Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Informace o příspěvku na péči
Studijní obor: Sociální činnost
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Financování sociálních služeb
Posouzení nepříznivé sociální situace
Radim Vysloužil Michal Babák. PŘÍSPĚVEK NA PÉČI - sociální dávka určená osobám závislým na pomoci druhých osob a to zejm. z důvodu nepříznivého zdravotního.
Finanční možností svépomocných skupin
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Ing. Stanislava Správková
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Organizace sociální správy
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Dobrovolné návraty. kompromisní řešení ukončení právně či sociálně-ekonomicky neudržitelného pobytu cizince na území prevence nelegální migrace a s tím.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Lékařská posudková služba očima neslyšících osob s kombinovaným postižením Mgr. Věra Strnadová Česká unie neslyšících.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
CENA UZS ČR ZA INOVACI V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 2009 / 2010.
Úvod k účetnictví ÚSC.
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příspěvek na péči v ČR Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Kvalita v sociálních službách jako proces
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Příspěvek na péči Nejčastější dotazy Kateřina Pomklová.
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Ing. Stanislava Správková
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
KONFERENCE PRO ŘEDITELE A EKONOMY POSKYTOVATELŮ SOCILNÍCH SLUŽEB
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR LPS pohledem poskytovatelů sociálních služeb

Systém PNP a poskytovatelé Příspěvek na péči posiluje schopnost uživatele hradit úhrady za poskytnutou péči (nejen) sociálních služeb. Do financování sociálních služeb tak příspěvek na péči vstupuje pouze a jen prostřednictvím úhrad uživatelů. U služeb poskytovaných ze zákona bez úhrad se na financování těchto služeb nevstupuje.

Příspěvek na péči může být využit i na úhradu péče neposkytované registrovanými sociálními službami. I když v původních záměrech měl být příspěvek na péči směřován majoritně na možnosti zajištění péče prostřednictvím sociálních služeb, přijatá právní úprava umožnila jeho široké využití i mimo systém sociálních služeb. Pouze zhruba třetina až polovina celkové částky 21 mld. Kč má dopad do systému financování sociálních služeb.

Z konkrétních případů sebraných z celé republiky víme, že příspěvek na péči je mnohdy vnímán jako finanční kompenzace zdravotních či sociálních omezení a neslouží k zajištění potřebné péče. Poukazujeme na to bez ohledu, zda by péče byla následně zajišťována poskytovatelem sociálních služeb nebo rodinným příslušníkem.

Větší část PNP je využívána na neformální péči zajištěnou rodinnými příslušníky nebo jinými fyzickými osobami. Kvalita této péče a hospodárné využití finančních prostředků příspěvku na péči je v současnosti předmětem rozsáhlé odborné diskuse.

návrh, aby příspěvek na péči byl v prvním stupni závislosti poskytován u příjemců nad 18 let věku pouze ve vázané podobě (například voucher, poukázka) na poskytování péče registrovanými poskytovateli sociálních služeb.

Poskytovatelé sociálních služeb vs. LPS Přímá vazba mezi poskytovatelem sociálních služeb a LPS neexistuje. Nepřímo se poskytovatelé setkávají s činností LPS v případě, že jejich klienti žádají o některé sociální dávky.

Problémy v činnosti LPS Dlouhá doba řízení,  Klienti dlouho čekají na přiznání PNP – vytváří se nejistota organizační problém Špatné posuzování zejména u lidí s duševní nemocí či mentálním postižením  Klienti jsou podle LPS soběstační i když to na úrovni mentálních schopností zjevně neplatí. špatná praxe

Základním pohledem na posuzovaného žadatele o PNP má být odpověď na otázku, zda dané činnosti  zvládá sám  zvládá s pomocí  zvládá s dohledem  nezvládá

Glosa na závěr Cest pro řešení je jistě několik, vždy je potřeba ale uskutečnit změnu kompletně. Kompromisní řešení jsou cestou k dalším a větším problémům. Občané jsou klienti, kteří chtějí rychlé a objektivní posouzení svého zdravotního stavu. Jak se toho docílí je vlastně nemusí zajímat. Zaslouží si LPS změnu – ANO – k lepšímu ve všech směrech. Změnu si ovšem zaslouží i její klienti!

 Děkuji za pozornost.