HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Advertisements

oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 16 TÉMA: Mapa oblohy ČÍSLO PROJEKTU:
VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_08 Název materiáluVznik a.
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
ZEMĚPIS. - Slunce (1 hvězda) - 8 planet: - Merkur - Venuše - Země - Mars - Jupiter - Saturn - Uran - Neptun SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
ZEMĚPIS. VÝZKUM VESMÍRU první umělá družice Země - Sputnik 1.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Submodul :(2)- (. 2.1.)-(2.1.6) Název příspěvku :Život uprostřed vesmíru Forma příspěvku :Powerpoint Pracoviště :Katedra geografie Pedagogická fakulta.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_17 Název materiáluVznik a.
Hvězdy - základní přehled Vypracoval: Jaroslav Prokop Garant práce: Mgr. Alexandra Zálešáková.
Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_ 32_INOVACE_1809_V.tělesa Téma: Vesmírná tělesa Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_13 Název materiáluOstatní.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Slunce Juli Krejčí.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Obecná teorie relativity
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
VESMÍR.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_27_VESMÍR TÉMA:VESMÍR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Vznik Země Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Člověk a vesmír – 5. ročník
Sluneční soustava - součást Galaxie
ZEMĚPIS 6. ROČNÍK VY_32_INOVACE_03_05_sluneční soustava.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Vesmír Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Země a život, vývoj života
Souhrnné opakování-VESMÍR
3D GIS Vesmíru Naše Galaxie
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
SLUNCE Slunce – nejbližší hvězda a střed naší planetární soustavy – je ve srovnání se všemi světelných zdroji, které člověk za dlouhou dobu své existence.
Atmosféra Země.
Země ve vesmíru.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Fyzika elektronového obalu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Slunce.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ.
VI. ročník ZŠ (praktická)
Co nás obklopuje?.
Štěpán Hájek KAB Tadeáš Rach KAB
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Přírodopis 9. ročník Téma: Vesmír a jeho vznik Obsah: 1. Big Bang
SPEKTROSKOPIE Eva a Terka.
Jupiter Sluneční soustava Název školy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

HVEZDY v

HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve hvězdách. Hvězdu lze z fyzikálního hlediska popsat jako rozžhavenou plynnou kouli Nejbližší hvězdou Zemi je Slunce. V naší galaxii je dalších zhruba 100 miliard hvězd, ale v celém vesmíru je jich mnohonásobně více (vědci udávají okolo 30 triliard). 30 triliard).

CHARAKTERISTIKA HVĚZD žhavé koule ionizovaých plynů žhavé koule ionizovaých plynů tvořeny z vodíku, hélia a s příměsí dalších prvků tvořeny z vodíku, hélia a s příměsí dalších prvků kulovitý tvar kulovitý tvar velká hmotnost a gravitace velká hmotnost a gravitace vysoká teplota projevující se barvou světla (40 000°C až °C, ale v jádru až několik milionů °C) vysoká teplota projevující se barvou světla (40 000°C až °C, ale v jádru až několik milionů °C)

VZNIK HVĚZD Mezihvězdný oblak se vlastní gravitací začne smršťovat do malého objektu – globule, ze které se stává hustější objekt - prahvězda. Tlak vzniklý v jádru prahvězdy je tak velký, že se začne vodík přeměňovat na hélium. Při této přeměně vzniká energie, která se projevuje jako světlo, které vidíme na obloze.

ZÁNIK HVĚZD Hvězdy s malou hmotností (Slunce): Hvězdy s malou hmotností (Slunce): - když dojde helium, jádro zkolabuje a vnější vrstvy se oddělí (bílý trpaslík) Hvězdy střední hmotnosti (8x těžší než Slunce): - když se spálí helium, začne spalovat stále těžší kovy a jádro se změní v železné. Rovnováha je narušena a hmota se začne propadat do jádra, odkud je vystřelována ven. Tomuto jevu se říká supernova. Hvězdy s velkou hmotností: -vzniká černá díra

SOUHVĚZDÍ Souhvězdí je oblast na obloze s přesně vymezenými hranicemi. 88 souhvězdí největším souhvězdím je Hydra Velký vůz není souhvězdí (je to skupina hvězd patřící souhvězdí Velké medvědice), oficiální český název je Malý medvěd můžeme se podle nich orientovat

HVĚZDY Pulsar: - rotující neutronová hvězda, která vyzařuje elektromagnetické záření. Magnetar: - je neutronová hvězda s extrémně silným magnetickým polem. Kdyby magnetar vybuchl nějakých deset světelných let od Země, nejspíš by zničil ozonovou vrstvu v atmosféře a to by znamenalo konec života na Zemi…

HISTORIE Černé díry: -První představy o černých dírách vznikly již v 18.století. Myšlenku černé díry poprvé vyslovil geolog John Michell v roce Nazýval ji temná hvězda. Pojem černá díra byl zaveden až v roce 1967 na konferenci o pulsarech v New Yorku (John Archibald Wheeler).

ŽIVOT NA HVĚZDÁCH? -není možný Důvody: velká gravitace velmi vysoké teploty elektromagnetické záření pouze vodík a helium (není voda)

ČERNÁ DÍRAKRABÍ MLHOVINA ČERNÁ DÍRAHVĚZDY Z VESMÍRU

DĚKUJEME ZA POZORNOST ;) Krejčířová, Pospíšilová, Sládečková 2012