1 Pohled ČSZE na energetický trh EU Josef Fornůsek - ČSZE Žofín, 1. listopad 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Chytré sítě Smart grids.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Evropská energetická politika Zelená kniha Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV Presentuje Ing. Roman Čížek, DrSC ENVIROS, s.r.o., Praha.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Energetická (ne)bezpečnost
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Operační program životní prostředí
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

1 Pohled ČSZE na energetický trh EU Josef Fornůsek - ČSZE Žofín, 1. listopad 2011

2 Magický trojúhelník kvality života Konkurenceschopnost →Bohatství Energetická bezpečnost Životní prostředí

3 1.Klíčové slovo Konkurenceschopnost Konkurenční výhody, náskok Nové lepší technologie, inovace Výzkum a vývoj (R&D) Lidské zdroje (HR) - Pěstování a využívání schopností lidí (vzdělání, zkušeností, tvořivosti, iniciativy, vynalézavosti - proaktivity…)

4 2. Klíčové slovo: Životní prostředí Ochrana životního prostředí a jeho trvalý rozvoj Klimatická změna a její prevence Prevence ekologických rizik Bezuhlíkatá energetika a doprava

5 3. Klíčové slovo: Energetická bezpečnost Kvalitní národní energetická politika, založená na předpokládané spotřebě a optimálním využíváním vlastních zdrojů (dostatečně diverzifikovaném, ekologickém, energetickém mixu) Důraz na omezování dovozu energií z nestabilních zemí Důraz na omezování růstu energetické spotřeby a závislosti Důraz na provázanost národní energetické politiky s energetickou politikou krajů a EU Důraz na hladkost procesu povolování a výstavby energetických staveb Důraz na funkčnost ostrovních systémů

6 Integrovaný energetický trh EU Motivace mít jednotný energetický trh podle vzoru jiných síťových odvětví např. telekomunikací Jeho postupné další rozšiřování, prohlubování a ozeleňování Dosažený výsledek: zatím jen větší regionální tržní uskupení např. Baltický trh, Německo-Francie-Belgie-Holandsko, Středoevropský trh…

7 Integrovaný energetický trh EU Bariéry: nedostatečná nadnárodní přenosová síť - hlavně na předávacích profilech a problémy s přetoky přenášené energie na náš účet, nepřipravenost distribučních sítí na integraci velkého množství decentralizovaných výrobců energie (solární a větrné), nedostatečně integrovaný trh, složité povolovací procesy, zhoršení financování investic v době recese Deformace: nekoordinovanost národních energetických politik s energetickou politikou EU, nejasná míra regulace, nejednotné dotace do RES Omezení a limity: lidské zdroje, potíže se stavbou čehokoliv (NIMBY) Přínosy: jen konkurenční prostředí funkčního trhu vytváří tlak na nižší ceny energií – předpokladu konkurenceschopnosti EU

8 Klíčové slovo: Změna Pozitivní výsledek/období=Σ dílčích pozitivních změn/období Negativní výsledek/období= Σ dílčích negativních změn/období Žádná změna: Σ pokračování všech procesů postaru, beze změn - business as usual

9 Trojúhelník opatření ke změně Legislativních Technologických Organizačních

10 Trojúhelník opatření EU do roku % RES 20% snížení skleníkových plynů 20% snížení spotřeby zvyšováním efektivnosti

11 Závazek k pevné politice a akci: - Konkurenceschopnost: řešení na základě rozvoje jednotného trhu - Klimatická změna na základě bezuhlíkaté energetiky Žádnou změnu, postupovat postaru Aktivita, ale váhavá politika s nepevnými postoji Volba EURELECTRIC Jakou cestu si v EU vybereme?

12 Náš závazek: bezuhlíkatá energetika v r.2050 a integrovaný trh v r Deklarace představenstva z 10. března 2009 nás zavazuje k: Bezuhlíkaté elektroenergetice v r Nákladově efektivní a spolehlivé dodávce pomocí integrovaného trhu Energetické efektivnosti & elektrifikaci na straně spotřeby k omezování klimatických změn Energetická studie – 5 listopadu 2010 Všechny druhy výroby jsou zapotřebí!!! Podstatná je elektrifikace na straně spotřeby Opožďování CCS technologií a odepínání jaderných elektráren zpomalí redukci CO 2 Masivní omezování CO 2 po roce 2025

13 Jaké jsou podmínky úspěšnosti této cesty? Prevence klimatické změny a dalších rizik: Zajistit dekarbonizaci ve výrobě a spotřebě Systém obchodování povolenek EU zajišťující bezuhlíkatost do r Mezinárodní dohoda o klimatu!!! Podpora všem nízkouhlíkatým technologiím!!! Elektrifikace dopravy, tepla & chlazení Hlavní důraz na energetickou efektivnost a bezpečnost Rozvoj konkurenceschopnosti: Evropská řešení založená na trhu Integrovaný trh EU v r.2014 Tržně založený rozvoj všech výrobních technologií včetně obnovitelných zdrojů (křivky zralosti technologií) Evropský přístup k bezpečnosti

14 Děkuji Vám za pozornost Josef Fornůsek - ČSZE tajemník sekce EURELECTRIC Tel Fax: