Základní a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY­­_32_inovace_04_ VELIKONOCE TÉMA: Svět kolem nás, prvouka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JARO A VELIKONOCE 2013 V KŘESŤANSKÉ MATEŘSKÉ ŠKOLE DUHA HORAŽĎOVICE
Advertisements

Vajíčko Kdo ho rozbil? Ten má rád. Kdo ho dostal, ten je rád. Za vajíčko malované z velké lásky darované. Vajíčka pletu pletu pomlázku bez nití a provázku.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Velikonoční týden
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Velikonoční vajíčka.
Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kalendář - duben Petr Machala.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Cvičná prezentace Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý.
Název Velikonoce, pašijový týden
Projektový den VELIKONOCE
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Velikonoční Romance.
Velikonoce v Kunovicích
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Velikonoce v ČR Markéta Masaříková, Vanda Charbutová, Barbora Daníčková, Jana Mašíčková.
Už se blíží Velikonoce autor: Kateřina Marková.
Tradice Velikonoc.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_48_Velikonoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1.,
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11 _Moje rodina TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr. Lenka Stará NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_B_16_Velikonoce TÉMA: Velikonoce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: duben 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
HAPPY EASTER.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
1.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce u nás a v jiných zemích
Vypracovala Daniela Kubů ZŠ a MŠ Malý Újezd
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
Autor: Mgr. Radana Marelová
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Datum vytvoření březen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Velikonoce – zvyky a tradice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Podstatná jména Opakování.
Velikonoce VY_32_INOVACE_5A_16
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Zvyky a tradice Čechů.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Věcné učení pro nižší stupeň ZŠS
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_32_INOVACE_16_PRVOUKA_JARO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Hody, hody, doprovody, jaro už je vskutku tady....
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Základní a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY­­_32_inovace_04_ VELIKONOCE TÉMA: Svět kolem nás, prvouka 3.ročník – tradice obce DATUM TVORBY: 17. března 2013 ČÍSLO PROJEKTU: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

VELIKONOCE V ČECHÁCH V Čechách se Velikonoce slaví hlavně na vesnicích. Na obrázku je naše vesnice DOUDLEBY, vznikla v 9.stol.

ZELENÝ ČTVRTEK Na zelený čtvrtek odlétají zvony do Říma. Místo zvonů běhají po vesnici děti s řehtačkami a řehtají. Doba řehtání: Zelený čtvrtek : 18,00 Velký pátek 6,00,12,00, 18,00 Bílá sobota: 6,00 Děvčata s řehtačkami

Ř ÍKANKA PŘI ŘEHTÁNÍ Někde ještě děti přidávají říkanku : My řehtáme, my klepáme andělské pozdravení, aby každý křesťan věděl, že je čas k modlení.

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ V tento den běhají děti po vesnici. Jdou od domu k domu. Mají pomlázky, řehtačky a košíčky na koledu.

D ĚTI MAJÍ KOŠÍK NA KOLEDU A POMLÁZKU. Pomlázka je upletena s mladého vrbového proutí. Je to symbol JARA a výprask pomlázkou dává sílu a mládí. Pomlázka je upletena s mladého vrbového proutí. Je to symbol JARA a výprask pomlázkou dává sílu a mládí.

U KAŽDÉHO DOMU DĚTÍ ŘEHTÁJÍ A ŘÍKAJÍ KOLEDU. KOLEDA Hody hody doprovody Dejte vejce malovaný. Nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, Slepička vám snese jiný.

V NĚKTERÝCH VESNICÍCH BĚHAJÍ POUZE CHLAPCI, V JINÝCH CHLAPCI A DÍVKY SPOLEČNĚ, V PŘESTUPNÉM ROCE BĚHAJÍ NĚKDE JEN DĚVČATA.

D ĚTI MUSÍ I ODPOČÍVAT, BĚHAT CELÝ DEN PO VESNICI JE OPRAVDU NAMÁHAVÉ.

V KAŽDÉM STAVENÍ DOSTANOU KOLEDNÍCI PESTRÁ VAJÍČKA A VELIKONOČNÍ DOBROTY.

V ELIKONOČNÍ KOLEDA – VŠE, CO SI KOLEDNÍCI ZA CELÝ DEN VYKOLEDUJÍ, SI SPRAVEDLIVĚ ROZDĚLÍ.

ANOTACE: -výukový materiál k tématu TRADICE. -Žáci se nenásilnou inovativní formou seznámí s velikonočními -zvyky ve své obci. -Materiál objasňuje pojmy – velikonoce, koledníci, koleda, pomlázka, -řehtačka, a názvy velikonočních dnů. -Materiál: vlastní fotografie