VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Základní podmínka života
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
zpracovaný v rámci projektu EU
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Základní vzdělání - 2. stupeň
Voda Veronika Drzková, 2.E.
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Druhy vod.
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
Voda a vzduch = základ života
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Pitná voda Mgr. Helena Roubalová
Zdroje pitné vody.
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 6 Autor: Lenka Poláková
Čištění povrchové vody
Voda Jaroslav Martykán 79974
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Základní podmínka života
Opakování voda, vzduch.
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 07.
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
VODA.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Voda (EUPŠCh8),
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_05_CH7 TémaRozdělení vody podle použití RočníkSedmý.
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Voda Mgr. Helena Roubalová
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch8 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
ÚPRAVA PITNÉ VODY Cíl: seznámení se s postupem úpravy pitné vody Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.06 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu INTERAKTIVNÍ.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Digitální učební materiál
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Ochrana přírody a životního prostředí.
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Druhy vod.
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Ochrana přírody a životního prostředí.
Transkript prezentace:

VODA vodárna a čistírna odpadních vod

Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou ve vodárnách užitková - neobsahuje látky poškozující zdraví - používáme ji k mytí, koupání, praní prádla - nesmíme ji používat k pití a mytí nádobí odpadní - vzniká činností laboratořích, domácnostech, zemědělství a průmyslu - je potřeba ji čistit v čistírnách odpadních vod

Jaký je rozdíl mezi vodárnou a čistírnou odpadních vod? čistírna (čistička) odpadních vod – čistí odpadní vodu před vypuštěním zpět do životního prostředí vodárna – zařízení pro úpravu povrchové vody na pitnou

Jak funguje vodárna? úprava povrchové nebo podzemní vody probíhá v několika fázích: 1) pevné látky se usadí na dně a jsou odděleny 2) vločkování – přidávají se chemické látky – vytvoří vločkovitou sraženinu → klesá ke dnu a zachytává na sebe nečistoty 3) filtrace přes pískový filtr 4) dezinfekce – chlórem, ozonem nebo UV zářením

Jak funguje čistírna odpadních vod? přirozené samočištění – odstraňování nečistot činností mikroorganizmů a kyslíku čištění odpadní vody probíhá v několika fázích: 1) mechanické – oddělují se pevné nečistoty 2) chemické – odstranění nečistot chem. látkami 3) biologické – pomocí mikroorganizmů a kyslíku vedlejší produkty - plynné produkty - palivo - kaly - hnojivo

druhy vody dle obsahu nečistot pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou ve vodárnách užitková - neobsahuje látky poškozující zdraví - používáme ji k mytí, koupání, praní prádla - nesmíme jí používat k pití a mytí nádobí odpadní - vzniká činností laboratořích, domácnostech, zemědělství a průmyslu - je potřeba ji čistit v čistírnách odpadních vod

vodárna (úpravna vody) = zařízení pro úpravu povrchové vody na pitnou 1) pevné látky se usadí na dně 2) vločkování - chem. látky tvoří vločkovitou sraženinu 3) filtrace přes pískový filtr 4) dezinfekce - chlórem, ozonem nebo UV zářením

čistírna odpadních vod = zařízení čistí odpadní vodu před vypuštěním zpět do životního prostředí 1) mechanické – oddělují se pevné nečistoty 2) chemické – odstranění nečistot chem. látkami 3) biologické – pomocí mikroorganizmů a kyslíku

Doplň chybějící slova: Vodárna upravuje vodu ____________ tak, aby byla zdravotně _____________. Vodárna upravuje vodu ____________ tak, aby byla zdravotně _____________. Čistírna čistí vodu ___________, aby nepoškozovala životní ___________. Čistírna čistí vodu ___________, aby nepoškozovala životní ___________. ___________ je typ chemické úpravy vody ve vodárně. ___________ je typ chemické úpravy vody ve vodárně. Čistění vody v čistírně odpadních vod má fázi ____________, chemickou a ____________. Čistění vody v čistírně odpadních vod má fázi ____________, chemickou a ____________.

Správné řešení: Vodárna upravuje vodu pitnou tak, aby byla zdravotně nezávadná. Vodárna upravuje vodu pitnou tak, aby byla zdravotně nezávadná. Čistírna čistí vodu odpadní, aby nepoškozovala životní prostředí. Čistírna čistí vodu odpadní, aby nepoškozovala životní prostředí. Vločkování je typ chemické úpravy vody ve vodárně. Vločkování je typ chemické úpravy vody ve vodárně. Čistění vody v čistírně odpadních vod má fázi mechanickou, chemickou a biologickou. Čistění vody v čistírně odpadních vod má fázi mechanickou, chemickou a biologickou.