Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_52_INOVACE_27_1_LÉČIVA Číslo skupiny: 1 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / CHEMIE PRO ČLOVĚKA Druh učebního materiálu: PREZENTACE Metodický list: ne Anotace: Pomocí prezentace seznámení s historií a rozdělením léčiv, zamyšlení se nad zákonem o léčivých látkách (definováno Paracelsem), seznámení s objevy A. Fleminga. Prezentace zároveň slouží jako podklad pro zápis do sešitu. Ověřeno ve třídě: IX.B. Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Léčiva

3 Lékař Paracelsus (1493 – 1541) lékař, narozen ve Švýcarsku vlastním jménem Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim vystoupil jako první s názory, že hlavním cílem alchymie není získávat drahé kovy, ale připravit léčiva.

4 roku 1537 vyslovil dodnes platný zákon:
„Všechny látky jsou jedy, záleží pouze na dávce, zda se látka stane jedem“ …pokus se vysvětlit

5 Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 - 11. března 1955)
skotský lékař známý objevem baktericidních účinků lysozymu, ale hlavně získáním penicilinu z plísně Penicillium notatum.

6 Celý svůj život působil na Lékařské škole Panny Marie v Londýně, kam se rozhodl jít pouze kvůli tomu, že znal tamní plavecké družstvo. Jeho život byl plný náhod, bez kterých by se asi nikdy nestal slavným. I když původně složil zkoušky z chirurgie, přešel do oddělení Almrotha Wrighta, kde zkoumal bakteriální nákazy, a také byl při vývoji vakcín působících proti některým chorobám.

7 Byl známý tím, že si kultury ponechával i několik týdnů ve své laboratoři, aby mohl pozorovat, jestli se nestane něco neobvyklého. V roce 1928 zjistil, že plíseň Penicilinum notatum, která byla zanesena do Petriho misky s bakteriemi otevřeným oknem v laboratoři, vytváří látky, které zabíjí některé kmeny bakterií.

8 V roce 1941 se začal penicilin masově vyrábět a používat v medicíně
V roce 1941 se začal penicilin masově vyrábět a používat v medicíně. Zásluhu na tom mají také německý biochemik Ernst Chain a australský patolog Howard Florey, kteří objevili způsob izolace a průmyslové výroby. Všichni tři dostali za své objevy v roce 1945 Nobelovu cenu.

9 úkol: pod jakým pseudonymem je znám významný lékař švýcarského původu působící v první polovině 16.století? jak se jmenoval významný skotský lékař známý objevem baktericidních účinků lysozymu, ale hlavně získáním penicilinu z plísně Penicillium notatum?

10 látky ovlivňující srdce, cévy látky ovlivňující dýchací systém
rozdělení léků: chemoterapeutika anestetika analgetika psychofarmaka látky ovlivňující srdce, cévy látky ovlivňující dýchací systém Inzulin v injekční lékové formě

11 chemoterapeutika Chemoterapie je jakákoli léčebná terapie, spočívající ve vpravování chemických látek do organismu. Jedná se například o antibiotika, virostatika, antipyretika. Docetaxel - C43H53NO14

12 V hovorové řeči se však pod pojmem chemoterapie myslí chemoterapie protinádorová (léčba dávkami cytostatik - látek pro buňky toxických). Tato terapie svým zásahem do buněčného cyklu nádorové buňky brání této buňce v dalším dělení. Avšak tento postup není přesně zacílen, proto léčba cytostatiky postihuje i zdravé buňky.

13 anestetika - celková Celkové anestetikum je látka určená k navození celkové anestezie, tedy vyřazení veškerého čití bolestivého i senzitivního s vyřazením vědomí. Lze ho zavádět do organismu cestou: inhalační nitrožilní (intravenózní) nitrosvalovou (intramuskulární) rektální

14 anestetika - lokální Lokální anestetikum (též místní anestetikum) je látka, která přerušuje vodivost nervového vlákna pro nervový vzruch. Brání depolarizaci vlákna blokádou sodíkových kanálů. Stejný účinek má lokální působení chladu nebo mrazu. Toto však již nemá širšího klinického použití (byť se občas pro tyto účely používá například chlorethan).

15 analgetika látka z rozmanité skupiny léčiv používaných k úlevě od bolesti a k dosažení analgesie (tj. stav bez bolesti). Pojmenování je odvozeno od řeckého an- (bez, beze) a algia (bolest). Analgetika účinkují rozdílnými způsoby na periferní a centrální nervový systém. Řadíme mezi ně paracetamol, nesteroidní antiflogistika (NSAID) jako salicyláty, narkotika jako morfin, syntetická léčiva s narkotickým účinkem jako tramadol a různé jiné

16 psychofarmaka působí na mozek (CNS) – ovlivňuje duševní pochody
sedativa přes den např. Diazepam hypnotika na noc např. Rohypnol

17 látky ovlivňující srdce, cévy
antihypertenziva snižují krevní tlak např. Nitroglycerin antirytmika ovlivňují tepovou frekvenci např. Lidokain

18 nitroglycerin Trinitroglycerol (nitroglycerin) je po chemické stránce trojnásobný ester alkoholu glycerolu s kyselinou dusičnou. Je to olejovitá bezbarvá až nažloutlá kapalina, která se velmi snadno explozivně rozkládá za uvolnění značného množství energie. Objevil ho italský chemik Ascanio Sobrero v roce Jako základní složka dynamitu představuje jednu z klíčových sloučenin ve výrobě trhavin v 19. a 20. století a i v současné době je častou surovinou pro výrobu různých plastických trhavin. Další využití nalezl nitroglycerin v medicíně jako prostředek pro zklidnění srdečních arytmií a snižování krevního tlaku.

19 látky ovlivňující dýchací systém
dýchací spreje (pro alergiky a astmatiky) Antitusika (používají se při dávivém suchém kašli (neproduktivní – nevylučuje se při něm hlen). Potlačují kašlací reflex, odstraňují však pouze příznaky kašle, ne jeho příčinu). léky podporující vykašlávání hlenů

20 Léčiva Zápis do sešitu do 19. století pouze přírodní látky (bylinky)
objev Penicilinu sir Alexandr Fleming (1928) konec 19. století – průmyslově vyráběná léčiva (např. acylpyrin)

21 rozdělení léků: chemoterapeutika – proti bakteriím, plísním
anestetika – znecitlivění analgetika – tlumí bolest (Paralen, Ibalgin) psychofarmaka – sedativa, hypnotika látky ovlivňující srdce, cévy látky ovlivňující dýchací systém (pro alergiky, astmatiky)

22 Citace Snímky č. 3, 4 (Paracelsus)
in wikipedia: the free encyklopeddia [online]. St.Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , last modifakated on [cit ]. Dostupné z WWW: Snímky č. 5 – 8 (Sir Alexand Fleming) In wikipedia: the free encyklopeddia [online]. St.Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , last modifakated on [cit ]. Dostupné z WWW: Snímek č. 10 (obrázky) In wikipedia: the free encyklopeddia [online]. St.Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , last modifakated on [cit ].Dostupné z WWW:

23 Snímky č.11, 12 (chemoterapeutika)
In wikipedia: the free encyklopeddia [online]. St.Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , last modifakated on [cit ].Dostupné z WWW: Snímek č.13 In wikipedia: the free encyklopeddia [online]. St.Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , last modifakated on [cit ].Dostupné z WWW: Snímek č.14 In wikipedia: the free encyklopeddia [online]. St.Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , last modifakated on [cit ].Dostupné z WWW:

24 Snímek č.15 In wikipedia: the free encyklopeddia [online]. St.Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , last modifakated on [cit ]. Dostupné z WWW: Snímek č.18 In wikipedia: the free encyklopeddia [online]. St.Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , last modifakated on [cit ].Dostupné z WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Stanislava Kolářová.


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google