Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soutěž o „Nejlepší realizované společné zařízení roku 2009“
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Příklady realizace společných zařízení v Moravskoslezském kraji
Komplexní pozemková úprava
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
PŘÍSTUPY K ŘEŠENÍ OKOLNÍ KRAJINY V RÁMCI ÚZEMNÍCH PLÁNŮ A POZEMKOVÝCH ÚPRAV Práce s mikroregiony, činnost mikroreginů a projekty na mikroregionální.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Michal Pospíšil.  Zemědělství je náročné na znalosti nových technologií, přírody, ekonomiky a organizaci  Současné technologie umožňují produktivitu.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
POZEMKOVÉ ÚPRAVY V ROCE 2008
Ochrana zemědělského půdního fondu z pohledu pozemkových úprav
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
Komplexní pozemkové úpravy Smilovice
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Ing. Jana Pivcová vedoucí odd. kontroly a rozpočtu Sekce Ústřední pozemkový úřad, Ministerstvo zemědělství, Realizovaná společná zařízení.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ing. Zuzana Nováková Odbor Řídící orgán OP Ministerstvo zemědělství ČR.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
SUCHÁ NÁDRŽ DUBNICE – JEŠTĚDSKÝ POTOK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE
Ochrana půdy a lesa.
Komplexní pozemkové úpravy v katastrálním území Merboltice Státní pozemkový úřad, Krajský pozemkový úřad pro Ústecký kraj, Pobočka Děčín 28.října 979/19,
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY KOMBINACE OPATŘENÍ VE SPOLEČNÉM POVODÍ Kolektiv autorů.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Případová studie – analýza úspěšně realizovaného projektu z OP Zemědělství Bc. Lukáš Tymel Řídící orgán OP Zemědělství a OP Rybářství.
Realizace společných zařízení Krajský pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Výsadba dřevin Návrh výboru pro životní prostředí září 2015.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Pozemkové úpravy „krok za krokem“ Humpolec 2015 Ing. Michal Pochop Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond Celostátní sít pro venkov Kraj Vysočina seminář Pozemkové úpravy – příprava a realizace Tvorba.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Společná realizovaná zařízení KPÚ pro Plzeňský kraj 1.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
V ODOHOSPODÁŘSKÉ AKTUALITY Ing. Daniel Pokorný ředitel odboru státní správy ve vodním hospodářství a správy povodí Ministerstvo zemědělství ČR 21. – 22.
Polní cesty HPC 18 a HPC 35 v k. ú. Pavlíkov Pobočka Rakovník 1.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Vodohospodářské aktuality
Pozemkové úpravy krok za krokem
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Výsadba ovocných dřevin v pozemkových úpravách
Právní režim ochrany půdy
ZÁVĚREČNÉ JEDNÁNÍ KOMPLEXNÍ POZEMKOVÁ ÚPRAVA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ LHOTA U LIPNÍKA NAD BEČVOU.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
PŘÍSTUPY K ŘEŠENÍ OKOLNÍ KRAJINY V RÁMCI ÚZEMNÍCH PLÁNŮ A POZEMKOVÝCH ÚPRAV Práce s mikroregiony, činnost mikroreginů a projekty na mikroregionální.
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Transkript prezentace:

Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1

2

3 ZÁKLADNÍ HODNOTY NAŠEHO VENKOVA Kvalitní půda, kulturní a zdravá krajina Přirozené udržení vody v krajině Snížení všech druhů degradace půdy Ozdravné procesy a místní iniciativy Zvyšující se význam integrovaného rozvoje venkova a péče o krajinu vyžadují posílení angažovaného přístupu všech aktérů.

strana 4

5

 Stabilita zemědělské krajiny a souvisejícího agroekosystému je SCHOPNOST VYROVNÁVAT VNĚJŠÍ RUŠIVÉ VLIVY VLASTNÍMI MECHANISMY (autroregulace).

7

„K pozemkovým úpravám musíme přistoupit s pokorou a dovolit původním rysům krajiny, aby si nás podmanily“. VLASTNÍK + PŮDA  VODA +KRAJINA OBEC+ ÚZEMÍ+ REGION 8

9 Důsledné vymezení a ochrana záplavových území Ochrana stávajících sídel protipovodňovými hrázemi a zvyšováním průtočných kapacit koryt potoků a řek Zadržením vody v území soustavou drobných opatření zejména v horních částech povodí

10 Opatřeními sloužícími ke zpřístupnění pozemků jako polní nebo lesní cesty, mostky propustky, brody, železniční přejezdy apod. Protierozními opatřeními pro ochranu půdního fondu jako protierozní meze, průlehy, zasakovací pásy, záchytné příkopy, terasy, větrolamy, zatravnění, zalesnění apod. Vodohospodářskými opatřeními sloužícími k neškodnému odvedení povrchových vod a ochraně území před záplavami jako nádrže, rybníky, úpravy toků, odvodnění, ochranné hráze, suché poldry apod. Opatřeními k ochraně a tvorbě životního prostředí a zvýšení ekologické stability jako místní územní systémy ekologické stability, terénní úpravy.

11 obec je vždy účastníkem řízení (§ 5, odst. 1, písm. c) účastníka řízení, který není znám, zastupuje opatrovník, kterým může být i obec (§ 5, odst. 3) ve sboru zástupců je vždy zástupce obce (§ 5. odst. 6) na úřední desce obce je vyvěšeno oznámení o zahájení pozemkových úprav (§ 6, odst. 5) na obecním úřadě je vyložen soupis a ocenění nároků vlastníků (§ 8, odst. 1) v komisi pro zjišťování průběhu hranic pro účely pozemkových úprav je vždy zástupce obce (§ 9, odst. 5) zástupce obce se účastní "kontrolních dnů" (§ 9, odst. 20) společná zařízení realizovaná podle schváleného návrhu většinou vlastní obec (§ 12, odst. 4)

12 Pozemkové úpravy jsou nenahraditelným předpokladem pro další vygenerování místních iniciativ. Je to cesta obnovy ztracených spojení, navázání násilně přerušených či zapomenutých příběhů, jedná se o oživování míst, která ztratila svá jména, svoji kontinuitu. Chceme-li přispět k nápravě, pak musíme podporovat ty ozdravné iniciativy, které samy na venkově vznikají.

13 „Jsou to náročné a zásadní změny. Mají jeden společný jmenovatel. Jejich realizací nehledáme nic převratně nového. Jen se pokoušíme nastolit normální harmonický stav.“

14

15

Celke m v mil. Kč Celkem v % PRV ,2 VPS ,1 PPO ,3 PF ČR ,9 ŘSD ,8 OP Zemědělství ,6 Ostatní ,1 Celkem ,61521,

17 Graf čerpání jednotlivých zdrojů za období

18 Děkuji za pozornost