Vodítka – psychosociální podpora pro pracovníky uniformovaných složek Informace o materiálu PhDr. Štěpán Vymětal, 17.5.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET v Programu celoživotního učení
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Management kontinuity činností organizace
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Koncepce ošetřovatelství
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Modely obecně. Co je model? Použití v každodenním životě Něco, co není skutečné, ale má ke skutečnosti velice blízko Např. umělohmotné modely letadel.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
BIOGRAFIE 2016 Projektové domy
Seminář OBP MV: Psychosociální podpora uniformovaných složek – evropská vodítka a trendy Praha
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek plk. PhDr. Zuzana Vrbová, kpt. Mgr. Martina Čapková MV - generální ředitelství.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Praha, 30. září 2014 Setkání představenstva s vedoucími představiteli členských společností ČLFA Přínosy členství v Eurofinas.
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
PROJEKT Evropská vodítka psychosociální následné péče zaměřené na cílové skupiny – implementace PhDr. Štěpán Vymětal.
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NDP aneb Národní akční plán
Společenská odpovědnost a školy
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Sociální šetření a legislativa
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Project EUNAD: Asistence lidem s disabilitou při katastrofách
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Konference je financována Nadací Sirius
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Vodítka – psychosociální podpora pro pracovníky uniformovaných složek Informace o materiálu PhDr. Štěpán Vymětal,

Iniciátor vodítek Nizozemská nadace Expertní centrum pro psychosociální pomoc po katastrofách (know-how, poradenství, spolupráce, projekty…) Evropský lídr v oboru  Dlouhodobá spolupráce s psychology MV ČR  Výměna zkušeností  Společné projekty

Důvod vzniku  Potřeba standardů pro podporu členů uniformovaných složek  Návaznost na výsledky projektu EUTOPA IP

Zapojení organizací do tvorby (NL) 1.Ambulance 2.Hasiči 3.Policie 4.Ministerstvo obrany 5.Royal Dutch Water Life Saving Association 6.Praktičtí lékaři 7.Psychologové 8.Psychiatři 9.Nizozemská společnost pro pracovní medicínu  Dále: Dutch Red Cross, sociální pracovníci, Dutch Victim Care, Veteran care, Netherlands Press Council, Association of Netherlands Municipalities

Mezinárodní odborný konsensus  Materiál a doporučení byly prověřeny skupinou mezinárodních expertů a oponenty a dále adaptován ve směru evropského odborného konsensu.  Země: Austrálie, Belgie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Itálie, Kanada, Německo, Nizozemí, Portugalsko, Španělsko, Velká Británie.  ČR – zástupci: Š.Vymětal, M.Krtičková (MV), Z.Vrbová (GŘ HZS)

Tvorba vodítek: fakta, zkušenosti, konsensus  Specifická metodologie  Systematický vědecký výzkum literatury  Průzkum Best-practices (nejlepší praxe)  Konsensus mezi experty  Autorizace výstupů od zúčastněných organizací  Projektové a výběrové skupiny, 33 mezinárodních poradců  Focus groups (mezioborové)  Ověření praktičnosti (jednooborové) evidence based = zaloloženo na důkazech

Odolnost jako hlavní východisko  Většina lidí se dokáže zotavit po šokujícím incidentu, lidé jsou odolní.  Centrální důraz je na pracovníky uniformovaných složek a jejich dobrou schopnost „otřepat se“ po náročném zásahu.  Nicméně, aby k tomu došlo je třeba „podpůrný kontext“, který podporuje odolnost jedinců tím, že: - Poskytuje praktickou pomoc a informace - Projevuje empatii  Včasná zachycení psychopatologie a vhodné zprostředkování odborné pomoci je klíčové.

Odstupňovaný model podpory (podle Gersonse 2005) Lidé jsou schopni postarat se o své uzdravení, využití odborné pomoci má být postupné. Uniformovaných složek se týká 0,1,2. Použitelné u všech uniformovaných organizací Nechává prostor interpretaci a specifickou implementaci podle kontextu.

Peer support = kolegiální podpora  Synonymum „podpůrného kontextu“ v prostředí uniformovaných složek.  Lidé pracující v uniformovaných složkách preferují své kolegy při rozhovoru o (šokujících) incidentech, které souvisí s prací: kolegové jsou dostupní, a mohou poskytnout nízkoprahový přístup k podpoře.  Kolegiální podpora je běžnou praxí (i když mnoha různými způsoby)  Kolegové (a nadřízení) hrají důležitou úlohu v časné identifikaci těch, kdo potřebují odbornou psychosociální péči.  Organizovaná kolegiální podpora!.

Peer support: 4 fáze 1.detekce potřeby 2. zahájení koegiální podpory 3. nabídka a poskytování kolegiální podpory 4. doporučení k předání dál do odborné péče Monitorování koordinátorem/lídrem týmu (informování s nadřízeným)  55 doporučení  Zahrnuje: uniformované jednotlivce, podporující kolegy, vedoucí týmů, management.

Oblasti doporučení  Vize a kontext (definice dopadu, rizikové a podpůrné faktory, podpora odolnosti, proaktivita…)  Odpovědnost zaměstnavatele za péči (pozornost rizikovým faktorům, pracovní podmínky…)  Příprava personálu (prevence=výběr, vzdělávání, informace o podpoře, dokumentace, role, preventivní průzkum)  Organizovaná kolegiální podpora (základní principy, související intervence, organizace podpory, zahájení a realizace, požadavky na kolegiální poradce-kompetence, monitoring- proces sledování, úkoly a hodnocení systému peer support…)  Indikace potřeby odborné péče

Hlavní přínosy vodítek  Zaměřují se na uniformované složky  Vědecký podklad  Expertní shoda  Mezioborová shoda  Zahrnují celou organizaci  Týkají se nejlepší možné psychosociální podpory  Dávají specifická a konkrétní doporučení

Děkuji za Vaši pozornost