Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Advertisements

Den D.
Luigi Galvani 9. září 1737–4. prosince 1798.
Co to jsou mikrobi?.
Významné osobnosti fyziky a chemie
„EU peníze středním školám“
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Irské štěstí.
AHOJ! CHTĚL BYCH SE VÁM PŘEDSTAVIT…
Georg Simon Ohm ( století).
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Věda v 19. století I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
Z HISTORIE BAKTERIOLOGIE
Třídy: Stopkovýtrusé houby Rzi a sněti Vřeckovýtrusé houby
Klonování lidí Jan Pajtai C1.A.
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
"Život by neměl být hodnocen jen měřítkem dolarů a centů." Charles Goodyear ( – ) Munzarová Pavlína.
Antibiotika.
Irské štěstí.
Antibiotika a Rezistence
?.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
BIOPOTRAVINY.
3.ročník technické lyceum
Antonie Henri Becquerel
PLÍSNĚ MÍŠA.
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Pan učitel v rámci opakování látky ze 6.ročníku zadal žákům tento úkol: Přinesl si do třídy z kabinetu přírodopisu nerosty. Poté navodil atmosféru, že.
Významní vědci, jednobuněčné a mnohobuněčné organismy
Genetické inženýrství
Technika 1. světové války
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Nobelovu cenu za chemii dostala trojice vědců, přenesli chemii do kyberprostoru Nobelovu cenu za chemii získali ve středu podle agentury DPA tři američtí.
BAKTERIE.
VY_III/2_INOVACE_100_Zdeněk Miler
Irské štěstí. Jmenoval se Fleming a byl to chudý skotský rolník. Jednou, když se snažil vydělat pro rodinu na živobytí, uslyšel volání o pomoc z nedaleké.
Žijí s námi plísně Štěpán Borka.
Plazmová koule Jana Filipská Filip Křížek Adam Letkovský.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Marie Curie-Sklodowská
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _13 Osobnosti vědy Téma: Dějepis 9. ročník Číslo.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kvalitní pitný režim pro vaše děti!
Vypracoval: JAN HRUBAN
Paracelsus - žil byl astrolog, alchymista a lékař
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_11
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
AHOJ! CHTĚL BYCH SE VÁM PŘEDSTAVIT…
Irské štěstí.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Archimedes ze Syrakus (?287 – 212 př. n. l.)
VY_32_INOVACE_20_OPAKOVANI_JEDNOBUNECNE_ORGANISMY
Mikrobiologický ústav LF a FN u sv. Anny v Brně
Wilhelm Conrad Röntgen
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
ČESKÁ LITERATURA 8-9 JAN NERUDA- PRÓZA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc
Transkript prezentace:

Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955) Penicilin – lék zachraňující lidské životy

Jak na to přišel? Při studiu stafylokoků se do laboratorních misek (které se zrovna chystal vyčistit) dostala plíseň, která byla schopna ničit mikroby stafylokoka Jeho objev byl v podstatě šťastnou náhodou Objevil plíseň penicilinum, kterou začal pěstovat, dal základ výrobě penicilinu a navrhl zevní podávání tohoto léku

Čím byl inspirován? S vědcem Wrightem hledal látku, která by pomohla vyléčit nakažlivá onemocnění Společně se snažili během I.světové války vyléčit infekci u raněných vojáků Ke studiu plísní ho přivedly už dřívější pokusy lékařů – a povedlo se.

Kdy a jak pracoval V nosním hlenu objevil látku, o níž byl přesvědčen, že zabíjí mikroby. Roku 1922 ji nazval lysozom. Podle nabídky jednoho z časopisů se roku 1928 začal zabývat studiem stále nebezpečnějších mikroorganismů – stafylokoků. Pod mikroskopem je studoval, a když se stafylokoky kvůli nečistotě rozpustily, objevily se malé slzy.

Kdy a jak pracoval Roku 1928 tedy Alexander Fleming vypěstoval plíseň nazelenalé barvy, která byla schopna zničit bakterie rodu staphylococcus, a zjistil, že hubí i většinu jiných mikrobů, kromě mikrobů způsobujících tyfus Tento jev ničení mikrobů je znám jako antibiosa Díky americkému mykologovi Tomovi zjistil, že plíseň patří do rodu Penicillium Notatum

Fotografie misky s bakteriemi a penicilinem

Fleming ve své laboratoři

Kdy a jak pracoval V červnu 1929 otiskl výsledky své práce. Schopnosti penicillia vyzkoušel na zvířatech a oznámil, že jim neuškodilo sebevětší množství podané látky. Tímto završil svůj objev penicilinu. Vyzdvihoval jeho účinky, úspěšně léčil pacienty, avšak penicilium nebylo chemicky čisté. Dotáhnout objev do dokonalosti však už nestihl…

Čistý penicilin Izolovat penicilium čisté se povedlo roku 1940 chemikovi Ernstu Chainovi a biochemikovi Howardu Floyrovi. Roku 1943, běhěm 2.světové války, se začalo dodávat velké množství penicilinu do armády.

Molekulární vzorec penicilinu

Penicillium na pomeranči

Co přinesl objev penicilinu? Objev penicilinu znamenal vyléčení špatně léčitelných (v té době i smrtelných) infekčních onemocnění a to zároveň přineslo obrovské pozdvižení úrovně medicíny Penicilin se v různých obměnách jeho struktur používá dodnes Penicilin se zařadil na „antibiotickou špičku“ a dodnes je každý den předepisován v ordinacích po celém světě

Zdroje Internet Literatura www.wikipedia.org www.quido.cz/objevy/ Kniha Léky a lékařství Encyklopedie Svět kolem nás

Historii objevu penicilinu vám přinesly Bagety Texas Denisa Hájková Jaroslav Svoboda Simona Janovská Jan Vysloužil Pavla Káňová Jakub Kalinec The End