7u