Vypracoval- Pavel Tomšej 9.A Zdroje : https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99i by https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99i by https://images.google.cz/?gws_rd=ssl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÁ REPUBLIKA II. Povrch České republiky – reliéfní mapa.
Advertisements

ZLÍNSKÝ KRAJ. MAPA Základní statistiky Krajské město: Zlín Hejtman: Libor Lukáš Rozloha: km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 149 obyvatel/km².
České a moravské řeky. Pohoří v ČR. VY_32_INOVACE_13 Napiš své jméno:
Jihomoravský kraj. Poloha Leží v jihovýchodní části republiky, u hranic Rakouskem a Slovenskem obyvatel (2003) Skládá se z původních 7 okresů.
VODSTVO ČR.
VY_32_INOVACE_Vac_III_02 Povrch ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Česká republika – Ústecký kraj VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS_Česká republika Ústecký kraj Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková.
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
RISKUJ ČESKÁ REPUBLIKA (fyzickogeografická část) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Zábranská. Dostupné z Metodického.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Zvláště chráněná území ČR Číslo: EU DUM 6_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Charakteristika Frýdlantsko se nachází v nejsevernější části České republiky, příznačně nazvané Frýdlantský výběžek. Jedna z našich nejmenších turistických.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Vodní dílo Nové Mlýny. Nové Mlýny jsou kaskáda tří vodních nádrží (Mušovská, Věstonická a Novomlýnská) na řece Dyji pod Pavlovskými vrchy v okolí se nachází.
P OVRCH Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR.
EU OPVK – III/2 – A2 – 8/35 – Rak Petr Předmět Zeměpis 7.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
ŽDÁNICKÝ LES Vypracovala Blanka Všetulová 9.B.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Česká republika – Pardubický kraj
VY_32_INOVACE_36_Jihoceske_rybniky Vlastivěda - 4.,5. ročník
Vzdělávací materiál: Olomoucký kraj Operační systém:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Czš Veselí nad Moravou Nikola Gajdoštíková 9.B
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_VLASTIVĚDA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ČESKÁ REPUBLIKA. ČESKÁ REPUBLIKA Rozloha… km2, počet obyvatel…10,2 mil., hlavní město…Praha Nejvyšší pohoří Nejvyšší vrchol Nejnižší místo Nejhlubší.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
VY_32_INOVACE_277_Vodstvo na pevnině
SLOVENSKO. SLOVENSKO POLOHA V RÁMCI EVROPY1 SLOVENSKO hlavní město Bratislava rozloha cca km2 počet obyvatel cca náboženství římští.
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
TÉMA: Národní parky a chráněné krajinné oblasti
Vypracoval: Petr Sobek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-20-Zlínský kraj-procvičování.
CHŘIBY.
JIHOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Bílé Karpaty Vypracovala Ivana Volhejnová 2017.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
IKT Českosaské Švýcarsko
CHŘIBY.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Česká republika - Třeboňsko
CHKO Pálava.
Olomoucký kraj 8 největší kraj v ČR.
Zlínský kraj. Zlínský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Přírodní podmínky na území Slovácka
Sever Moravy Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Sopečná činnost v ČR Autor: Mgr. Marian Solčanský
Řeky, ledovce, jezera, nádrže
Rýchory 2007 © Michaela Bocskorová
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
Jihočeský kraj.
Vodní plochy na Slovácku
Chřiby Marek Machovčák 9.A.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Čertoryje Marek Galuška 9.A.
Moravská Sahara Ratkovská Sabina 9.A.
Transkript prezentace:

Vypracoval- Pavel Tomšej 9.A Zdroje : by by

CHŘIBY  Je to vrchovina a geomorfologický celek na středovýchodní Moravě, ležící v Jihomoravském a Zlínském kraji.  Rozloha Chřibů je asi 335 km².  Nejvyšší vrchol – Brdo má výšku 587 m.n.m.

DĚLENÍ  Dělí se na dva geomorfologické podcelky:  Halenkovická vrchovina  Stupavská vrchovina

GEOLOGIE  Chřiby jsou tvořeny pískovci, jílovci a slepenci.  Těží se zde pískovec z několika kamenolomů a u Kostelan v menší míře ropa a zemní plyn.

VODSTVO  Pramení zde velké množství vodních toků, např. Kyjovka, Litava, Kotojedka a Dlouhá řeka. Všechny toky se vlévají do řeky Moravy, kromě Kyjovky, která ústí do Dyje a Litavy, která je přítokem Svratky.  Na Kyjovce je vodní nádrž Koryčany. Další menší nádrže Březina a nádrž Nad Sovínem.

PŘÍRODA  Přírodní parky: Chřiby  Přírodní rezervace (6) : Holý kopec, Moravanské lúky, Ocásek, Smutný žleb, Stará hráz a Záskalí.  Přírodní památky (17) : Barborka, Břestecká skála, Ježovský lom, Kazatelna, Kozel, Máchova dolina,…  Památné stromy: Ctiborův dub, Sekvojovec obrovský a dva Duby letní.

Moravské lúky Smutný žleb Ocásek

Ježovský lom Kazatelna Kozel

Ctiborův dub Dub letní Sekvojovec obrovský

hrad Buchlov Hradisko sv. Klimenta Koryčanská kaple

FLÓRA  Toto území lze označit jako jedno z ekologicky nejstabilnějších.  Z běžných rostlin tady roste např. samorostlík klasnatý, mařinka vonná,kyčelnice cibulkonosná… Ze vzácnějších rostlin např. sněženka podsněžník, Árón východní,okrotice bílá, kruštík modrofialový…

FAUNA  Chřiby jsou územím s relativně vyváženými ekologickými podmínkami.  Objevují se zde chraněné druhy zvířat např. čáp černý, včelojed lesní, výr velký, krkavec velký, holub doupňák, datel černý, strakapoud bělohřbetý. Šíří se zde i bobr evropský.

OCHRANA  Na území Chřibů je řada chráněných území. Za zmínku stojí výslunné travnaté stráně s teplomilnou květenou s řadou chráněných druhů z čeledi vstavačovitých nebo skalní útvary. Chřiby jsou taky navrženy k ochraně jako Evropsky významná lokalita v České republice.

Děkuji za pozornost