SPONDEA, o.p.s., Brno Prevence narušení procesu vývoje osobnosti dítěte jako svědka DN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Advertisements

MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
ROSA – Pomoc dětem zasaženým domácím násilím Mgr. Eva Šilarová.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
PREZENTACE aktivit MC KAŠPÁRKOV o.s., v roce 2013 Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
ProŽeny Třebíčské centrum o.s..
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Mezigenerační s dobrovolnické centrum TOTEM, z.s.
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Pedagogika školního sportu
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Školní poradenské pracoviště
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Spolupráce s rodiči a komunitou
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Strategické řízení a plánování
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Život bez střeva , Praha.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Centrum J. J. Pestalozziho, o. p. s.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Terénní krizová služba
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

SPONDEA, o.p.s., Brno Prevence narušení procesu vývoje osobnosti dítěte jako svědka DN

Charakteristika organizace Krizové centrumIntervenční centrum Pro d ě ti a mládež do 26 let v ě ku Non stop provoz, l ů žka Sociální služby krizová pomoc, telefonická krizová pomoc, aktiviza č ní služby pro rodiny s d ě tmi Výkon sociáln ě právní ochrany dít ě te Bez omezení věku Non stop provoz, lůžka

Východiska projektu Výsledky kvantitativního výzkumu 201 d ě tí pocházejících ze 100 rodin v Jihomoravském kraji, kde došlo od k vykázání NO ze spole č ného obydlí Výstupy z kvalitativní p ř ípadové studie rodiny s výskytem domácího násilí, kde sou č asn ě žili t ř i nezletilé d ě ti

Hlavní cíl projektu uchování zdravého náhledu dít ě te na životní situaci spojenou s životem v rodin ě s výskytem domácího násilí a schopnost danou situaci zvládat

Dílčí cíle projektu Primární prevenceSekundární prevence zvýšení pov ě domí d ě tí o problematice DN znalost pracovník ů pomáhajících profesí (sociální pracovnice, zdravotnický personál, u č itelé) jak ú č inn ě pracovat s dít ě tem, které je sv ě dkem DN posílení sebevědomí dítěte, získání náhledu na situaci posílení role matky a následně posílení pocitu dítěte, že se stabilizuje rodinný systém (programy terapie dětí a posilování vztahu matka – dítě)

Aktivity k dosažení cílů Primární prevenceSekundární prevence vzd ě lávací a osv ě tové aktivity na školách vytvo ř ení speciálních edukativních webových stránek zacílených na d ě ti a mládež vytvo ř ení manuálu pro pracovníky v pomáhajících skupinová terapie dětí včetně podpůrné alternativní skupinové terapie společná terapie ohrožené osoby (matky) a dítěte

Výstupy Primární prevenceSekundární prevence Vytvo ř ení edukativních materiál ů pro d ě ti Realizace pravidelných besed se žáky na školách Metoda „pozitivní motivace“ v kontextu „co je správné d ě lat“ Vytvo ř ení info materiál ů pro odborníky, vzd ě l.akce Nepodařilo se vytvořit dětskou terapeutickou skupinu Úspěšně probíhá taneční terapie Úspěšně probíhá společná terapie matky a dítěte, („mediace“)

kvantitativní výzkum (jako pozn. pod čarou) Cíl: identifikovat rizika a jejich vzájemné souvislosti, kterých jsou vystaveny d ě ti jako sv ě dkové č i p ř ímé ob ě ti domácího násilí (d ě ti klient ů IC Brno) Metodologie – sekundární analýza dokument ů Analyzované dokumenty – osobní spisy klient ů interven č ního centra JM kraje Výzkumný soubor – rodiny s nezletilými d ě tmi, kde došlo k vykázání v JMK Demografické údaje za OO, NO, dít ě

Základní údaje - děti Výzkumný soubor: 201 d ě tí ze 100 rodin V 99 % byla ohroženou osoba žena (matka d ě tí) Zastoupeny všechny v ě kové skupiny D ě ti obou pohlaví (106 chlapc ů, 95 dívek) V ě tšinou pocházející z rodin s 1 (30 %) – 2 ( 50 %) d ě tmi V ě tšinou ze sou č asného vztahu svých rodi čů /partner ů (72 %) V ě tšinou p ř ítomny u násilných incident ů (99,5 %)

Pohlaví a věk dětí

Násilí páchané na dětech

Dopady probíhajícího násilí na děti

Kvalitativní studie OO – matka, 31 let, s NO druhé manželství, z tohoto manželství nyní dcera 7 let, z minulého dvoj č ata chlapci 11 let, DN od za č átku trvání manželství, eskalace ve 4 letech dcery NO – 32 let, krom ě DN pohlavní zneužívání vlastní dcery, fyzické i psychické násilí na nevlastních synech, uplatn ě n institut vykázání, následn ě vazebn ě stíhán pro par. 215a) a pohl. zneužívání dít ě te

Emoce a chování d ě tí odmítnutí, pop ř ení, neporozum ě ní hledání podpory vn ě rodiny odmítnutí agresivita v ůč i vrstevník ů m zkušenost z d ě tství osobnost matky osobnost násilného manžela sociáln ě ekonomická situace rodiny násilí v min. vztah u závislosti situace násilí út ě k, izolace, vyhrožování sebepoškozováním jako další pokus o nalezení podpory jak u matky, tak u okolí emoce matky Odmítání vrstevníky hledání podpory u matky Emoce a chování d ě tí v závislosti na chování a emocích matky a reakcích okolí.

vlastními silamispoléhání na pomoc druhých chování a emoce d ě tí matka hledání pomoci pocit viny emoce a chování matky bagatelizace („slepota“) potla č ování emocí sebeobranné mechanismy reakce okolí pochopení závažnosti situace motivace k ř ešení Chování a emoce matky v závislosti na reakcích okolí.

Děkuji za pozornost Dagmar Úlehlová