Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3228 Datum: 3. 3. 2013 Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
Advertisements

Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Autor: Mgr. Ilona Nováková
zdroj: zpracovala: Ema Conevová, VI.B
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Uhlí Vzniklo rozkladem odumřelých rostlin bez přístupu vzduchu v průběhu mnoha milionů let.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
VY_32_INOVACE_1CH.9.10 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Únor 2012 Základní škola Kutná Hora,
Průmyslové plyny.
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
Energetické suroviny 5. ročník
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_426.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nerostné bohatství 4. ročník
UHLÍ.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Na výb ě r máte ze dvou mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_21_3_PALIVA Číslo skupiny: 2 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / ENERGIE.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ. 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Vytápění Paliva.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
VY_32_INOVACE_C9-007 PALIVA 2 - HNĚDÉ UHLÍ Název školy
Energetické suroviny - palivo
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_52_INOVACE_ 08_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_43_uhlí
Energetické suroviny 5. ročník
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Transkript prezentace:

Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Mgr. Kateřina Zimplová Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh, téma: VY_32_INOVACE_CH_14_Uhlí_8.ročník Metodické doporučení/anotace: DUM slouží k výkladu a rozšíření učiva.

ZDROJE ENERGIE UHLÍ, ZEMNÍ PLYN

Uhlí Uhlí je hnědočerná až černá hornina Je tvořeno uhlíkem (až z 95 %) Patří mezi fosilní paliva Fosilizace je proces vzniku paliv z pravěkých organismů Čím je uhlí starší, tím více uhlíku obsahuje a tím je výhřevnější (uvolní se z něj více tepla)

Uhlí podle výhřevnosti Antracit – nejvýhřevnější a nejstarší uhlí Černé uhlí (vznikalo před 300 – 365 miliony let) Hnědé uhlí (vznikalo před 2 – 65 miliony let) Lignit – nejméně výhřevné a nejmladší uhlí Obr. č. 1 – černé uhlí Obr. č. 2 – hnědé uhlí

Černé uhlí Těží se v hlubinných dolech Obsahuje až 90 % uhlíku Vyrábí se z něj koks Užívá se při výrobě kovů Vyrábí se z něj důležité chemické látky Obr. 3 – Výskyt černého uhlí v ČR

Hnědé uhlí Těží se v povrchových lomech Obsahuje až 73 % uhlíku Obsahuje také síru Užívá se jako palivo v tepelných elektrárnách Slouží jako palivo i v domácnostech Obr. 4 – Výskyt hnědého uhlí v ČR

Zemní plyn Je to plynná směs látek, která doprovází ropu a uhlí Je dvakrát výhřevnější než černé uhlí Hlavní složkou zemního plynu je METHAN – CH 4 Hořením methanu vzniká voda a oxid uhličitý Zemním plynem topíme také v domácnostech Kapalný zemní plyn – CNG – slouží jako palivo spalovacích motorů (např. autobusy)

Použité zdroje Snímek č. 4, obr. č JPG 1.JPG Snímek č. 4 obr. č. 2 %AD%2001_resize.JPG %AD%2001_resize.JPG Snímek č. 5 Snímek č. 6 ml/img11.gif ml/img11.gif