Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů 13. 9. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktualizace Strategie rozvoje kraje, priority jeho rozvoje do roku 2020 Ostrava,
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Zadání případové studie
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Výbor sociální Ostrava, 16. února 2010 Setkání se starosty měst a obcí MS kraje 2010 Priority rozvoje Moravskoslezského kraje na léta Doc. Ing.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) a Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje (RIS) Jednání pracovní skupiny č. 1.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Místní plán inkluze + OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Jak dále s duálním vzděláváním v MSK?
Nástroj změny v místním prostředí
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Nástroj změny v místním prostředí
Změny na trhu práce?.
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Transkript prezentace:

Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů Mgr. Zdeněk Karásek

Metodika PS2 navrhuje novou strukturu specifických strategických cílů (SSC) pro globální strategický cíl 2: Vysoká zaměstnanost a sociální inkluze – příležitost pro všechny a cíl 3 SRK: Vzdělaná společnost aktivních a sebevědomých obyvatel (vize a globální strategické cíle SRK mají zůstat zachovány)

Metodika Sladění SRK – zejména GSC 2, 3 - a MS Paktu zaměstnanosti SRK: Stanovení strategických priorit a cílů MS kraje MS Pakt zaměstnanosti: komunikační platforma, strategická i výkonná struktura klíčových partnerů v MS kraji k realizaci Integrovaného programu zaměstnanosti a jeho klíčových projektů – KONTINUÁLNÍ ČINNOST –

Srovnání nové a dosavadní struktury SSC v SRK Nově navržený SSCPůvodní SSC SSC 2.1: Zajistit koordinaci aktivit zaměřených na růst zaměstnanosti prostřednictvím MS Paktu zaměstnanosti 2.1 Zvýšit celkovou úroveň zaměstnanosti - zlepšit koordinaci aktivit zaměřených na růst zaměstnanosti SSC 2.2: Snížit nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou po kvalifikovaných pracovních silách v jejich počtu, struktuře a kvalitě 2.3 Snížit nerovnováhu v nabídce a poptávce po kvalifikovaných pracovních silách 3.1 Zlepšit spolupráci škol a jejich studentů s firmami 3.4 Zvýšit počet a zlepšit připravenost osob zapojených do studia technických profesí dobře uplatnitelných na trhu práce

Srovnání nové a dosavadní struktury SSC v SRK Nově navržený SSCPůvodní SSC SSC 2.3: Zvýšit podíl obyvatel schopných komunikovat v cizích jazycích, zejména v angličtině 3.3 Zvýšit podíl obyvatel schopných komunikovat v cizích jazycích, zejména v angličtině SSC 2.4: Být evropským lídrem v systémovém rozvoji měkkých kompetencí u všech skupin obyvatel 4.2 Být evropským lídrem v systémovém rozvoji měkkých kompetencí u všech skupin obyvatel SSC 2.5:Vytvořit výzkumnou univerzitu konkurenceschopnou na evropské úrovni 3.2 Stát se plně rozvinutým univerzitním krajem - založit chybějící a posílit stávající fakulty a obory VŠ studia

Srovnání nové a dosavadní struktury SSC v SRK Nově navržený SSCPůvodní SSC SSC 2.6:Zvýšit pracovní zapojení nezaměstnaných 2.2 Zvýšit pracovní zapojení nezaměstnaných 2.4 Zkultivovat zanedbaná veřejná prostranství s využitím nezaměstnaných v projektech veřejně prospěšných prací 2.6 Využít stávající průmyslové zóny pro vznik nových pracovních míst SSC 2.7:Vytvářet příznivé podmínky a programy pro sociální inkluzi ohrožených obyvatel a boj s chudobou 2.5 Zlepšit kvalitu života a prostředí v problémových sídlištích

Návrh indikátorů k novým SSC SSC 2.1: Zajistit koordinaci aktivit zaměřených na růst zaměstnanosti prostřednictvím MS Paktu zaměstnanosti Indikátory: míra zaměstnanosti v roce 2015 (průměr ČR) a v roce 2020 (mezi nejlepšími 5 kraji v ČR) SSC 2.2: Snížit nerovnováhu v nabídce a poptávce po kvalifikovaných pracovních silách Indikátory: průměrná délka nezaměstnanosti (snížení), srovnání vývoje nezaměstnanosti a volných pracovních míst SSC 2.3: Zvýšit podíl obyvatel schopných komunikovat v cizích jazycích, zejména v angličtině Indikátory: specifické šetření (Observatoř)

Návrh indikátorů k novým SSC SSC 2.4: Být evropským lídrem v systémovém rozvoji měkkých kompetencí u všech skupin obyvatel Indikátory: Systémová aplikace Kompetenčního modelu MS kraje (schválen Zastupitelstvem v roce 2004 a potvrzen jako příklad dobré praxe Evropskou komisí v roce 2006); počet a struktura obyvatel, kteří projdou tréninky kompetencí; počet zemí, kam proběhl transfer programů k rozvoji měkkých kompetencí z Centra excelence pro měkké kompetence (při RPIC-ViP) SC5:Vytvořit výzkumnou univerzitu konkurenceschopnou na evropské úrovni Indikátory: Zařazení mezi výzkumné univerzity v ČR; odpovídající umístění ve vybraném žebříčku univerzit

Návrh indikátorů k novým SSC SSC 2.6:Zvýšit pracovní zapojení nezaměstnaných Indikátory: Míra nezaměstnanosti - v roce 2015 (průměr ČR) a v roce 2020 (mezi nejlepšími 5 kraji v ČR) SC7:Vytvářet příznivé podmínky a programy pro sociální inkluzi ohrožených obyvatel a boj s chudobou Indikátory: Pokles počtu obyvatel žijících ve vyloučených lokalitách; nárůst zaměstnanosti; zvýšení podílu dětí s řádně dokončenou školní docházkou na základních a středních školách

Mgr. Zdeněk Karásek ,