Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.44_Elektricke_napeti_zdroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický obvod III..
Advertisements

Elektřina.
Odkud se bere elektřina
Elektrický proud.
Elektrický proud Kdy vzniká elektrické napětí
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Elektrický obvod I..
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Měříme elektrické napětí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ ZNAČKY – výklad učiva.
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Vedení elektrického proudu v látkách
Elektrické napětí Jakým způsobem zelektrujeme těleso
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_08  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
zpracovaný v rámci projektu
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
Základní elektrické veličiny
Základy Elektrotechniky
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL A ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Elektrický proud.
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
GALVANICKÝ ČLÁNEK RNDr. Zuzana Karafiátová GALVANICKÝ ČLÁNEK Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrické napětí VY_32_INOVACE_2A_13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Měření elektrických veličin RNDr. Zuzana Karafiátová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.11_Hlasitost_zvuku_hluk_a_ochrana_před_ním.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
VY_32_INOVACE_05-23 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektrický obvod Jméno autora:Jaroslava.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.28_Rychlost_draha_cas Datum:
30.1 ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ, ZDROJE A MĚŘENÍ
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.29_Prace Datum: Ročník: Osmý
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektrické pole.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.53_Ohmuv_zakon_reseni_prikladu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektrické napätie. Meranie elektrického napätia
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.44_Elektricke_napeti_zdroje napeti Datum: Ročník: Osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Název: Elektrické napětí, zdroje napětí Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentace slouží jak výukový materiál o elektrickém napětí. Žáci se dozvědí co je to napětí, kde vzniká a jaké jsou zdroje napětí.

Elektrické napětí Práce vykonaná elektrickými silami

Elektrické napětí Při elektrování těles dochází k přesunu elektronů mezi tělesy. Mezi rozdílně nabitými tělesy je elektrické napětí. +- Napětí Fyzikální veličina Značka - U Jednotka – 1 V (volt) Další jednotky kilovolt 1kV = 1000 V milivolt 1mV = 0,001 V

Velikost napětí a jeho měření Malé napětí – do 50 V Nízké napětí – do 1000 V Vysoké napětí – do 50 kV Velmi vysoké napětí – do 399 kV Zvláště vysoké napětí – do 800 kV Ultra vysoké napětí – více než 800 kV V běžné el. síti (v zásuvkách) se používá napětí 230 V. V elektronice se pracuje s napětím v řádu mV (milivoltů) Napětí v mV Voltmetr pro měření napětí do 10 V

V Schématická značka voltmetru. Schématická značka elektrického článku (zdroj) +- spínač voltmetr žárovka el.článek Přímo ke zdířkám přístroje připojíme elektrody zdroje napětí. Musíme dát pozor na polaritu tj. + a – elektrod. Značky a zapojení

Galvanické články, zdroje napětí Galvanický článek obsahuje dvě různé elektrody, mezi nimiž je vhodné vlhké prostředí. Galvanické články s napětím 1,5 V Baterie el.článků Galvanický článek obsahuje dvě různé elektrody, mezi nimiž je vhodné vlhké prostředí. Zdroj o vyšším napětí získáme při sériovém zapojení několika zdrojů. 1,5 V + 1,5 V + 1,5 V = 4,5 V

Použité zdroje: František Jáchym a Jiří Tesař, fyzika pro 8. ročník základní školy, SPN 2000 Kliparty Obrázek voltmetru: Obrázek galvanických článků: Obrázek galvanických článků o velikosti napětí 1,5 V: