ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik 1701 - 1744.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Advertisements

Praktikum pozorovací astronomie
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Isaac Newton 1643 – 1727.
Francouzský fyzik a matematik
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik,matematik.
Geografie jako věda a její využití
KARTOGRAFIE.
Horké hvězdy, aneb co pálí astronomy v Ondřejově.
Christian Andreas Doppler
MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_164_Teplota AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Významné osobnosti fyziky a chemie
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Galileo Galilei ( ).
Anders Celsius – – Byl to švédský astronom a fyzik. Byl to švédský astronom a fyzik. Je to autor Celsiovy stupnice.
nastává při vzájemném pohybu zdroje zvuku a pozorovatele pozorovatel slyší jinou frekvenci než zdroj vydává CHRISTIAN JOHANN DOPPLER ( ) –rakouský.
Edwin Powell Hubble Autor: Roman Splítek.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ.
Určování zeměpisných souřadnic
POČASÍ.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
německý matematik, astrolog a astronom
Aneta Ottová a Nikol Dudová Prima A šk.r.2009/2010
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Kartografická zobrazení
Kartografie a topografie
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
VELIČINY A JEJICH MĚŘENÍ
Tvar a rozměry Země.
HISTORIE NAVIGACE. Vývoj navigačních systémů ► rozvoj lodní dopravy – ekonomická nutnost  příbřežní plavby – navigace dle orientačních bodů  plavba.
charakteristika tepelného stavu hmoty vlastnost předmětů a okolí (člověk vnímá jako studené, teplé či horké) souvisí s kinetickou energií částic látky.
Odkud vzaly své jméno aneb Po kom jsou pojmenovány nejznámější fyzikální jednotky? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vytápění Teplota. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Rozklad světla optickým hranolem
Daniel Gabriel Fahrenheit
William Thomson.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová.
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
1. TVAR A VELIKOST ZEMĚ VY_32_INOVACE_11_Z4
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Neutronová hvězda Vesmír Název školy
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VESMÍR.
Pokus. konec.
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
Wilhelm Conrad Röntgen
Dr.Gen.Milan Rastislav Štefánik ( )
Andres Celsius t = 1°C (stupeň celsia) Švéd
Transkript prezentace:

ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik

ANDERS CELSIUS

Narozen ve Švédsku v Uppsale. Navštěvoval zdejší univerzitu jako žák a následně i jako profesor. Založil astronomickou observatoř v Uppsale. Navrhl Celsia teplotní stupnici. Zemřel v Uppsale a je pohřben v místním kostele.

ANDERS CELSIUS Uppsala - Celsiova Observatoř Kostel, kde je pohřben(Uppsala)

ANDERS CELSIUS Studium jevů polární záře S asistentem Olofem Hiorterem. Všiml si jako první člověk spojení mezi polární září a změnami v magnetickém poli Země. Pozoroval kompas a zjistil, že čím silnější je polární aktivita tak tím větší jsou odchylky kompasu. V Norimberku v roce 1733 vydal sbírku 316 pozorování polární záře provedené jím samotným a také jeho pomocníky v období od 1716 do 1732.

ANDERS CELSIUS Zeměpisná šířka,výška V Paříži obhajoval měření oblouku poledníku v Laponsku. V roce 1736 se zúčastnil výpravy organizované za účelem měření stupně zeměpisné šířky. Cílem výpravy bylo změřit délku míry podél poledníku, v blízkosti pólu, a porovnat výsledek s podobnou expedicí do Peru. Expedice potvrdila přesvědčení Isaaca Newtona, že tvar Země je elipsoid zploštělý na pólech.

ANDERS CELSIUS Astronomie Začal sérii pozorování za pomoci barevné skleněné desky, za účelem zaznamenávání velikostí (míra jasu) určitých hvězd. Toto byl první pokus o změření intenzity hvězdného světla s jiným nástrojem, než pouze s lidským okem. Dělal si poznámky o zatměních a dalších různých astronomických objektech. A ze svých poznámek publikoval katalogy pečlivě určených veličin asi 300 hvězd, za pomoci vlastního fotometrického systému.

KONEC Michal Nemeškal